Hoppa till sidans innehåll

Domarinformation nr 12 (delad bana)

18 MAJ 2010 22:54
SPELREGLER Äntligen är information nr 12 moget för att ta upp ett problem, som ofta, ja mycket ofta tas upp på våra tävlingar. Vilket ? Jo, det här: ”Får vi spela på hela banan när den andra matchen på delad bana är färdigspelad.” Svaren har varit olika från gång till gång av både domare och tävlingsledning. Att ge ER ett ordentligt underbyggt svar har inte varit det lättaste. Här nedan följer ett svar som är förankrat både uppåt och nedåt. Först en mindre genomgång därefter kommer vad som anbefalls.
  • Skapad: 18 MAJ 2010 22:54

 

 

NI som inte orkar läsa VARFÖR, gå direkt till ANBEFALLNINGEN

 

Diskussionsunderlaget har varit : 5 § Spelbanor  6 §  Spelstart, ringen,  12 §  Lille som flyttas utanför anvisad spelbana.

 

Till att börja med så var 6 och 12 § de givna utgångspunkterna. (Reglerna se sidan2) Men ju längre rådplägningen varade ju entydigare blev 5 §.

 

5 §

Boule Pétanque kan spelas varsomhelst det finns lämpligt underlag och kräver inte speciellt iordninggjorda banor. Tävlingsarrangör eller domare kan bestämma att en tävling ska äga rum på avgränsade banor. Dessa ska vara minst 4 m breda och 15 m långa för nationella mästerskap och internationella tävlingar. För andra tävlingar kan berört förbund tillåta andra mått, dock ej under 3 x 12 meter.

Om banorna omges av fasta barriärer eller liknande ska avståndet vara minst 1 m från dessa till dödlinjen.

När markerade banor är placerade efter varandra (kortsida mot kortsida) är kortlinjen en dödlinje.

Matcherna spelas till 13 poäng med möjlighet att spela gruppspel- och kvalmatcher till 11 poäng.  Tävlingar kan arrangeras med tidsbegränsningar.”

 

Som ovan, föreskriver 5 § att varje avgränsad bana, måste vara minst 4 meter bred för nationella och internationella tävlingar. Dispens för banbredden kan dock ges för vanliga tävlingar till minst 3 meter.

 

När bannummer skall utsättas vid tävling, får banan med t.ex. 5 inte anges som 5A+5B om inte varje bandel uppfyller kravet att vara 3 meter breda var för sig.

Alltså måste 5A och 5 B tillsammans vara minst 6 meter för att få angivelsen 5A+5B.

 

ANBEFALLES:

Vid banangivelse t.ex. 5A och 5B på en tävling, skall varje bandel vara minst 3 meter bred. När två matcher spelas användes 5A för en match och bana 5 B för den andra matchen. När en av de två matcherna är färdigspelad så skall den kvarvarande matchen färdigspelas på den tilldelade banan, 5A eller 5B.

 

Vid banangivelse t.ex. 4 är varje bandel för två matcher mindre än 3 meter. När bana 4 är anvisad för två matcher så kommer de fyra lagen själva överens (genom lottning) om vilken halva av banan respektive match skall spelas på. När den ena matchen är färdigspelad är hela bana 4 tillgänglig för spel för den andra pågående matchen.

6 §

”Spelarna skall bege sig till den anvisade spelbanan och lotta om vilket lag som skall kasta lillen. Lottningen gäller även rätten att välja spelbana om inte sådan anvisats av tävlingsledningen Laget som vann lottningen bestämmer vem inom laget som ska välja plats för ringen, vem som ska kasta ut lillen och vem som ska kasta första klotet. Två lag som av tävlingsledningen anvisats en spelbana får inte utan domarens tillstånd byta till annan spelbana.”

 

12 §

”Om lillen under spelet förflyttas till en annan spelbana, är den spelbar om inte 9 § säger annat.

Om det behövs ska de som spelar mot denna lille vänta med sitt fortsatta spel till dess spelarna på den andra spelbanan har avslutat sin påbörjade omgång. Spelare som berörs av denna paragraf bör visa prov på tålamod och sportslighet.

Följande omgång spelas på den ursprungliga spelbanan och lillen kastas från den punkt på spelbanan, där den befann sig innan den hamnade utanför densamma, dock enligt reglerna i 7 §.”

 

Hans T

Skribent: Hans-Erik Hermansson

Noteringar från domarkonferensen 28/10 2018

Arbetsbok GDPR

Resultat 2018

Distriktsseriespelet omg. 1 och 2

Lag-DM öppen 10/2

Lag-DM veteran 11/2


Tävlingar i distriktet 2019


Februari

Lag-DM öppen 9/2
Lag-DM veteran 10/2
Svenska Cupen Dam final – Lindome – 23-24/2

 

  

SISU

Vår kontaktperson hos SISU är:
Linnéa Tyden Busck
Mobil 0709-26 58 81
E-post: This is a mailto link

Juniorklot
Vi har juniorklot för utlåning.

Kontaktperson: Bert Nilsson,
mobil 0708-26 79 29

räknare
besöksräk

Postadress:
Göteborgs och Bohusläns Bouleförbund
Ove Olsson, Risö 230
462 91 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0521-25 80 98
E-post: This is a mailto link

Se all info