Hoppa till sidans innehåll

WDBF:s DM-helg, en söt-sur historia!

04 JUN 2019 16:11
När Sansjö boule och WDBF arrangerade WDBF:s DM-helg på Kransmossen i Borås, bjöds deltagarna på alla tänkbara väderlekar. Men prestationerna höll yppersta klass från första till sista dagen!
  • Uppdaterad: 04 JUN 2019 16:11

Ja, det var sannerligen en omväxlande helg för deltagarna av årets DM-helg. Torsdagens isande regn och blåst växlade till klarblå himmel och ljummen luft på fredagen. På lördagen var regnet tillbaka (om än i lindrigare form) och på söndagen bjöds deltagarna på kvav sommarvärme och några lätta regnstänk. Vädret satte sannerligen deltagarna på prov vad gäller val av klädsel och tålamod.

Trots detta var de spelmässiga prestationerna sannerligen imponerande. Under torsdagens mixeddubbel-spel regnade det mer eller mindre konstant hela dagen och i kombination med en illasinnad vind så var vädret stundom på gränsen till outhärdligt. Trots detta kämpade nästan 40 lag sig igenom i de två klasser som bjöd till spel. I V65-klassen stod finalen mellan Kronängsduon Lars-Åke Sjöberg/Monica Rydell och äkta Tibroparet Margareta och Stig Larsson. Kanske andades Kronäng doften av hemmaplansfördel, för det var Boråsarna som gick segrande ur striden och det tog det första av flera guld till klubben. Den öppna finalen blev en brödragörelse med å ena sidan Mattias Thorell och sambo Kaisa Andersson från TRX, medan motståndet bestod av Mattias bror Herman och Carina Sutt. Fram till finalen hade de båda lagen gått felfria fram, men väl där så fanns det bara ett lag på banan och Mattias och Kaisa vann i överlägsen stil. Med tanke på vädret var deras spelnivå nästa overkligt imponerande.

På fredagen var det dåliga vädret som bortblåst, med undantag  av vinden som bitvis bet sig kvar. En klarblå himmel och en gassande sol torkade upp såväl banor som deltagare och funktionärer. Först ut var V65-orna som drog igång redan på morgonkvisten och återigen var det Kronäng som visade framfötterna. Av de 8 kvartsfinalisterna var 3 från Boråsklubben och tillslut bärgade  de svartvita guldet genom en fantastiskt spelande Kjell Petersen. För motståndet stod Per-Olof Ahlin från Mariestad, en annan förening med många deltagare långt fram i tävlingen. Senare på dagen anslöt en mängd olika spelare i olika klasser. Vid strax efter kl 15 drog man igång spel i öppen (med imponerande 37 deltagare), dam, V55 och, mycket glädjande, i juniorklassen. I den sistnämnda kom de tre deltagarna från Karlsborg. Syskonen Emelie och Alice Källström samt kompisen Alva Hansen Grip gjorde upp om medaljerna och det var den äldre, Emelie, som till sist kunde titulera sig som distriktsmästare och fick medalj om halsen till jublet av alla närvarande spelare. I den öppna klassen blev finalen ett rent klubbmästerskap för Ödenäs när Edvard Eriksson slog Gustav Oskarsson i stor stil. I damklassen spelade Kaisa Andersson hem sitt andra raka guld när hon finalslog klubbkompisen Petra Karlsson och i V55-klassen (med blott 6 deltagare) blev det ännu ett TRX-guld när landslagsmeriterade Hannu Kolehmainen finalslog startfältets ålderman Bertil Tunje, POM.

Lördag morgon och pissväder igen. Trippelspel i fyra olika klasser: öppen, dam, V55 och V65. I den äldsta klassen visade Kronängs Kjell Petersen att fredagens singelguld inte var någon tillfällighet, då han bärgade ytterligare ett guld och nu i lag med makan Sirkka samt klubbkompisen Lennart Oscarsson. Återigen stod Mariestad för finalmotståndet för Kronäng, men precis som för klubbkopmpisen P-O blev Kjell och co för svåra för Ingemar Johansson, John Strindevall och Roland Svensson.  I damklassen kom bara 4 lag till start och där vann BKS-trion Ann-Marie "Tatta" Johansson, Pirjo Karlsson och Eva-Lena Malm över POM:s Birgitta Thorell, Gerd Tunje och Carina Sutt. Även i V55-klassen kom endast 4 lag till start och där vann BOR-gänget Kicki och Micke Nilsson i lag med Jan-Åke Brandt, medan silvermedaljerna hämtades hem av POM-trion Leffe Mollberg, Hasse Bengtsson och Lars Stenborg. I den öppna klassen blev det ytterligare ett V55-guld, så att säga. Meriterade TRX-trippeln med Hannu Kolehmainen, Janne Johansson och Thomas Calderyd valde att kliva in i den betydligt större öppna klassen när startfältet i V55-klassen var litet. Och det var sannerligen ett väl grundat beslut, nu när det slutade med ett fantastiskt fint guld. I finalen var m,an överlägsna mot tävlingens stora överraskning, POM:s Stefan Gustafsson, Micke Jöelaid och Daniel Thomsen.

Parallellt  med trippelspelet  avgjordes precisionsskyttet under lördagen. Grenen bjöd på deltagarrekord när 44 skyttar kom till start i de fyra olika klasserna. Förutom DM-guld förärades segrarna också med en  plats i sommarens  Svenskamästerskap i precisionsskytteoch de som tog dessa platsewr blev Arne Efraimsson SSÖ i V55, Birgitta Thorell i dam, Micke Gustafsson i öppen och Oliver Thorell TRX i junior.Ett lite extra omnämnande bör nog POM:s Simon Thorell ha, när han som förstaårssenior bara var en poäng från förstaplatsen och sköt imponerande 29 poäng på den svåra asfaltsbanan.

Avslutningsdagen bjöd på fin avslutningsväder, även omd et periodvis hängde både åska och regn i luften. Varmt väder präglade dock dagen och skapade en skön avslutningsatmosvär. I V65-klassen var det Mariestadlag i finalen för tredje dagen i rad, men återigen gick sällskapet utan finalseger. Dalsjöforsduon Yngve Dahlbom och Janne Ahlberg vann en spännande och välspelade final mot Mariestads Tage Axelsson och Stig Eklund (den senare suppleant i distriktsstyrelsen). I damklassen tog Kaisa Andersson sitt tredje guld för DM-helgen, nu i lag  med mamma Kerstin. De finalslog Birgitta Thorell och Carina Sutt, POM,  och därmed bärgade Birgitta sin fjärde medalj. I V55-klassen tog POM guld genom Leffe Mollberg och Lars Stenborg, som nu fick revansch för finalförlusten i trippeln. I finalen slog man DAL:s Lars Andersson och Leif  Lövgren, men återigen lockade klassen  endast 4 lag. Slutligen blev finalen i den öppna klassen kanske dagens allra  mest  spännande. CAR-duon Micke Gustafsson och Jörgen Lungberg vann efter att tiden löpt ut och ända in i till det sista klotet var det ovisst vem som skulle vinna. Karlsborgarna drog det längsta strået och Mattias Thorell (med sin fjärde medalj på fem försök) och Simon Jakobsson, TRX,  fick bita i det sura äpplet men ändå bärga en söt silvermedalj.

Sammanfattningsvis får man säga att Kjell Petersen blev tävlingarnas kung i V65-klassen, Kaisa Andersson drottning i damklassen och Mattias Thorell och Micke Gustafsson delad tron i den öppna klassen. Dessa spelare stod för imponerande och jämna prestationer hela helgen, men bakom dessa finns en hel drös duktiga spelare som har potential att hamna långt fram i tävlingar framöver under sommaren.

Fullständiga resultat hittar du på SBF Online!

SSÖ stod för en stabil insats sett till det praktiska arbetet. Spelområdet på Kransmossen är vackertoch luftigt, banorna höll ganska god kvallitet hela helgen (trots det dåliga vädret) och möjligheterna att söka skydd undan väder och vind var goda. Arrangemangets drivkrafter var Arne Levin och Göran Carlén som lade många timmar såväl på förberedelser som genomförande. Därtill fanns det gott om personal i serveringen, som såg till att serva deltagarna. På minussidan får man ändå konstatera att fiket stängde för tidigt och att kunskapen kring spelformen poolspel var för svaga (och bemanningen i sekretariatetb periodvis var för tunn), men det kanske säger mer om att det faktiskt är ganska svårt att arrangera en DM-helg.

Distriktsstyrelsen vill härmed tacka alla arrangörer och deltagare för ett antal fina tävlingsdagar. Vi kommer ständigt arbeta för att förbättra våra arrangemang, därför hoppas vi att ni fyller i vår enkät som ni hittar här.

Avslutningsvis lite bilder på medaljörer och mästare, fritt att använda på era hemsidor om ni så önskar!

Skribent: Herman Thorell
Epost: Adressen Gömd

Är WDBF Sveriges ledande bouledistrikt? Välkommen hit hur som helst!

Postadress:
Wästgöta-Dahls Bouleförbund
Helena Ojala, Bodagatan 46
507 42 Borås

Kontakt:
Tel: 0702204762
E-post: This is a mailto link

Se all info