Hoppa till sidans innehåll

Januari 2017: Jubileum efter framgångar

30 JAN 2017 11:50
När jag sitter och skriver detta är vi några dagar in på det nya året. ”Nytt år, nya möjligheter” brukar det ju heta, men innan jag skriver mer om framtiden gör vi några tillbakablickar.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2017 11:54

En mycket glädjande nyhet är att Svenska Bouleförbundet för första gången sedan första halvan på 2000-talet ökar i antal licenser. Vi har blivit cirka 150 fler licensierade medlemmar 2016 än 2015. Mycket glädjande och bra jobbat av medlemmar och föreningar. För det är ni som värvat dessa!

Ovanlig och framgångsrik mästerskapshöst
Vi har haft en mästerskapshöst som är något utöver det vanliga. Den landslagssatsning vi har gjort under de senaste åren har börjat bära frukt på allvar. Vi började med ett Dam-EM som resulterade i en oerhört fin silvermedalj i skytte genom Jessica Johansson, som var snubblande nära att vinna. Sedan har vi fått inte mindre än fyra fina kvartsfinalplatser på EM: U23 dam, damerna, veteranerna och juniorerna.
Själv var jag på plats under juniorernas EM i Monaco. Ett mycket bra arrangerat EM i det lilla furstendömet. Ett härligt kämpade juniorlag med mycket spelglädje gick som sagt till kvartsfinal men hade med lite flytt nått semifinalen också. Det jag tar med mig är juniorernas bragdartade match där man slog ut hemmanationen Monaco inför en högljudd hemmapublik som nästan gjorde vad som helst för att stötta sitt lag… Smolken i bägaren var ett felrapporterat resultat som tyvärr vägde tyngre än det faktiska resultatet. Som tur var så tog juniorerna detta mycket bra och gjorde en bra avslutning på mästerskapet.

Sedan har vi Herr-VM som avslutning på landslagsåret. Ett hårt kämpande herrlag tog flera bra skalper och vände framförallt flera viktiga matcher. Detta ger verkligen hopp om framtiden. Den slutgiltiga niondeplatsen är mer än godkänd i den allt hårdare konkurrensen. Glädjande också att danskarna ta sig hela vägen fram till kvartsfinal och verkligen verkar vara på gång – stort grattis Danmark!

Vacker EM-resa på hemmaplan
Ovan missade jag två svenska framgångar. Dessa tillkom dock på ett mycket speciellt sätt. Självklart handlar detta om EM i singel. Sex veckor innan singel-EM skulle arrangeras i franska Nîmes ställer arrangören in mästerskapet och snopna och besvikna spelare såg ut att bli snuvade på kalaset som de länge hade tränat inför.

Efter diverse diskussioner mellan svenska, danska och europeiska förbundet stod plötsligt Sverige och Danmark som arrangör för mästerskapet med fem veckor på sig att ordna detta mästerskap i Halmstad och med Ståhlhallen som arena. Vilken resa – från ingenting till ett fullgott mästerskap med idel lovord från de deltagande nationerna.  Och vilket resultat: Silver till Jessica Johansson och brons till Rickard Nilsson! Två medaljer vi gått miste om ifall vi inte gjort denna räddningsinsats. Stort tack till alla inblandade – ingen nämnd, ingen glömd!

Det som till stor del gjorde det intressant att rädda singel-EM var det faktum att CEP gick med på att göra vissa lättnader vad gäller till exempel transporter mellan hotell och spelplats, samt att deltagarna fick betala en mindre avgift vilket gjorde att vi kunde organisera detta mästerskap till en mycket låg kostnad. Om detta kunde bli standard skulle vi kunna åta oss mästerskap oftare. För är det något vi ska vara stolta över är det vår förmåga att arrangera större tävlingar. Det stora hindret är just det ekonomiska.

Fler lyckade internationella insatser
Andra helgen i december var det återigen dags att visa att Sverige är en mycket bra värdnation genom att arrangera Europacupen i Borås. Ett mycket lyckat arrangemang, dock utan svenskt deltagande då Sibirien tyvärr förlorade en avgörande kvalmatch med 12-13… Ett stort tack till alla inblandade i Borås, med Herman Thorell i spetsen, för ett mycket väl genomfört arbete som än en gång visade Europa att Sverige gör bra tävlingar.

Mer svensk-danskt samarbete
Med dessa tillbakablickar så ser vi framåt mot 2017. Förhoppningen är givetvis att vi ska ha fortsatta landslagsframgångar. En annan förhoppning är att kunna förädla det goda samarbete vi tack vare EM i Halmstad fått med danska förbundet. Här finns det många möjligheter med samabete kring landslag, tävlingar och inte minst påverkan på våra internationella organisationer.

Dubbla konferenser och mer rekrytering
En förändring på hemmaplan är att förbundsstyrelsen kommer att bjuda in sina kommittéer och distrikt till två konferenser: en verksamhetskonferens och en utvecklingskonferens för att stärka vårt interna arbete och vår framtida utveckling av förbundet. Vilket förhoppningsvis kommer er medlemmar till gagn framöver i vår fortsatta utveckling av vår älskade idrott.

Det viktigaste arbetet även framöver är det jag inledde med, rekrytering alltså. Givetvis ska vi när vi summerar 2017 på nytt kunna konstatera en ökning av antalet licenser, eller hur? Så det viktigaste arbetet blir det ni gör ute i föreningarna för att vi ska bli fler. Samtidigt försätter breddkommittén och Ylva Mellin sitt arbete under 2017 för att ge er förutsättningar och uppbackning i rekryteringsarbetet. Den 20 maj är det dags igen att arrangera Boulens dag, så ta detta tillfälle och visa upp er förening för att locka nya medlemmar. Förhoppningen är givetvis att vi ska få bättre väder än förra året…

Ännu en Marie till kansliet
Jag vill också mycket glädjande berätta att vi precis har avslutat rekryteringsprocessen av kanslichef och därmed är vi åter fulltaliga på kansliet. Tjänsten har gått till Marie Eriksson som närmast kommer från en tjänst som klubbchef för Täby Sim. Marie tillträder tjänsten som kanslichef den 1 mars.

Sist men inte minst: 2017 är ett jubileumsår där SBF fyller 40 år och SM arrangeras för 40:e gången. Mer om hur detta kommer att uppmärksammas kommer senare.  

Gott nytt bouleår! 

Skribent: Pontus Thuresson
Epost: Adressen Gömd


 

ccsport_logo

 

Gravyr & Sportpriser logo

 

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996460
E-post: This is a mailto link