Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sibirien favoriter till seriesegern

I helgen spelas första sammandraget av årets allsvenska seriespel. Helt klart en av Sveriges viktigaste boulehändelser. De regerande mästarna från Sibirien CP är favoriter till elitseriesegern även i år. Halmstad Petank och Lindome BK kan utmana.

 

Stockholmsklubben Sibirien gjorde det snudd på omöjliga och gick raka vägen genom seriesystemet som vinnare i varje division. Startade i fyran, vann den, blev uppflyttade och fortsatte att vinna och klättra tills de förra året vann den högsta divisionen.
Sedan dess har spelarna inte blivit sämre. Merparten av dem ingår i landslagstruppen och har fortsatt att utvecklas under året.
Förra året var Lindome – som också stod för Sibiriens finalmotstånd i årets upplaga av Svenska Cupen – den enda konkurrenten om serieguldet. I år kan Halmstad mycket väl komma att lägga sig i fajten.

Ändå säger Svenska Bouleförbundets sportchef Anders Larsson, själv medlem i Lindome, att han tror att Sibirien kommer att vinna ganska enkelt.
– Det får stå för honom. Med tanke på hur den landslagstrupp han tagit ut till Frankrike ser ut är det kanske lite märkligt – där finns tre spelare från Sibirien och tre från Halmstad, säger Patrik Andersson, Halmstad.

Sibiriens mest meriterade spelare, Björn Ivarsson, har tidigare sagt att en seger i allsvenskan inte känns lika angelägen i år. Och hans klubbkollega Albin Plantin, uttagningsansvarig i föreningen, håller med.
– Inte lika angeläget. Men eftersom vi spelar satsar vi ju på att vinna. Samtidigt ska vi försöka ha jävligt roligt. Men ingen annan ska vinna, säger han.
Sibirien går in i årets seriespel med stort självförtroende.
– Det har sett väldigt bra ut sista tiden. Alla har blivit väldigt, väldigt mycket bättre. Alla spelare i laget tillhör Sverigeeliten och är med bland topp 20, säger Plantin.

Sibiriens bäste spelare finns emellertid inte med vid det första sammandraget i Åstorp.
– Ivarsson platsar inte längre, skämtar Plantin.
– Han har fastnat på jobbet. Men jag tror inte att det ska påverka resultatet, fortsätter han.
Robert Beijmo, Stefan Berglund, Filip Goldéus, Björn Folke Johansson, Robin Johansson, Albin Plantin och Jens Terestchenko åker till Åstorp för att försvara ligaguldet i första sammandrabbningen med övriga elitserielag.

Nästa år ska serierna se annorlunda ut och innehålla ett annat antal lag än nu – vilket innebär att årets upplaga av spelet blir speciell. De två lag som hamnar på elitseriens sista platser får kvala mot tvåorna från de båda förstadivisionerna om två platser i elitserien. Segrarna från division ett blir automatiskt uppflyttade.
De två sista lagen i division ett flyttas ned till tvåan, medan lagen på platserna sju och åtta spelar kval mot segrarna från division två. I division två är det bara tvåorna och treorna som kan vara säkra på att spela kvar i samma serie nästa år. Segrarna kvalar som sagt om en plats i serien ovanför, lagen på platserna sex-tio flyttas ned och lag på platserna fyra och fem spelar kval mot segrarna från division tre.

Plantin tror att Halmstad Petank blir främsta konkurrenten i årets elitserie.
– Klubben består av ett gammalt lagbygge och jag tycker att Lindome tappade rätt mycket när de förlorade Patrik Andersson – han är en ruggigt bra läggare som är jobbig att möta, säger Plantin.
Andersson, som spelade för Lindome förra året, är numera UK i Halmstad.
– Ja, det gick fort. Men jag fick frågan och tackade ja. Det kan vara bra med någon utifrån också – särskilt när toppen består av ett gammalt kompisgäng, säger Andersson om sitt nya uppdrag.
Han har till första omgången tagit ut sig själv, Lars Finné, Thomas Finné, Jimmy Löf, Jimmie Olsen, Johannes Thuresson, Pontus Thuresson och Thomas Wiede.
– Halmstad har levt mycket på att de är ett gäng som stöttar varandra. Det är vi i år också. Ett jämnt lag med åtta bra spelare, säger Andersson.

Det första seriesammandraget är inte det viktigaste, men det gäller att inte hamna för långt efter.
– Man har råd att tappa kanske max sex, sju poäng totalt om man ska kunna vinna och har man tappat många av dem redan första omgången blir det ju tufft. Man bör ha åtminstone åtta-nio poäng med sig efter första helgen, säger Andersson, som tror att det blir en tudelad elitserie i år.
– Det borde krävas fler poäng än vanligt för att vinna. Jag tror att BK Strand, Åstorp och La Boule d’Or får det tufft – det finns bra spelare i alla de lagen, men inte tillräckligt många, säger Andersson.
– Vi borde vara med bland topp tre i alla fall, tycker han.

Undertecknad tror också på Sibirien som segrare, men är inte övertygad om att de får det så enkelt. Både Halmstad och Lindome bör kunna hålla ganska jämna steg. Slaget om fjärdeplatsen bör stå mellan Nobel och Boulesjevikerna. Om jag tillåts spekulera tror jag att sluttabellen efter det tredje sammandraget i september kommer att se ut så här:

1. Sibirien CP
2. Lindome BK
3. Halmstad Petank
4. Boulesjevikerna
5. Nobel Petanque
6. Maria BK
7. Skatås BK
8. BK Strand
9. La Boule d’Or
10. Åstorps Björnboulare

Följ seriespelet här Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2010-06-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se