Hoppa till sidans innehåll

Domarinformation nr 11 (ny tävlingsomgång)

29 APR 2010 12:03
SPELREGLER
  • Skapad: 29 APR 2010 12:03

 

 

I avvaktan på ett ställningstagande av förbundets utsedda organ, i en frågeställning som innesluter ett flertal regler, vill jag här, inför utesäsongen passa på att informera om § 36, en regel det sällan diskuteras kring och som sällan används.

 

Oavsett om spelarna i en tävling håller en-minutsregeln ( 20 § Tidsfrister) tenderar tävlingarna att dra ut på tiden. För boulesporten är detta synnerligen negativt.

För att minimera tidsutdräkten är det är viktigt att lyfta fram Domarens roll i samspelet mellan tävlingsarrangör och tävlingsdeltagarna samt inte minst alla frivilliga funktionärer.

De frivilliga personerna i kafeterian, sekretariatet och efterstädningen, som ställt upp har sannolikt blivit lovade att tävlingen borde vara slut vid en viss tidpunkt. Tyvärr är det sällan det löftet infrias.

Om sådant löfte skall förverkligas krävs det att Domaren är aktiv tillsammans med arrangören för att genomföra tävlingen enligt tidsschemat.

 

Domares roll är inte bara att vara ute på banan utan också att prata med sekretariatet och hålla sig underrättad om tävlingens fortskridande. Domaren skall kontrollera spelet och tidigt bevaka grupper/pooler som drar ut på tiden. Även om tidsregeln följs, kan spelet ändå dra ut på tiden. Teoretiskt kan en match, om en-minutsregeln nyttjas till max och matchen går till 13-12 med en poäng vid varje omgång, uppnå 5 timmar. Och så kan vi inte ha det

 

För att råda bot på detta och få tävlingen genomförd i rimlig tid kan domaren, efter samråd med tävlingsjuryn, genomföra åtgärder som anses nödvändiga för tävlingens framskridande enligt § 36:

 

36 § Ny tävlingsomgång

Skulle det visa sig att vissa matcher inte är avslutade när ett nytt skede i tävlingen

påannonserats, (en andra eller tredje match etc.) får domaren, efter samråd med

tävlingsjuryn, vidta alla de åtgärder och fatta alla de beslut som denne anser vara

nödvändiga för tävlingens genomförande.

 

Hur skall man nu tolka § 36 och vilka åtgärder kan vara lämpliga att vidta?

 

Jo...  Ett nytt skede i tävlingen är när man skall gå från grupp-/poolspel till slutspel och lag inte är klara med sina skiljematcher eller liknande, då kan man göra olika saker.
1)  I en pågående skiljematch kan domaren lyfta upp poängen i matchen. Står det ex. 5-3 så kan domaren efter bedömning ändra ställningen till 10-8 eller 9-7
2)  Bättre är dock att innan matchen startar, tala om för lagen att de börjar på 3-3, 5-5 eller liknande. Då ändras inte förutsättningarna under pågående match.

Det är inte bara i (en andra eller tredje match etc.) som man kan göra ändringar utan det kan göras hela vägen ut men kräver ett mycket nära samarbete mellan sekretariatet och domaren.

 

Hans T i samverkan med Peter Bohlin

 

Skribent: Hans-Erik Hermansson

Noteringar från domarkonferensen 28/10 2018

Arbetsbok GDPR

Resultat 2018

Distriktsseriespelet omg. 1 och 2

Lag-DM öppen 10/2

Lag-DM veteran 11/2


Tävlingar i distriktet 2019


Februari

Lag-DM öppen 9/2
Lag-DM veteran 10/2
Svenska Cupen Dam final – Lindome – 23-24/2

 

  

SISU

Vår kontaktperson hos SISU är:
Linnéa Tyden Busck
Mobil 0709-26 58 81
E-post: This is a mailto link

Juniorklot
Vi har juniorklot för utlåning.

Kontaktperson: Bert Nilsson,
mobil 0708-26 79 29

räknare
besöksräk

Postadress:
Göteborgs och Bohusläns Bouleförbund
Ove Olsson, Risö 230
462 91 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0521-25 80 98
E-post: This is a mailto link

Se all info