Hoppa till sidans innehåll

Boule och salta bad i Nynäshamn

15 JUL 2019 02:44
Bildreportage från Ungdomsträff Sommarboule i Stockholm-Nynäshamn 4-7 juli.

Text och bild: Maria (Mimi) Bernström
  • Uppdaterad: 15 JUL 2019 02:44

Vattenpölarna efter dagens regn ligger kvar på grusplanen utanför idrottshallen. Men det hindrar inte dem som har anlänt att spela ett par kvällsmatcher på halvtorra ytor. En efter en droppar de sedan in, så att gruppen blir komplett med alla dessa underbara ungdomar som har rest till Nynäshamn från Trollhättan, Örebro, Linköping, Sundsvall och Örsundsbro. Och på fredagskvällen ansluter ett par yngre barn från Boda i Dalarna och sedan även en liten flicka från Täby norr om Stockholm.

Någon, men inte alla, har med sin mamma, en annan sin pappa, ytterligare en deltagare har med sin farmor och andra åker helt på egen hand eller med en boulespelande ledare. I år är även ett par killar med som är helt noviser på det här med boule. De blev sugna när klasskompisen Adam frågade om de ville hänga med. Alla installerar sig i idrottshallen som hör till Viaskolan och den ligger centralt i den lilla skärgårdsstaden strax söder om Stockholm. Platserna för sovsäckarna, liggunderlagen och de uppblåsbara madrasserna väljs med omsorg. Den som vill sova inne i fotbollsmålet i stora hallen bäddar där. Damerna från Linköping med sina barnbarn väljer tjejernas omklädningsrum som boplats denna långhelg.

Vid kvällsfikat i skolans matsal hälsas alla välkomna. Då får också alla varsin liten papperskasse innehållande deltagarlista, program, karta, broschyr, lillar och en mugg - i bisfenolfri plast – med boulemotiv, direktimporterad till alla på Sommarboulen från pétanquens vagga i Provence.

Skolans matbespisning har hyrts in för att servera de sommarlovslediga deltagarna en rejäl frukost, vilket är behövligt för dagens digra program. 

Leo Brood Björk

Förmiddagsövningarna leds av Leo Brood-Björk som bor i Stockholm men som spelar för från Sörbyängen. Leo som själv började spela som junior ger tips om förberedelser inför större tävlingar. Han tar upp sådant som packning (dagen före i lugn och ro), lämplig kost när man ska orka tävla länge och bra rörelser under uppvärmningen. Och sedan guidar han alla deltagare genom en hel del nyttiga övningar.

Till lunchen kommer Gabriella Pröckl som är organisationsutvecklare och idrottskonsulent vid Stockholmsidrotten. Hon hinner bekanta sig lite med gruppen innan det är dags för en presentation och resonemang bland annat om idrottandets alla fördelar – från unga år.

Nu är det ju fortsatt så att solen lyser med sin frånvaro. Men det hindrar inte dem som vill doppa sig i havet att göra det. Efter doppet är det därefter dags för tacobuffé på The Iron – ett krognamn som hittat för pétanquespelare som tränat att skjuta på järnet under dagen.

På lördagen är det träning på ett annat underlag, i Svandammsparken som ligger en kvarts promenad från Viaskolan. Nu samlas gruppen runt Rasmus Wirström från Boulero som dessutom är Nynäshamnsbo och juniorlandslagsspelare. Bland alla övningar ingår en där det gäller att skjuta på klot bakom en pyramid. Ett antal kluriga skruv- och plomplägg nöts in också - med tips om finjusteringar för att få in den där grymma känslan.

boulepyramid

The Iron levererar lunch-wraps och Festis direkt till gräsmattan vid banorna. Det sitter fint efter ett intensivt tretimmarspass. Och till efterrätt blir det glass i hamnen innan alla går ombord på båten.

Utö Express

Färden till Nåttarö tar ungefär en halvtimme. Cumulusmolnen av det större formatet tornar dessvärre upp sig. Trots det når solen fram till oss hela tiden för att sedan helt ta över.

Vi vandrar ett par kilometer på sandstigar genom skog med ekdungar, små tallar och blåbärsris.

Salta bad

Framme: wow! Stora sand, som stranden där heter, är i stort sett öde och bara för oss. Det doftar tång och i horisonten skymtar en och annan vindpinad kobbe och sedan bara det öppna havet. Vattnet är friskt, kristallklart men brrr-kallt, särskilt de första sekunderna.

Djurgårdscalle-1

Djurgårdscalle-2

Djurgårdscalle-3

I den varma eftermiddagssolen kör vi igång en ”djurgårdskalle” för alla ungdomar och vuxna som vill. För varje omgång blir det fler och fler klockrena ”kallar” på den tomma plastflaskan som vi ställt i sanden.Efter en massa omgångar står Elias som stolt segrare och får ett Yatzy-spel i pris. Grattis!

Djurgårdscalle-Elias

Vi vandrar tillbaka på ön. Våra yngre deltagare är smarta nog att ta del av vad skogen har att erbjuda på vägen innan vi intar en god middag på Nåttarö krogs terrass.

Blåbar på ett strå

Söndag och sista dagen för denna ungdomsträff. Ronny Blom, som bor strax utanför Nynäshamn och som spelar för Sibirien, har liksom de andra inbjudna ledarna gjort förträffliga förberedelser. Han skickar med en massa goda råd och tips på temat att ha mod och kul - då kommer resultaten!

Och rekommendationen lyder: fastna inte vid resultatet utan fundera på om du var modig, vågade jag kasta som jag ville och hade jag kul. Då har du lärdomen med dig till nästa gång.

Ronny Blom

Efter Ronnys pass blir det lunch, en avslutande samling och därefter är det dags för hemfärd. 

Tack alla som deltog och bidrog till denna lyckade Sommarboule för ungdomar i alla åldrar!

Text och bild: Maria (Mimi) Bernström

Ungdomskommittén Stockholms Bouleförbund

Skribent: Ungdomskommittén
E-post: This is a mailto link

Följ Stockholm Boule

     Facebook    Twitter    Instagram    YouTube  

Årets Bouleprestation
Stockholm 2021

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 - Tempête club de Pétanque

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 tilldelas bouleklubben Tempête Club de Pétanque (TED)

Motivering: "För klubbens seger i ’Inomhus-SM för Klubblag' och deras spel i Europacupen samt för en klubbkultur där de visar att man kan ha roligt mitt i allvaret."


Korpen Sthlm Boule

Korpen Stockholm Boule

ANMÄLAN ÖPPEN
Säsongen 2022 Utomhus
Sista anmälningsdag 1 maj
www.korpenstockholm.se/boule


Följ oss på Youtube

Skolboule

Skolboule - Idrotten för alla!
Boule är den perfekta skolidrotten.

Utvalda videos


Stadskampen

Stockholm vs Helsingfors

Stadskampen "XXI" (2021) - Uppskjuten till april 9-10 2022

Bilder från tidigare år 

2021   2019   2018   2017
2016   2015   2014   2013

Postadress:
Stockholms Bouleförbund
Jarmo Repka, Trädgårdsvägen 3 lgh 1102
194 46 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707953390
E-post: info@stockholmboule....

Se all info