Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sista festivalen är här

I Rålambshovsparken pågår sista upplagan av STHLM Boule Festival. Följ rapporterna under "Nyheter". Människorna bakom STHLM Boule Festival gör sig redo för sin sista festival. Fortfarande är anmälningsläget inte det allra bästa – mixtävlingen är inte mycket mer än halvfull och det finns gott om platser också i övriga tävlingsklasser. Undantaget är företagstävlingen STHLM Boule Challenge. Stämningen på Scandinavian Boule är ändå på topp, berättar bolagets VD Henrik Kruse.

Givetvis hade Henrik Kruse och de andra bakom festivalen hellre sett att singeln var fulltecknad och att det bara fanns några få platser kvar i huvudtävlingen – så som det brukar se ut vid den här tiden. Ändå låter Kruse inte speciellt bekymrad.
– Man kan göra anmälan på plats i samtliga klasser, så det är öppet för fler deltagare in i det sista.
Vilket innebär att vädrets makter kan komma att påverka den slutliga deltagarsiffran. Än så länge pekar prognoserna på ett hyfsat väder – 13-15 grader och växlande molnighet.

Anledningen till de uteblivna anmälningarna har man naturligtvis funderat över på Scandinavian Boule.
– Open har vi inte ändrat så mycket på, så där vet jag inte riktigt vad vi skulle gjort annorlunda. Men att vi i år har tagit emot betalningen i förskott tror jag är den största förklaringen. Det är inte alla som är vana vid det och en del är rädda för att betala via nätet, säger Kruse.
Deltagartaket är sänkt - från 128 till 96 lag - i den internationella trippeltävlingen.
– På så vis kan vi hålla oss till en spelplats. Nu kommer vi att vara bara i Rålambshovsparken och inte på Långholmen.
– När det gäller singeln kan det definitivt bero på att vi lagt in maten i anmälningsavgiften. Det blev plötsligt dyrt att anmäla sig, tyckte nog många – och det kan jag förstå. Så skulle vi inte ha gjort. Folk äter på området ändå och det var inte för pengarnas skull vi gjorde på det sättet – det var för att kommunicera att vår idé handlar om mat och boule tillsammans, förklarar Kruse.

Den tredje orsaken som Henrik Kruse kan se påverkar anmälningsstatistiken i negativ riktning ligger utanför deras kontroll.
– Den öppna tävlingsboulen är inte på frammarsch heller, om man säger så…
På festivalens hemsida kan man fortfarande läsa att ”eliten från Danmark, Sverige, Finland, Belgien och Frankrike gör upp om titlarna”. Men det är inte helt sant. Michel van Campenhout kommer med sitt belgiska lag – som vanligt, dessa bouleekvilibrister är festivalpubliken bortskämd med att ha kunnat se i stort sett varje år – men några fransoser finns inte i deltagarlistan. Har de uteblivna storstjärnorna också bidragit till det minskade intresset?
– Vi har försökt jättehårt att få tag i ett franskt lag också. Men det är svårt eftersom de kvalar till franska mästerskapen samtidigt i många regioner. Vi har talat med Fazzino, Foyot, Choupay, Rocher… Anledningen till att Claudy Weibel inte är med är att han också kvalar, berättar Henrik Kruse.
– Sedan någon vecka tillbaka slutade vi jobba med att försöka. Men vi har fortfarande budget för att ta hit ett franskt lag – så om någon skulle få tag i ett lag är de välkomna att höra av sig…

– Däremot är det bra uppslutning från Danmark, Norge och Finland. Och de anmälningarna kom in tidigt. Så man undrar ju lite var alla de svenska lagen är…
- Vi har uppenbarligen inte en tillräckligt bra produkt och då finns det bara två vägar att gå – antingen gör man den bättre eller också lägger man ner, säger Kruse.
Och på Scandinavian Boule har man alltså fattat beslutet att lägga ner. Årets festival blir den sista. Det kommer att märkas under festivalen – men inte särskilt mycket.
– Danne kör nog nostalgitema i sitt snack och vi kommer att dela ut några priser till sådana som varit med längs vägen och förtjänat det. Lite minnen blir det väl. Samtidigt är det ganska mycket folk där som inte är boulemänniskor och då kan vi inte hålla på och prata för mycket om att vi ska lägga ner.

Företaget lägger inte ner. Det vill lägga den energi det hittills lagt på festivalen på nya utmaningar.
– Vi är redo för att ta ett nytt steg och testa nya idéer. Boulebar är det som går klart bäst hittills och trycket från övriga grupper är stort även på festivalen. Företagsboulen är starkare än någonsin och allmänheten ligger också på. Så vi tycker att det är kul att göra det här nu. Jag känner mig, tillsammans med mina kolleger, glad i sinnet, säger Henrik Kruse.

Publicerad: 2010-05-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se