Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Harmoniskt lag försvarar EM-guldet

- Det känns harmoniskt, säger Tove Naess, Sibirien CP, om det landslag där hon spelar tillsammans med Anne-Marie Carlsson, Istanboule, Jenny Hamberg, Boo SK, och Tove Orrbeck, Gbg Boule Bangers. De fyra har det delikata uppdraget att försvara det svenska EM-guldet.

Sverige är regerande Europamästare men har lyckats dåligt i de två senaste Världsmästerskapen. Det landslag som i år representerar Sverige är ett nytt sådant. Kvar från fjolårets VM-lag finns bara Carlsson, från det regerande EM-laget ingen alls.

Comebackande Tove Naess är välmeriterad och såväl Hamberg som Orrbeck lyckades mycket bra vid den internationella tävlingen i Blangy häromveckan.

- Förra året tyckte jag att Tove Orrbeck var alldeles för ojämn, men hon har blivit mycket jämnare och i Blangy gjorde hon riktigt bra ifrån sig, på en hög nivå, säger förbundskapten Håkan Berg.

Han är nöjd med sin uttagning. Men medger samtidigt att den inte var alldeles enkel att göra.
- Jag trodde att jag skulle få några svar i Frankrike men det blev nästan tvärtom - alla presterade bra där och på samma nivå.
Med i Blangy var också Annika Fjelkner, Lindome, och Anna Theander, Gbg Boule Bangers, som förmodligen blev besvikna när uttagningen presenterades.
- Men på olika sätt. För Anna är det första gången hon har varit nära, för Annika är det inte det. Men de har båda spelat bra och ingår fortfarande i högsta grad i landslagstruppen, säger Berg.

Han delar Tove Naess uppfattning av laget som harmoniskt.
- Det har känts bra - inte bara med de fyra, utan i hela gruppen. Man lär ju också av olika saker som händer och jag har varit på ett annat sätt i år. Jag har nog frågat mer om det ena och det andra, säger förbundskaptenen.

Naess är den mest rutinerade av spelarna.
- Hon har också gjort jättebra ifrån sig när hon har varit med. Hon krigar som fasen, det gör Anne-Marie med - och sådana spelare måste man ha med i ett landslag, säger förbundskapten Berg.
- Jenny Hamberg tycker jag blir bättre och bättre hela tiden. Hon har skjutit lite bättre än de flesta och står nu som skytt i laget.

Förra året var förbundskaptenen angelägen om att ha ett lag där alla kunde skjuta riktigt bra. Tanken var ett offensivt landslag.
- Eftersom Jessica Johansson var med då räknade jag med att hon skulle skjuta bra. I år tänker jag snarare tvärtom - att vi blir mer defensiva, berättar Berg.
Fjolårets VM i Thailand var Bergs första som förbundskapten och damlandslagens skytte imponerade inte på honom.
- Hade vi bara lagt lite bättre hade vi vunnit betydligt fler matcher.

Mer fokus på läggspelet den här gången alltså. Men det saknas sannerligen inte goda skyttar i damlandslaget.
- Alla kan skjuta. Och är tjejerna på gång och skjuter jättebra ska vi ju spela offensivt förstås. Emellanåt har de det spelet, och i så fall är vi hemma - det finns inget annat lag som har två superskyttar.

- Det finns de som säger att det inte är de bästa spelarna som är uttagna. Fuck it! Lagets insats går före de individuella och det här är ett riktigt bra lag, säger Tove Naess.
Hon berättar att hon aldrig tidigare haft så kul på en landslagssamling som på resan till Blangy, och eftersom hon varit med i en hel del landslagssammanhang vill det inte säga lite.

Det kan bli ett roligt Dam-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Slovenien den 19-22 augusti.

Publicerad: 2010-07-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se