Hoppa till sidans innehåll
Foto: Henrik Trygg

Månadsbrev juli-augusti 2019

06 SEP 2019 22:08
Månadsbrevet för juli-augusti tar upp Seriespelet och slutspelet, Spelare från Stockholmsdistriktet uttagna till VM, Maria Boule- & Kulturdagar, La Majonnaise, Skol-DM/Boule, Hur tar vi hand om våra nya spelare och Visioner för framtiden (2019-09-06)
  • Uppdaterad: 10 SEP 2019 00:26

Seriespelet och inför slutspelet

Spelet för de olika serierna är klara och i Elitserien har StBf 3 av 6 klubbar med i kampen om guldet:

  • Boulero SSK
  • Sibirien CP
  • Maria PC

I kvalet till Elitserien har en till klubb från StBf möjlighet att ta sig upp och det är AIK Bouleförening.

Även i Veteranklassens Elitserie står Stockholmsdistriktet för hälften av de 6 klubbarna som är med i kampen om guldet:

  • Boulero SSK
  • Boulesjevikerna
  • BOO Sport Klubb

Nu följer vi slutspelet i Elitserien 2019 med spänning.

Segrare Elitserien 2018 - Boulero SSK

Foto: Boulero SSK

Segrare Elitserien 2018

Resultat för distriktets egna serier finner du här.

VM-spelare

Våra förbundskaptener har tagit ut följande spelare från Stockholmsdistriktet att representera Sverige vid kommande VM i Kambodja. Stort grattis och lycka till från hela StBf.

Therese Broberg Sibirien CP och Sebastian Kallionpää Sibirien CP

Foto: Therese Broberg Sibirien CP och Sebastian Kallionpää Sibirien CP.

Maria Boule- och Kulturdagar

Maria boule- och kulturdagar (MBD) är ett återkommande evenemang i vårt distrikt! För oss boulespelare i Stockholm innebär det nio härliga dagar med möjlighet till boule och trevligt umgänge under semestern. MBD har också börjat uppmärksammas utanför vårt eget distrikt och det tyder på trevliga omgivningar och bra organisation. Det finns så klart detaljer i arrangemanget som behöver slipas på för att alla som ser boule som en ren tävlingsidrott ska bli nöjda, men jag är övertygad om arrangörerna kommer att fortsätta vässa MBD.

Maria Boule- & Kulturdagar

Maria Boule- & Kulturdagar

La Mayonaise

La Majonnaise

La Majonaise

La Majonnaise är också en tävling som under många år dragit många boulespelare från hela Sverige, våra grannländer och övriga Europa. En tävling som i år hade propaganda-status och spelades på Boulebar Rålis. Här samlades spelare från hela spektret: alltifrån nybörjare, motionsspelare, sverigeelit till världselit. 

Det spelades med ett handikappsystem för olicensierade spelare som många elitspelare ogillar. Själv tycker jag att det är roligt. De finska spelarna är väl de som mest verkar ogilla detta och endast en kom från grannlandet i öster.

Den del som kanske är mest spektakulär att titta på är Tanca Shooting som är en variant på vårt eget precisionsskytte och som faktiskt är lite mer realistiskt poängmässigt. 

Precis som MBD så är det ett arrangemang som har en trevlig inramning, med läktare och möjlighet till mat och dryck samt bra organisation.

Skol-DM/Boule 2019 

Skol-DM/Boule 2019 är i antågande (29 september) och Jonas Almquist tillsammans med Niklas Holmström och Mimi Bernström från StBf Ungdomskommitté har gjort ett hästjobb.

Vi hoppas på att detta skall bli en snackis på skolorna i Stockholm och att utfallet kommer att visa sig i tillskott till en ny generation boulespelare.

Länken till inbjudan hittar du här och hjälp gärna till att sprida den till era ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

Skol-DM/Boule 2019

Hur tar vi hand om våra nya spelare?

Hur vi tar hand om nya - framför allt unga spelare - är ett ansvar som ligger på oss alla. När jag en gång i tiden var en ny och ung (22 år) spelare fanns det få tränare och de bästa ville inte dela med sig av sin kunskap. Idag finns det tränarutbildningar och det är viktigt att vi får till en kultur i våra klubbar med utbildade tränare. Inte minst för att ge våra nya medlemmar bästa tänkbara möjlighet till utveckling.

Vi som spelat många år, och där många är elitspelare, verkar vara som klädda i teflon mot att ta instruktion och hjälp av tränare. Detta tror jag har att göra med att i vår sport anser sig 90% av oss vara bättre än övriga 90%. En ekvation som såklart inte går ihop.

Daniel Gillan är en duktig tränare som tagit saken lite i egna händer och startat en grupp på Facebook (Bouleträning) där han erbjuder träningstillfällen. I övrigt råder jag samtliga klubbar att se över sina träningar och hur man har det med tränare. Grundutbildningen är till att bli tränare erbjuds av Stockholmsidrotten (SISU).

Visioner och framtidstankar

Visioner och framtidstankar skall ju vara en ordförandes främsta uppgift. Att vara den som ser framåt och vågar tänka stort och öppet. Något som står högt på min agenda just nu är en hall för spel under drägliga förhållanden under vår mörka, blöta och kalla period. En uppgift som ibland känns övermäktig och som kommer att bli svår då marknaden på lokaler ser ut som den gör idag.

Kvadratmeterhyran på en lokal i Stockholm och närområdet ligger på 1 250 – 1 750 SEK / m2 och år. Vi vill ju ha en lokal som dessutom har någorlunda högt i tak och som ligger bra till med kommunikationer. Jag tror att de flesta önskar sig en lokal som skulle rymma 16 banor som är 4 x 15 meter, det gör i alla fall jag.

Få klubbarna att bli lite mer ett med distriktet är också något som jag vill jobba för under det närmaste året. Det är oerhört viktigt att ni som har framträdande roller i era klubbar hjälper till att sprida information om utbildningar och annat av vikt som kommer både från StBF, SBF och Stockholmsidrotten (SISU).

Som enskilda spelare måste vi visa större respekt för medspelare, arrangörer och domare. Vill vi ha bra och trevliga tävlingar, så ligger det lite i våra egna händer att vi uppträder sportsmannamässigt och att vi verkligen respekterar de regler som vi ofta är snabbare att applicera på våra motspelare än på oss själva.

Jag har också börjat leta efter en ny spelplats för våra DM och seriesammandragningar då vi förr eller senare blir av med Vårberg. Kom gärna med tips på vår mail för StBF This is a mailto link eller direkt till mig på This is a mailto link.

Nu ser vi framåt!

Först och främst håller vi tummarna för våra elitlag som skall ta guldet till Stockholm. Vi håller tummarna för AIK att de tar sig igenom kvalet och återfinns i elitserien under nästa år. Vi håller även tummarna för våra landslagsspelare som åker på en fantastisk resa till Kambodja.

Jag har säkert glömt något i mitt brev men skyller på värk och piller efter en axeloperation.

Vi ses på gruset!

Lennart Lelle Wahlberg

Ordförande Stockholms Bouleförbund

Epost: This is a mailto link

Skribent: Lennart Wahlberg
E-post: This is a mailto link

Följ Stockholm Boule

     Facebook    Twitter    Instagram    YouTube  

Årets Bouleprestation
Stockholm 2021

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 - Tempête club de Pétanque

Årets Bouleprestation i Stockholm 2021 tilldelas bouleklubben Tempête Club de Pétanque (TED)

Motivering: "För klubbens seger i ’Inomhus-SM för Klubblag' och deras spel i Europacupen samt för en klubbkultur där de visar att man kan ha roligt mitt i allvaret."


Korpen Sthlm Boule

Korpen Stockholm Boule

ANMÄLAN ÖPPEN
Säsongen 2022 Utomhus
Sista anmälningsdag 1 maj
www.korpenstockholm.se/boule


Följ oss på Youtube

Skolboule

Skolboule - Idrotten för alla!
Boule är den perfekta skolidrotten.

Utvalda videos


Stadskampen

Stockholm vs Helsingfors

Stadskampen "XXI" (2021) - Uppskjuten till april 9-10 2022

Bilder från tidigare år 

2021   2019   2018   2017
2016   2015   2014   2013

Postadress:
Stockholms Bouleförbund
Jarmo Repka, Trädgårdsvägen 3 lgh 1102
194 46 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707953390
E-post: info@stockholmboule....

Se all info