Hoppa till sidans innehåll

Nytt motionsrekord

06 FEB 2018 17:02
Aldrig tidigare har så få motioner inkommit till förbundsmötet som i år. Två motioner dök upp, från en och samma förening. Förbundsordföranden önskar att fler utnyttjar föreningsdemokratin – skriver motioner och går på möten.
  • Skapad: 06 FEB 2018 17:02

En enda motionär (Gothenburg Boule Bangers) lämnade in två stycken motioner.
Fler föreningsförslag än så kommer alltså inte att behandlas vid årets förbundsmöte och så låg som två har den siffran aldrig tidigare – åtminstone inte under de senaste 25 åren – varit.
Till mötet 2016 kom bara tre motioner, från lika många motionärer, och det skulle kanske ha kunnat passera som ett undantag – om bottenrekordet nu inte hade slagits på nytt.
Förra året behandlades 13 motioner, medelantalet under det senaste decenniet är 16 och i år blir det alltså två.

Belåtna eller missnöjda medlemmar?
Frågan är vad som ligger bakom det rekordlåga antalet förslag från landets föreningar.
– Man skulle ju kunna slå sig för bröstet och hävda att folk måste vara nöjda, men riktigt så enkelt är det nog inte. Det skulle också kunna vara uttryck för ett kompakt missnöje, men riktigt så enkelt är det förhoppningsvis inte heller, säger förbundets ordförande, Pontus Thuresson.
Så vad beror det på? Förbundsordföranden kan naturligtvis, lika lite som någon annan, veta med säkerhet men lämnar i alla fall förslag på ytterligare förklaringar:
– Att skriva motioner är kanske inte någonting som ligger för speciellt många. Det är ett antal ständigt återkommande föreningar som lämnar in motioner och i övrigt ofta bara några strömotioner.

Skriver hellre på Facebook
– En del tycker säkert att det är omodernt och tror att de kan påverka på andra sätt. Det verkar vara enklare för många att skriva på Facebook till exempel. Men det är ju inte där man uppnår förändring – det gör man genom att skriva motioner och delta vid möten. Det är så föreningsdemokratin fungerar och det är klart att man skulle önska att fler utnyttjade dess möjligheter.

De två motioner som kommer att behandlas vid årets förbundsmöte i april handlar om en minskning av antalet distrikt respektive ett förändrat kvalificeringssystem till Skytte-SM; och de kan läsas här.
sidan för förbundsmötet finns också en mall och instruktioner för motionsskrivande.

Skribent: Lasse Franck
Epost: Adressen Gömd

ccsport_logo

Gravyr & Sportpriser logo

 

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 64 60
E-post: This is a mailto link