
Trygg idrott
En mycket viktig pusselbit i en förenings verksamhet är Trygg idrott, ett begrepp som inte alltid är helt lätt att definiera. Trygg idrott omfattar allt som får medlemmarna i en förening att känna sig välkomna, inkluderade och trygga. Till sin natur är därför detta område väldigt brett, och hur man går till väga kan variera från förening till förening.
Trygg idrott handlar i stor utsträckning om beteenden, kultur och normer, och det finns många olika metoder att skapa större trygghet i föreningen. Det kan lika gärna vara att bygga en ramp till klubbhuset som att ta in en föreläsare om gruppdynamik.
Bouleförbundet ser gärna att våra föreningar prioriterar sitt arbete med trygg idrott och lyfter därför fram det som ett fokusområde inom vårt återstartsstöd. På vår sida för trygg idrott inom återstartsstödet ger vi ett antal exempel på vad ni kan göra inom föreningen och få ekonomiskt stöd för. Men eftersom området är så brett och varje förening ofta har olika förutsättningar är det fritt fram att tänka utanför boxen när ni vill göra ett trygg idrott-projekt. Det ni behöver tänka på är att det ska uppfylla följande kriterier:
- Det ska ha syftet att rekrytera nya medlemmar, behålla befintliga medlemmar eller återrekrytera tidigare medlemmar.
- Det ska vara tydligt hur projektet kommer att göra föreningens miljö och verksamhet säkrare, tryggare och mer välkomnande för alla medlemmar.
- Det går inte att söka för redan genomförda projekt eller aktiviteter.
Ni får gärna kontakta oss på förbundet innan ni skickar in ansökan för att bolla idéer eller om ni har frågor.
Ansökan görs via det vanliga formuläret i IdrottOnline, och ni kryssar i paketet för Föreningsaktiviteter. Ni hittar instruktioner HÄR. Ni kan söka för max 7 500 kr, behöver ni mer än så behöver ni kontakta oss.
Ett villkor för att bli godkända är att ni i samband med ansökan skickar någon form av underlag som visar kostnaden, t. ex. budget eller orderbekräftelse. Kvitton för utläggen skickar ni sedan in i efterhand. Redovisas inga kvitton kan föreningen bli återbetalningsskyldig.
Återrapportering med genomgång och resultat av projektet samt en uppföljning av budgeten ska göras senast två månader efter avslutat projekt.
Publicerad: 2025-05-19
Senast uppdaterad: 2025-05-20