Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lördagsläget i Luxemburg

Det svenska damlandslaget vann sin grupp, medan juniorerna kommer att spela B-slutspel imorgon. Damlandslagets coach Markel Sjöström låter mycket nöjd med tävlingen, organisationen och bemötandet i Luxemburg.

När de båda svenska landslagen landade i Luxemburg i går eftermiddag regnade det. Under natten upphörde skurarna och i dag erbjuds ett utmärkt bouleväder - ganska molnigt och 22-23 grader.

Förra året deltog 24 lag i varje klass i Kayl Open de Pétanque, i år har antalet utökats till 32. Sjöström berättar att arrangörerna har som målsättning att tävlingen ska växa även framöver.
Alla lag som är på plats är speciellt inbjudna. Vissa är landslag, andra representerar sina klubbar - men det är gott om nationaliteter på spelarna som kommer från Tyskland, Frankrike, Belgien, Schweiz, Holland...

Lagen är indelade i fyra stycken åttalagsgrupper och under lördagen spelas alltså sju matcher. De två bästa i varje grupp går vidare till söndagens A-slutspel, trean och fyran går till B och resten till C.
Dessutom spelas en skyttetävling där en representant för varje lag skjuter under lördagen. De fyra bästa går till söndagens semifinaler.

Damlandslaget fick franskt motstånd i första matchen. Varje match spelas antingen till 13 eller i en timme och tio minuter. Svenskarna vann över fransyskorna med 13-0. I nästa rond väntade ett israeliskt lag som också det fick svenskt stryk, 12-10.

I den tredje matchen spelade de svenska damerna inte lika bra som tidigare och laget från Zürich vann över dem med 9-7. Därefter ställdes svenskorna mot ett belgiskt lag i en match som kom att bli mycket rafflande.
De belgiska spelarna hävdade att de tog tre poäng i första vändan och att deras tredje poängkula var hemma med tre millimeter. Det svenska laget kallade på domaren som förklarade att det blev två poäng till Belgien.
Lätt irriterade över det domslutet tappade de belgiska spelarna form och Sverige kunde ta ledningen.
Men Belgien kom igen och det var jämnt in i det sista. När klockan klämtade och tiden tog slut kunde det svenska laget rulla in den vinnande poängen - 11-10.

Nytt belgiskt motstånd i femte matchen, flamländskt den här gången. Flamländarna visste hur man spelar boule och tog raskt ledningen med 9-0. Sverige gav inte upp och lyckades till slut vända på steken - 12-10.

Med sina fyra vinster leder svenskorna sin grupp. Tre lag har tre vinster vardera, så ledningen är än så länge inte säker.
Ett skickligt tyskt lag väntade. Dessutom hade tyskarna turen på sin sida, vilket resulterade i en svensk förlust 8-10.

Inför sista matchen var det därför viktigt att damlandslaget inte förlorade med många poäng för att säkra en plats en A-slutspelet.
Frankrike stod för dagens sista motstånd. Matchen blev seg och jämn, svenskarna bet ihop och vann med 8-7. Därmed var också gruppsegern deras.
Tvåa i gruppen blev det flamländska lag som tog ledningen med 9-0 över svenskarna.

- Tjejerna har spelat bra. De har fått kriga. Det har varit en lång dag - de var på banorna tidigt i morse och sista matchen var färdigspelad tjugo i elva, säger Markel Sjöström.

I skyttetävlingen fick Jenny Hamberg 21 poäng, vilket inte räckte till fortsatt spel - men en åttondeplats.
Daniel Eriksson som sköt för juniorlandslaget lyckades inte riktigt. 15 poäng och en delad artondeplats blev det för hans del.

Det svenska juniorlandslaget förlorade sin första match mot ett tyskt lag med 7-12 men tog revansch mot Schweiz i omgången därpå, 13-0.
Därefter blev det stryk med 3-13 mot ett franskt lag och en ny seger, 13-5, mot ett tyskt. Sedan fick juniorerna en wo-seger innan de ställdes mot ett lag från värdnationen Luxemburg. Där blev det en jämn match som tråkigt nog slutade med förlust, 11-13.
I den sista matchen blev det franskt motstånd och seger med 13-7.

Sammantaget blev det en tredjeplats för juniorlandslaget, vilket innebär att de precis missade A-sluspelet.

Klockan 10.30 imorgon spelar damlandslaget kvartsfinal.

Publicerad: 2010-07-17

Senast uppdaterad: 2010-07-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se