Hoppa till sidans innehåll

Så här spelar man


Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men vanligen flera år innan en spelare behärskar alla taktiska och tekniska finesser.

Boule är en utpräglad precisionssport som spelas i:

  • trippel (tre mot tre)
  • dubbel (två mot två)
  • singel (en mot en)

I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har spelarna tre klot vardera. Kloten är av metall och spelet sker på grus.

Kloten spelas mot en liten målkula (lillen) och de av lagets klot som är placerade närmare lillen än motståndarnas bästa klot är poängklot.

Spelet inleds med lottning om vilket lag som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann lotten ritar en ring i gruset och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Omgången spelas från ringen och det är det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot. I vilken ordning laget spelar sina klot avgör spelarna själv. Det finns alltså ingen speciell turordning utan vanligen avgör den uppkomna situationen vem i laget som spelar.

När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och poängen räknas innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till 13 poäng vinner.

Lägga
När du försöker kasta ditt klot så nära lillen som möjligt kallas det att du lägger. Den som lägger brukar antingen stå upp med lätt böjda ben eller sitta på huk.

Du kan välja att kasta med hög båge och nedslaget nära lillen (plombering), eller att rulla klotet fram till lillen. Skickliga läggare låter underlaget och den tänkta nedslagsplatsen avgöra hur kastet ska utföras.

Om du har underskruv på klotet stannar det fortare och är lättare att kontrollera. Efterhand som du övar upp skickligheten kan du börja med sidskruvar åt höger eller vänster, allt efter vad spelsituationen kräver.
Lägga

Skjuta

Att skjuta betyder att du försöker träffa motståndarens klot med ditt eget klot. Då du skjuter blir resultatet i regel bäst om du står med lätt böjda ben och pendlar med armen i mjuk rörelse.

Skytten försöker i regel träffa motståndarens klot utan att det egna klotet slår i marken först. Avståndsbedömningen och precisionen måste vara exakt. Om du träffar riktigt rent kommer ditt skytteklot att byta plats med det klot du siktade på. Det kallas carreau och är boulens motsvarighet till golfens hole in one eller bowlingens strike.

Skickliga skyttar bestämmer sig för om de ska träffa motståndarens klot rakt framifrån eller på sidan, till exempel för att försöka träffa två motståndarklot med samma skott.

Tänka
Det taktiska inslaget i spelet är stort och hela tiden ställs du inför frågan om att lägga eller skjuta. Du måste avgöra vart klotet ska läggas, framför lillen eller intill ett motståndarklot.

Som en extra krydda kan lillen flyttas till en ny position genom ett lägg eller ett skott på lillen. Då uppstår en helt ny situation och det blir ofta många poäng men inte alltid till det lag som flyttade lillen.

Mäta
Ibland skiljer endast tiondelar av en milimeter vilket klot som är närmast lillen. Ett måttband, helst av stål och med så kallad "flärp", hör förstås till boulespelarens grundutrustning.
Mäta

Övrig utrustning
Förutom ett måttband kan det vara bra att ha en trasa av något slag. Klotet blir gärna dammigt, eller smutsigt, i gruset och för att få bästa möjliga grepp är trasan bra att torka av kloten med.

En bouleväska att förvara kloten i mellan matcherna är givetvis ett måste. Både när det gäller väska och trasa har det bland spelare utvecklats många spännande varianter som ibland speglar spelarens personlighet.

I övrigt gäller klädsel och skor anpassade efter rådande väderlek. I vissa tävlingar är det krav på enhetlig klädsel..

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:37

  ccsport_logo

Gravyr & Sportpriser logo

  

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996460
E-post: kansli@svenskboule.s...