Hoppa till sidans innehåll

Jättesuccé för boulen på Olympic Day på Liseberg

09 MAJ 2018 15:34
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2018 19:46

GBBF deltog i Olympic Day på Liseberg den 4–6 maj för att visa upp vår sport boule. Totalt 17 olika idrotter var representerade. Årets Olympic Day på Liseberg slog alla tidigare rekord med c:a 13 500 deltagare.

Vi kunde aldrig drömma om att det skulle bli en sådan succé för vår sport. Köerna ringlade sig långa för att få lära sig att få ett klot att hamna i ett bildäck. Inte en så alldeles lätt uppgift, men nästan alla lyckades. Barnen och ungdomarna fick lära sig att stå rätt i ringen, hålla klotet rätt i handen och få en fin båge så att klotet hamnar i däcket. Många var jätteduktiga och några lyckades få klotet i däcket från 9 meters avstånd till åskådarnas stora förtjusning. C:a 1 000 barn och ungdomar kom och kastade klot samt ett antal vuxna (föräldrar, lärare, olympier) som också ville prova på.

Eftersom vi inte kunde anlägga en grusbana fick vi försöka finna en annan lösning. Underlaget var stenplattor. Hårt och inte precis lämpligt att spela boule på. Efter lite funderande och sonderande fick vi tag på två skyttemattor, som vi rullade ut, placerade ett däck i ena änden på skyttemattorna. Fungerade alldeles utmärkt. GBBF förfogar också över ett antal juniorklot, som vi använde.

Boulebanan Olympic Day

Olympic Day äger rum på olika platser runt om i landet och arrangeras av Sveriges Olympiska Kommitté tillsammans med olika lokala arrangörer.

Till Olympic Day på Liseberg hade följande olympier bjudits in.

Lassi Karonen – rodd
Jalmar Sjöberg – brottning
Nathalie Larsson – skytte – lerduva
Anna Hasselborg – curling (OS-guld 2018)
Sara McManus – curling (OS-guld 2018)

Dag 1
Denna första dag på Olympic Day var avsedd för skolklasser från olika delar av Göteborg. Dagen började med högtidlig invigning. 1–2 representanter från varje idrott fick gå upp på stora scenen, den olympiska elden tändes och de inbjudna olympierna höll i den olympiska fanan. Invigningen avslutades med nationalsången.

I väntan på invigningenMarita Ottertun, HIN och Bert Nilsson ordf. i GBBF i väntan på invignngen.

 Invigningen Olympic Day

Därefter var det dags för skolklasserna att prova på de idrotter de hade blivit tilldelade. Intresset för boule var stort och när man klarat av att få klotet i däcket fick man en medalj, vilket var väldigt populärt. När alla fått sin medalj, lade vi ut en ring på mattan och barnen fick nu försöka få klotet att stanna i ringen. Det var inte lätt, inte ens vi funktionärer klarade det.

Medaljer Olympic Day Även olympierna dök upp och ville prova. Roddaren Lassi hade sin son Gustav med sig, som utan problem klarade av att kasta klotet i däcket och fick sin medalj. Pappa Lassi fick kämpa länge innan han till sist lyckades.

Olympier Olympic DayOlympierna Anna Hasselborg (curling), Lassi Karonen (rodd) och Jalmar Sjöberg (brottning) tillsammans med Bert Nilsson, GBBF.

Från GBBF deltog Bert Nilsson, Agneta Ohlsson, Bengt Carlsson och Marie Holmqvist. Vi hade hjälp av VPC och HIN.

 Marie, Bengt, Agneta och BertMarie, Bengt, Agneta och Bert.

Denna första dag slutade c:a 13.30. Nöjda och glada lämnade vi Liseberg för att samla kraft till de kommande två dagarna.

Dag 2
Varmt och soligt väder. Förväntansfulla stod vi beredda att ta emot barn och ungdomar. Det dröjde inte länge efter det att Liseberg öppnat för dagen förrän det dök upp barn och ungdomar som ville prova på att kasta klot. Det uppstod snabbt köer. Vi hade lite medaljer kvar från dag 1. På mindre än en timme var dessa slut, men intresset för att prova på avtog inte trots att vi inte hade några fler medaljer.

Långa köer Olympic DayLånga köer för att få prova på att kasta klot i däcket.

 

Från GBBF deltog Bert och Agneta. Berts fru Birgitta hjälpte till att dela ut GBBF:s broschyr. På första passet hade vi hjälp av KÅL och på eftermiddagen kom DEB och SKT. Det var intensivt från början till slut. Barn och ungdomar i alla åldrar deltog. De yngsta var c:a 3 år och fick naturligtvis stå långt fram.

 
Bert blev intervjuad uppe på stora scenen och gjorde en mycket bra presentation av vår sport.

Klockan 17.00 var det slut för dagen. Trötta, men glada lämnade vi Liseberg och såg fram emot ännu en trevlig dag på Olympic Day.

Dag 3
Även denna dag med fantastiskt väder. Kunde inte vara bättre. Tyvärr endast tillgång till en skyttematta, då en klubb i distriktet krävde att få en av skyttemattorna till sitt KM på söndagen. Bert och Agneta fick förstärkning av Bengt Carlsson samt Birgitta och Sune Bladh från LAN. Lika stort intresse för boule som tidigare, men köerna blev längre, eftersom vi bara hade en skyttematta, men de flesta väntade tålmodigt för att få pröva lyckan att kasta klot i däcket. En del var så duktiga, att de fick testa på längre och längre avstånd. Klockan 17.00 ropades det ut i högtalarna, att nu var årets Olympic Day slut och vi fick bryta kön och packa ihop.

Bert blev återigen intervjuad på stora scenen och gjorde även denna gång mycket bra PR för boulen. Konferencieren konstaterade, att boule måste vara väldigt populärt på Olympic Day med tanke på de köer vi ständigt hade.

BouleStändiga köer på Olympic Day

 

Sammanfattningsvis fantastiska dagar på Olympic Day, som vi i GBBF aldrig kommer att glömma. Har någon bouleaktivitet lockat så många barn och ungdomar att prova på vår sport? Vi tror inte det. Ett unikt tillfälle att visa upp boulen och sätta den på kartan.

GBBF vill även tacka de klubbar som ställde upp och hjälpte till.

Till sist kan även nämnas, att vi redan har fått intresseförfrågningar från föräldrar och lärare om vart deras ungdomar kan vända sig för att komma i kontakt med någon lämplig boule-klubb.

Fler bilder finner ni här.

 

Skribent: Agneta Olsson
Epost: Adressen Gömd

Noteringar från domarträffen 25/10 2020

Arbetsbok GDPR

Resultat 2020

Lag-DM öppen 8/2

Lag-DM veteran 9/2

 

Godkända tävlingsledare


Tävlingar i distriktet

 

 

   

RF-SISU Västra Götaland

RF-SISU Västra Götaland

Vår kontaktperson hos RF-SISU är:
Linnéa Tyden Busck
Mobil 0709-26 58 81
E-post:
This is a mailto link

Juniorklot
Vi har juniorklot för utlåning.

Kontaktperson: Bert Nilsson,
mobil 0708-26 79 29

räknare
besöksräk

Postadress:
Göteborgs och Bohusläns Bouleförbund
Jonny Aronsson, Öjersjövägen 11B
433 50 Öjersjö

Kontakt:
Tel: 0708267929
E-post: gbbfkansli@vgidrott....

Se all info