Hoppa till sidans innehåll

Hur fungerar det ute i våra klubbar? Del 1 - Maria Pétanque Club

19 SEP 2019 18:14
Här kommer den första artikeln i serien ”Hur fungerar det ute i våra klubbar?”. Ordförande Thomas Öhlund i Maria Pétanque Club är först ut och har fått skriva hur han ser på sin förening och hur tankarna går för framtiden.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2019 18:14

Hur fungerar det ute i våra föreningar och hur går tankarna?

Vi tänkte att våra klubbar i Stockholm skall ges möjligheten att berätta lite om hur tankarna går i just deras förening. Thomas Öhlund Ordförande i Maria Pétanque Club (MAR) är först ut och har fått skriva hur han ser på sin förening och hur tankarna går för framtiden.

Maria Pétanque Club (MAR)

Vissa dagar känns bättre än andra när jag går på min söderpromenad. I dag är en sådan. För i dag är dagen efter det att Sverige med ett Maria-lag tog EM-silver i boule Pétanque i V55-klassen! Frankrike blev för svåra. Å andra sidan var Frankrikes lag "Les Legends", med bl a Foyot och Fazzino det enda land som svensklaget förlorade emot. Alla andra fick spö av Leif, Bengan, Cohen och Kader!

Och nu när vi inte längre får höra ljudet av Bengans kallar, se Leifes lyft eller Simons omsorgsfulla sökande efter rätt nedslag eller Kaders sittande lyft, då kommer den femte Mariaspelaren till Bulgarien i form av Marias "ungdomsspelare", Ali Abdi Aden.  Maria Pétanque Club har 5 landslagsspelare! Någonting måste vi alltså göra rätt!

MAR Elitserien 2019

Om man ska försöka beskriva MAR dyker tre begrepp upp som en möjlig förklaring till klubbens framgångar. För det första är Maria ett "mångfaldsprojekt", alla spelarna har otroligt varierande bakgrunder och liv men vi har alla enats kulturellt i vår kärlek till spelet Pétanque!. I Maria menar vi att det kan vara en stor skillnad i att spela boule eller spela Pétanque! Och vi har defintivt valt Pétanque (som kulturell idé och praktik) vilket nog många gånger gör att vi kan uppfattas som besvärliga i "boulesverige". Den tredje förklaringen är att de allra flesta spelarna har en oerhörd rutin och erfarenhet, de flesta började att spela i slutet av 1980-talet, en del t o m tidigare. Erfarenheten är t ex V55-lagets styrka kopplat till deras prestationer. Här tror jag även att landslagskvalet har gynnat svensk boule då jag har svårt att se att en FK skulle valt just dessa fyra spelare att representera Sverige. Men de har verkligen visat att de är bäst, de har vunnit kvalet tre år i rad med lite varierande spelare. Tror även att V55-laget därmed har blivit hela Sveriges landslag pga att de har spelat till sig landslagsplatserna.

Det fanns nog spelare som höjde ögonbrynen då Ali ville börja spela med Maria, men hittills så känns hans val helt rätt. Han har härdats hårt under våra klubbkvällar och spelet i Grottan och börjar därmed snart att få en tuffhet som kommer göra honom till en internationell stjärna!

Ali Abdi Aden Maria Pétanque Club (MAR) Maria Boule- & Kulturdagar

Vi må vara medelålders och många av oss har börjat bli gråhåriga, men som Ordförande för den "skönaste" klubben menar jag att vår resa bara har börjat. Vårt mål är att komma ut i Europa genom att vinna Svenska Cupen. Fortsätta att dominera i V55, försöka övertala kvinnliga spelare att vi trots allt är sjyssta gubbar.

Men det kanske viktigaste är arbetet med att befästa klubbens existens på Mariatorget genom nya och fräscha projekt förutom det uppskattade och årliga evenemanget Maria boule- och Kulturdagar!

Thomas Öhlund
Ordförande, Maria Pétanque Club (MAR)

Skribent: Thomas Öhlund, Ordförande Maria Pétanque Club (MAR)
E-post: This is a mailto link

Följ Stockholm Boule

     Facebook    Twitter    Instagram    YouTube  

Årets Bouleprestation
Stockholm 2021

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 - Tempête club de Pétanque

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 tilldelas bouleklubben Tempête Club de Pétanque (TED)

Motivering: "För klubbens seger i ’Inomhus-SM för Klubblag' och deras spel i Europacupen samt för en klubbkultur där de visar att man kan ha roligt mitt i allvaret."


Korpen Sthlm Boule

Korpen Stockholm Boule

ANMÄLAN ÖPPEN
Säsongen 2022 Utomhus
Sista anmälningsdag 1 maj
www.korpenstockholm.se/boule


Följ oss på Youtube

Skolboule

Skolboule - Idrotten för alla!
Boule är den perfekta skolidrotten.

Utvalda videos


Stadskampen

Stockholm vs Helsingfors

Stadskampen "XXI" (2021) - Uppskjuten till april 9-10 2022

Bilder från tidigare år 

2021   2019   2018   2017
2016   2015   2014   2013

Postadress:
Stockholms Bouleförbund
Jarmo Repka, Trädgårdsvägen 3 lgh 1102
194 46 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707953390
E-post: info@stockholmboule....

Se all info