Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Europacup i Uppsala nästa år - sedan byter SM vecka?

SBF vill att ett av Europacupens första gruppspel avgörs i Uppsala nästa år. På så vis kan man undvika kollisionen med SM-trippeln 2011. Därefter kanske SM-veckan måste flyttas i tävlingskalendern. SBF:s ordförande Robert Boström talar om bristande kommunikation när han förklarar varför krocken mellan Europacupen uppstått och vad man kan göra för att undvika den i fortsättningen.

 

- Visst är det tråkigt, säger SBF:s ordförande Robert Boström om krocken och berättar att Sverige kommer att ansöka om att själva få arrangera ett av Europacupens gruppspel i samband med SM i Uppsala nästa år.
Det löser kanske problemet 2011. Men sedan då?
 - Vi får väl ta upp diskussionen med CEP om det går att flytta gruppspelshelg. Men det är väl kanske inte så troligt med tanke på att det är 36 nationer inblandade och sommaren är kort.
I så fall kan SBF tänka sig att istället flytta SM.
- Ja, vi har ju tidigare sagt att det är vecka 29-31 som är tänkbara SM-veckor, säger Boström.

Kongressrapporterna kom aldrig fram
Vad beror kollisionen på då? Förra året var det Herr-EM som krockade med slutet av SM och som gjorde att bland andra sibirianerna Filip Goldéus och Björn Ivarsson fick avstå trippel- och dubbelspelet i SM. Ivarsson fick dessutom ersättas av en reserv i det nationella slutspelet.
Boström förklarar det hela med att förbundsstyrelsen inte fått de rapporter de borde fått från CEP:s kongresser. Vid kongressen i Turkiet 2007 ska samtliga förbund, samtidigt som det meddelades att Europacupen från och med 2009 kommer att spelas på i förväg bestämda veckoslut, ha fått besked om att deras tävlingskalendrar skulle skickas till CEP för att det europeiska förbundet skulle kunna hitta lämpliga helger för permanent verksamhet. Det beskedet nådde dock aldrig vare sig SBF:s styrelse eller kansli, berättar Boström.
I styrelsen resonerade man, när beslutet att göra helgen i vecka 30 till permanent Europacuphelg fattats, att man ju alltid kunde göra upp med cupmotståndarna om att byta dag eller bjuda in dem till SM. Då spelades nämligen cupen fortfarande som direktutslagning mot en nation i taget.
Men när CEP höll nästa kongress, i Holland året efter, beslutades det att lagen i Europacupen skulle delas in i grupper redan från början. Inte heller det beskedet nådde det svenska förbundets styrelse. Trots att man hade delegater på plats i både Turkiet och Holland.
- Vi fick inte de rapporterna. Det är klart att det är olyckligt. Men CEP kanske hade struntat i Sveriges SM ändå, säger Boström.

Vill inte ändra SM-programmet
Det får vi aldrig reda på. Men Sverige kommer alltså ta upp diskussionen med CEP igen - redan vid SBF:s årsmöte, dit CEP:s ordförande Flemming Jensin kommer.
Boström håller med Albin Plantin om att det blir konstigt att den klubb som vinner Svenska Cupen missar Sveriges största klubbundna tävling.
- Visst är det så. Men i år kände man till förutsättningarna redan från början, eftersom det framgick av inbjudan att man skulle missa sista SM-helgen.
- Kunde man inte ha flyttat SM-klasserna då - så att trippeln spelades tidigare i veckan?
- Vi har pratat om det, men det är samtidigt många som kommer till SM bara för att spela trippel och dubbel och då skulle det vara dumt att dela på de klasserna. Lägger man dem båda i början av veckan istället är risken stor att SM tunnas ut ju längre veckan går, säger Boström och fortsätter:
- Får vi arrangera ett av Europacupens gruppspel nästa år behöver den klubb som representerar Sverige bara missa dubbeln i SM.
Förra året flyttades Europacupens första gruppspel till förmån för Herr-EM och därför blev det EM och inte Europacupen som krockade med SM 2009.

Till bloggen! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2010-04-03

Senast uppdaterad: 2010-04-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se