Hoppa till sidans innehåll

Kul att du hittat hit!


Kul att du blivit intresserad av pétanque (eller boule som vi ofta säger i Sverige). Pétanque är en stor idrott i många franskspråkiga länder. Visste du att det finns fler tävlingsspelare i pétanque i Frankrike än det finns ishockeyspelare i Kanada? Pétanque är en billig, social och rolig idrott som alla kan spela. Ett set klot kostar mindre än ett par fotbollsskor och sedan är det bara att sätta igång.

Det här är boule
Pétanque är en riktig idrott och är precis som t ex fotboll en del av Riksidrottsförbundet (RF). Det finns DM, SM, seriespel, vanliga tävlingar och internationella mästerskap som EM och VM. Om några år spelas kanske pétanque också i OS. Men framförallt så spelas det boule på skolgårdar, i parker och på boulebanor runt om i landet – bara för att det är trevligt och kul. Alla är schyssta och vi tar hand om varandra. Vill du prova finns det alltid folk som lånar ut sina klot och visar dig. Alla som vill får vara med.

Till skillnad mot andra idrotter måste du inte vara stor, stark och snabb för att bli bra. Boule är en precisionsidrott som tränar lugn och koncentration, precis som i kampidrott. Med boule tränar du upp smidighet, balans, bollsinne och psykisk styrka. Det händer att landslagsspelare får rejält motstånd från både nio- och nittioåriga spelare!

Så här spelar man
Reglerna är enkla. Man spelar om vem som kommer först till 13. Den som vinner lotten börjar. Man gör en ring som alla kastar ifrån. Man slänger ut den lilla färgade träkulan (som vi kallar "lillen") 6 – 10 meter. Spelar man singel eller dubbel har varje spelare tre klot. Spelar man trippel har varje spelare två klot. Det lag vars klot inte ligger närmast lillen fortsätter att kasta tills det fått in ett klot (eller har slut på klot). När alla har kastat klart får det lag som har klot närmast träkulan en poäng för varje klot som ligger närmare lillen än motståndarens bästa klot. Laget som vann vändan (när alla kastat sina klot) får börja nästa vända, kasta ut lillen och det första klotet. Först till 13 poäng vinner. Och det finns enkla trix som snabbt gör dig bättre på att få klotet dit du vill. De enklaste grundtrixen lär du dig på fem minuter.


Från nybörjare till Boule-SM på ett år…
Pétanque är en kul idrott som man kan hålla på med hela livet. Det är så vi tycker att idrott ska vara. Det är kanske därför du har sett många pensionärer som spelar? I vår idrott finns det plats för alla. Vi har plats både för dig som vill kasta klot för skoj skull och för dig som vill göra en elitsatsning.

Det finns många saker i vår idrott som gör den unik. Vare sig du är 13 år eller 63 år kan du gå från att vara total nybörjare till att spela Boule-SM på mindre än ett år. Testa på dina kompisar – det kommer att inge respekt när du berättar att du ska tävla på Boule-SM trots att du inte började träna förrän nyligen...

Var som helst…
Pétanque kan man spela överallt: på skolgården, på en grusig parkgång eller parkeringsplats osv. På många platser i Sverige finns det också särskilda boulebanor och boulehallar. Om du mejlar oss och berättar hur gammal du är och var du bor berättar vi var du kan spela pétanque på din hemort.

Klicka runt eller hör av dig. När du prövat pétanque några gånger kommer du att fastna lika lätt som i ett bra tv-spel.

Kontakta Frida: 08 - 699 64 62
This is a mailto link

 

Tillbaka

Uppdaterad: 11 AUG 2020 15:09  ccsport_logo

Gravyr & Sportpriser logo

  

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996460
E-post: kansli@svenskboule.s...