Hoppa till sidans innehåll

Välja klot


Ett godkänt tävlingsklot måste vara märkt med uppgift om tillverkare och klotets vikt.

Storlek
Storleken på klotet är det viktigaste. Klotets diameter får vara mellan 70,5 och 80,0 millimeter. Miniorer och yngre juniorer har möjlighet att spela med klot med en diameter på 65 mm. Vilken diameter du ska ha beror på din hand. När du håller klotet i handen ska tummen precis nudda pekfingrets översta led. Är klotet för stort riskerar du att tappa greppet och får svårare att ge klotet en ordentlig skruv. Är klotet för litet kan det vara svårare att släppa klotet. Dessutom finns risken att dina fingrar styr klotet snett.


Vikt
Ett godkänt tävlingsklot ska väga mellan 650 och 800 gram. De flesta väljer klot mellan 690 och 720 gram, men det beror mycket på tycke och smak. Miniorer och yngre juniorer har möjlighet att spela med klot på 600 gram. Tänk på, att när du spelar tävlingar är belastningen på armen stor. Det kan vara svårt att orka spela en hel dag med ett onödigt tungt klot.


Material
Ju mjukare ett klot är, desto snabbare stannar det vid en träff. När du skjuter på motståndarens klot stannar ditt klot närmare nedslagspunkten; rekylen blir liten. Mjuka klot slits fortare och får en ojämn yta. Greppet i mjuka och halvmjuka klot blir bättre på grund av den ojämna ytan. Även märkningen på klotet försvinner snabbt och kan därefter inte längre användas vid tävlingar. Ett hårt klot behåller sin glatta yta mycket längre än ett mjukt klot. Några tumregler vid materialvalet: spelar du sällan, exempelvis varannan vecka, räcker det med ett hårt klot, eftersom du troligen inte satsar på eliten. Dina klot kommer att hålla livet ut. Spelar du oftare och tänker bli riktigt bra i boule bör du även överväga mjukare klot, speciellt om du är skytt och vill undvika rekylen vid skott.

Räffling
Om du vill ha räfflor eller inte är individuellt. Räfflorna kan hjälpa till om du vill ha skruv på kloten och de kan ge lite bättre grepp. Men skillnaden märks först om klotet har många räfflor.

Tillverkare
Tillverkare är det minst viktiga när du väljer klot. Det är ett designval snarare än något som påverkar ditt spel. Ibland kanske det enda som skiljer är utseendet och prislappen. Rostfritt eller inte? Klot av alla hårdhetsgrader kan rostskyddsbehandlas. Rostskyddet gör att klotets ytskikt bevaras, något du ser tydligast på mjuka klot. Ju mjukare ett klot är, desto snabbare slits det annars på ytan.

Var köper jag klot?
Bouleklot finns att köpa i välsorterade sportbutiker eller via Internet. Klot som säljs på bensinmackar är inte godkända tävlingsklot.

Låna klot
Vissa föreningar och distrikt har klot att låna ut tills du är redo att köpa dina egna.


Vad behöver jag mer?
Ett måttband, helst av stål och med så kallad ”flärp” hör till boulespelarens grundutrustning. Det kan även vara bra att ha en trasa av något slag. Klotet blir gärna dammigt, eller smutsigt, i gruset och för att få bästa möjliga grepp är trasan bra att torka av kloten med.
En bouleväska att förvara kloten i mellan matcherna är givetvis ett måste.
I övrigt gäller klädsel och skor anpassade efter rådande väderlek. I vissa tävlingar är det krav på enhetlig klädsel.

 

Tillbaka

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09
  ccsport_logo

Gravyr & Sportpriser logo

  

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996460
E-post: kansli@svenskboule.s...