Hoppa till sidans innehåll

Juli 2015: Fin säsongsstart lovar gott

10 JUL 2015 17:11
Årets boulesäsong är minst sagt i högblom. Tävlingarna avlöser varandra och nu stundar årets höjdpunkt – SM i Uppsala.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2015 12:17

Ett bildskönare SM är svårt att tänka sig, men det hade självklart varit trevligt om ännu fler hade anmält sig till denna boulevecka där inte mindre än 68 personer kommer att få en guldmedalj runt halsen.

För egen del har jag deltagit i två bouletävlingar den senaste tiden.
Den ena tävlingen, seriespelssammandraget i Halmstad, inleddes med en tyst minut för en av våra mest meriterade spelare, Kristian Lilja, som lämnat oss allt för tidigt. Trots en i boulesammanhang kort karriär hann han med att bli en av våra absolut mest meriterade spelare. Mina tankar går självklart till Kristians nära och kära.
Spelmässigt var min helg klart medioker men tack vare bra medspelare ligger min klubb Halmstad Petank ändå tvåa i Elitserien. Det blir helt klart till att träna mer för att hitta tillbaka till bättre spel. Den andra tävlingen jag spelat är Varbergs Strandcup, där Kulknappen återigen gjorde en mycket välarrangerad tävling där folk verkligen trivdes. 

RF:s SM-vecka, där vi representeras av vårat skytte-SM för öppen och dam, avgjordes förra veckan. I år arrangerades tävlingen i hamnen i Sundsvall. Tävlingen präglades av flertalet mycket spännande dueller. Det jag speciellt tar med mig är duellen i semifinalen mellan regerande mästaren Rickard Nilsson och hemmahoppet Håkan Jonsson, som pressar Rickard hårt och duellen avgörs först på sista kulan. Har ni inte redan sett sändningen på SVT Play så rekommenderar jag er starkt att göra detta. Jag vill rikta ett stort tack till Sundsvalls Bouleklubb som gjorde arrangemanget möjligt.

Det känns som att vår nystart i landslagsorganisationen är på rätt väg. Det är mycket glädjande att se att våra landslag gör resultat ute på tävlingarna. Som kvartsfinalen i Blangy i Frankrike och andraplatsen i Hedebo i Danmark, som dessutom vanns av ett lag bestående av två tredjedelar svenskar: Freddie Tapper och Jonas Jacobsen. Stort grattis! Det ska bli spännande att se våra vad olika landslag kan åstadkomma till höstens olika mästerskap.

Jag var tillsammans med Kerstin Hjelm och Maria Bergström Svenska Bouleförbundets representanter på RF:s Riksidrottsmöte där Björn Eriksson valdes till ny ordförande för RF. Värt att nämna är att en motion om idrott för 65+ behandlades. Motionären ville bland annat att även LOK-stödet skulle omfatta denna åldersgrupp och att RF aktivt ska påverka våra politiker att sätta fokus på vår demografiska utveckling. Bouleförbundet tycker denna motion i vissa delar är intressant. Efter en bra debatt så köpte vi RF:s svar – att fokus på denna grupp finns med i FS:s strategiarbete att idrott ska vara för alla.
En spännande del av mötet är när medlemsansökningar till RF behandlas. I år valdes Cricketförbundet till ny medlem. Bouleförbundet stöttade förutom Cricketen även ansökningarna från Bridgeförbundet och Islandshästarnas förbund.

Förbundsstyrelsen har konstituerat ungdomskommittén och förutom Mattias Thorell och Eric Ericsson ingår nu även Åke Rydén, Anki Jönsson och Anette Rudin. När det gäller Domarkommittén har den utökats med Anders Holmberg och Johan Nilsson. Så nu är våra kommittéer i de närmaste klara, men ännu kan några namn tillkomma.

Till slut vill jag givetvis önska alla som kommer till SM i Uppsala ett stort lycka till. Skulle det mot förmodan inte gå så bra hoppas jag att ni stannar kvar och ser på bra och spännande petanque. Förbundsstyrelsen kommer att ha ett tält på SM-området där vi varje dag under ett par timmar finns tillgängliga och svarar på era frågor och funderingar.  Så hjärtligt välkomna till förbundstältet. 

Skribent: Lasse Franck


 

ccsport_logo

 

Gravyr & Sportpriser logo

 

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996460
E-post: This is a mailto link