Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

"Boulespelare ska se sig som idrottsmän"

Dala Massage Team finns på plats på Lugnet under hela SM-veckan. Precis som de gör vid Vasaloppet och O-ringen. Massören Monika Strömberg är bekymrad över boulespelarnas bristande tävlingsförberedelser.

Monika Strömberg har lagt märke till att många av de boulespelarna som kommer för att få massage har problem med sträckningar, nacke och axlar och att de slarvar med uppvärmning och stretching.

- Boulespelarna ser inte sig själva som idrottsmän och -kvinnor. Man måste se sig själv som idrottare, säger Strömberg.
- Det finns mycket att jobba med när det gäller medvetenheten, uppladdning och uppvärmning. Fysiskt men kan också med den mentala biten, fortsätter hon.

Att ett av Monika Strömbergs tips är förebyggande massage är kanske inte så förvånande, med tanke på hennes yrke. Men hon har fler råd.
- Man ska ladda med en bra och nyttig frukost. Till tävlingen ska man ha med sig bra och nyttiga mellanmål - nötter och frukt, grovt bröd med något bra pålägg. Man bör äta så bra som möjligt under hela dagen och undvika korv och hamburgare.
- Det är också viktigt att dricka mycket vatten, säger Monika Strömberg.

Strömberg skulle vilja se att man väckte och ökade medvetenheten också om hur viktiga framgångsfaktorer kost, sömn och vila är - inte minst hos den yngre gruppen av spelare.
- Jag hörde att man vid något SM hade engagerat Friskis och Svettis för att ta hand om uppvärmningen - det är en jättebra grej, säger hon vidare.
- Att mjuka upp axlarna, sträcka ut musklerna i skulderpartiet, att röra på sig lite - jogga en runda eller springa lätt på stället - för att få igång kroppen är en bra uppvärmning, berättar Strömberg.

Den typen av övningar får man gärna hålla igång också mellan matcherna eftersom det blir långa dagar.
Monika Strömberg skulle önska att alla föreningar arbetade mer med den här helhetssynen på hälsa och träning.
- Att lägga in någon annan träning - som inte är boule - på programmet är inte dumt. Något som är stärkande både fysiskt och konditionsmässigt, säger Strömberg och nämner raska promenader, simning och cykling.
- En lättare styrketräning för att bygga styrka i axlar och armar är också bra. Man kan ha med sig egna små hantlar när man är ute på tävlingar och träningar, säger Strömberg.

Det gäller också att avsluta på rätt sätt.
- Man ska äta bra när dagen är över och dricka mycket vatten. Gärna ta en skön massage eller göra någonting annat som varvar ner kroppen - ta en simtur eller en kortare promenad - inte bara gå hem och lägga sig i soffan, säger Monika Strömberg.

- Innan vi fick det här uppdraget hade vi ingen aning om att boule var en såhär stor sport. Det ska man boulespelare - och idrottsutövare - vara stolt över. 

Publicerad: 2010-07-31

Senast uppdaterad: 2010-07-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se