Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Proffsigt läger stärker landslagsspelarnas ambitioner

Helgen 27-28/3 samlade förbundskaptenerna Håkan Berg (dam) och Anders Larsson (herr) 25 spelare på Bosön, för att där bland annat gå igenom gruppdynamik, prestationspsykologi, kastteknik och träningsupplägg. Ett upplägg som deltagarna - av de positiva kommentarerna att döma - uppenbarligen har uppskattat.

 

- Det här lägret var professionellt.  Ett av de bättre jag har varit på, säger Rickard Nilsson, Coccinelle, rutinerad landslagsspelare med en lång rad läger i bagaget.
- Ett bra läger som var otroligt inspirerande. Det var roligt att få vara tillsammans med så många som är så professionella, säger Anna Theander, Gothenburg Boule Bangers, ny i landslagstruppen.
- Ett bra läger med ett bra upplägg. Det var suget folk som var med och gamla diskussioner fick nytt liv, säger Albin Plantin, Sibirien, som tidigare har varit med på många juniorläger.
- Ett väldigt givande läger som jag fick med mig mycket från. Uppfattningen bland de damer jag talade med var att alla fick med sig med sig något matnyttigt därifrån, säger Lotta Bromé, Åstorp, rutinerad landslagsspelare som också har varit med på många läger tidigare.
- Lägret kändes professionellt och var både inspirerande och tankeväckande, säger Tove Orrbeck, Gothenburg Boule Bangers, som bortsett från en landskamp för några år sedan endast har damlägret i december att jämföra med och därför åkte till Bosön utan förutfattade åsikter.

För Anders Larsson, som både har rollen som förbundets sportchef och uppdraget som förbundskapten, borde naturligtvis de här positiva tongångarna låta som ljuv musik och det gör de förmodligen också. Men - samtidigt vill han också ha andra reaktioner från spelarna.
- Jag är nöjd med lägret, men har efterlyst konstruktiva, kritiska, synpunkter från spelarna, säger han.

Repet
Ett moment som flera av spelarna uppger vara ett de starkaste minnena från Bosöhelgen är det så kallade repet. En övning där de i grupp, med förbundna ögon, skulle göra en fyrkant av ett rep. Något som för de flesta säkert skulle vara en närmast omöjlig uppgift på egen hand och här skulle det ske med 12 deltagare i gruppen.
Avsikten var, enligt Anders Larsson, att få spelarna att våga arbeta i grupp. För dem som vill lyckas med det här är det till exempel nödvändigt att någon tar på sig ledarrollen och att deltagarna i gruppen litar på varandra. Samtidigt blir det obönhörligen problem om flera vill fungera som ledare, och just detta tycks ha hänt i en av grupperna.
- Vi var tre ledare och det fungerade inte, säger en av deltagarna i denna grupp.
- Det är viktigt att i en grupp våga delge omgivningen sin osäkerhet eller sin styrka, konstaterar Anders Larsson apropå denna övning.

Prestationspsykologi
Virpi Plate, som tidigare har föreläst om mental träning, medverkade också på det här lägret och kommentarerna från flera av spelarna är närmast lyriska. Hon har med andra ord fått dem att anamma den mentala biten som en synnerligen viktig ingrediens i ett träningsprogram.
- Det är intressant att försöka förstå varför jag är bättre på tävling än jag är på träning, funderar en av spelarna.
- Det är viktigt att lära sig hur man skall hantera pressen, säger en annan.
- För mig är psykologin en självklar del i träningen. Det är inga problem att vara bäst i klubben, men det är en helt annan sak att åka ut i Europa och möta de bästa spelarna, påpekar Ander Larsson.

Dartfish
Precis som vid damlägret i december medverkade Anders Gerestrand vid det här lägret när det handlade om kastteknik. Som tekniskt hjälpmedel använde han ett program för videoanalys som heter Dartfish, där det till exempel går att finstudera en spelares kastteknik.
Dartfish är förvisso ingen ny teknik utan något som har använts ett bra tag, inte minst i idrottssammanhang. Den som är intresserad av att stifta närmare bekantskap med tekniken kan med fördel söka på Internet, där det finns ett digert underlag.
- Dartfish är inte en teknik man lär sig något av på ett par timmar, påpekar Anders Larsson samtidigt som han konstaterar att användandet av den här tekniken kommer att bli en viktig aktivitet vid höstens läger.

Krav på spelarna
Det här lägret föregicks som bekant av en stundtals intensiv diskussion om fysdelen i det träningsprogram som landslagsledningarna tidigare har presenterat för de spelare som på olika grunder har varit aktuella för landslaget. I något fall har ju kraven uppgetts som motiv till att spelare tackar nej till landslagsspel.
Bland de spelare som deltog på Bosön verkar det dock inte vara någon upprorsstämning, snarare tvärtom. De flesta tycker att det är bra att det ställs krav.
- All fysträning är skitbra, säger en spelare som dessutom påpekar att kraven har varit så pass låga som ett gymbesök per månad.
- Det är dags att ställa krav på dem som skall vara med i landslaget. Det är rätt tänk, säger en annan spelare som dessutom konstaterar att träningsdagboken är en sporre.
- Vi ställer upp på kraven. Det finns en bra tanke bakom dem, säger en tredje spelare.
- Visst är det viktigt med kondition och starka ben, men stora muskler är inte nödvändigt, påpekar "diplomaten" i gruppen.
- I samband med det här lägret tog vi bort kravet på rapport om fysträning, men glädjande nog vill alla ändå fortsätta att träna sin fysik, konstaterar Anders Larsson.

Träningsupplägg
Den här delen av året är det resultat från bouleövningarna spelarna istället ska rapportera till sina förbundskaptener. Nu, när vinterträningen är över och utomhussäsongen väntar, handlar det nämligen till största delen om ren bouleträning. Och som grund för detta diskuterade Anders Larsson och Håkan Berg träningsupplägg med spelarna. Det gäller ju att bland annat hitta ett träningsprogram som är optimalt för varje enskild spelare.
Ett nytt hjälpmedel i träningen är en gummimatta som inom kort skall skickas ut. Denna matta innebär, enligt Anders Larsson, att alla tränar på samma underlag. Och detta oavsett var i landet träningen sker och hur det ser ut under mattan. Den kan således ligga antingen på ett extremt mjukt underlag eller på ett extremt hårt underlag, spelet sker ändå under samma förutsättningar och går därför att jämföra.
Mattan är, enligt uppgift, tre till fyra meter lång och har fyra olika nedslagspunkter. En med 10, en med 20, en med 30 och en med 40 centimeters diameter. Dessutom finns det genomskinliga plasthinder som spelaren måste lyfta klotet över.
- Träningsmattorna av gummi blir intressanta att testa. Det studsar mer på dem än på "vanliga" banor, säger Rickard Nilsson som också konstaterar att de är bra för läggövningar.

"Nytt" damlandslag
På damsidan har ju landslagsstommen nu försvunnit, vilket innebär att Håkan Berg står inför
en grannlaga uppgift. Något som flera av spelarna tycks se fram mot med tillförsikt.
- De som tidigare har varit med på damsidan har nu stigit av. EM-segern kommer därför att försvaras av spelare som inte har samma rutin, säger en av de "nya" spelarna.
- Nu gäller det att hitta spelare som passar ihop, konstaterar en annan.

Hur Håkan Berg, och förvisso också Anders Larsson, tänker återstår att se. Förhoppningsvis fick de under dagarna på Bosön så pass klara indikationer att de så småningom kan forma var sitt ambitiöst och framgångsrikt landslag. Ambitionen hos spelarna tycks det i vart fall inte vara något fel på.

Till bloggen! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2010-04-06

Senast uppdaterad: 2010-04-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se