SM 2010 är över
Två spelare i 80-årsåldern som skallar varandra och två yngre spelare som vinner allt som går att vinna. Hade solen visat sig lite oftare kunde årets SM blivit ett av tidernas bästa.
När Faluns kommunalråd Mikael Rosén invigde årets Boule-SM på Lugnet förklarade han att han var glad att, som komplement till de mer svettiga sporterna, ha fått dit en gentlemannasport.
Då hade inte singelspelet satt igång.
Det var under singeln som två spelare i V65-klassen förvandlade grusets schack till grusets martial arts. Enligt regelboken får man ta bort ett tidigare nedslag innan man ska kasta sitt klot. Den ena av spelarna i den här matchen tog konsekvent betydligt fler, vilket gjorde den andra upprörd. Rejält upprörd. Mätdomaren som uppehöll sig kring banorna sprang, då denne förstod att ett storbråk var under uppseglande, för att hämta en huvuddomare.
77-åring delar ut dansk skalle
När domaren kom till banan var det redan för sent. Fruarna till de båda spelarna - 76 respektive 77 år gamla - satt tårögda i varsin boulestol medan domaren fick förklarat för sig att den ene spelaren hade skallat den andre. Domaren skilde de båda spelarna åt och uppmanades av deras hustrur att stanna vid banan.
När den ena stod i ringen för att kasta klot stod den andra intill domaren en bra bit bort - och vice versa - till dess att matchen var slut.
- Nu är ni så goda och tar varandra i hand och tackar för matchen, uppmanade domaren de båda kombatanterna, från Trollbäckens Bouleclub respektive Örebro Boulesällskap.
Inga disciplinstraff till 80-åringarna
Incidenten resulterade inte i någon avstängning. Domaren förklarade för de båda spelarna att han kunde ta bort dem från allt spel resten av veckan om de inte skärpte sig och betedde sig som man ska. Men eftersom deras lagkamrater i dubbel och trippel också skulle drabbats av avstängningarna - och eftersom domaren själv inte sett om skallen verkligen var dansk eller om de slog huvudena samman när de böjde sig för att ta upp klot - nöjer han sig med att ta upp händelsen i sin domarrapport utan annan åtgärd.
- Jag hoppas att jag gjorde det rätta, säger domaren.
Frågan är bara om beslutet hade blivit detsamma ifall spelarnas ålder varit 50 år lägre...
Ledningen tackar nej till pengar och spelare
Annars förflöt 2010 års SM utan allvarligare incidenter. Ett spelmanslag försvann på väg till invigningen och en spelstart fick skjutas upp på grund av regnvädret.
Själv blev jag något överraskad av tävlingsledarens hårdnackade ovilja att godkänna en efteranmälan - med motiveringen att den kom för sent.
Saken var den att då den första gången lämnades in - i tid - var tävlingsledaren inte på plats, eftersom han gjorde om banor på spelområdet. Och oavsett tidpunkten fanns vakanta platser i flera pooler - det var bara att sätta in laget där. Istället tackar man nej till 500 kronor och låter lag stå över spel i onödan. Det verkar inte helt genomtänkt.
Suverän sportanläggning
Lugnets sportanläggning i Falun är en helt suverän sådan. Här finns hallar för det mesta, skidstadion, bandyrink, de berömda hoppbackarna... En finfin badanläggning med vattenrutschkanor och pooler för alla åldrar och storlekar. Minigolfbanan med Falumotiv är mycket tjusig och på de stora ytorna finns alla möjligheter till sysselsättning.
Så länge solen skiner...
Visset väder
Vädret var den största bristen vid årets SM. Ett par av finalkvällarna var det riktigt skönt och stämningen vid centercourten blev mycket god. Men mest regnade det eller hotade att regna.
Svårt att göra någonting åt, förstås. Och det är på ett sätt olyckligt att SM ska vara en så väderberoende tillställning. Det går inte att skapa den fantastiska boulefesten när man måste huttra under paraplyer. Å andra sidan kommer den nästan automatiskt då man kan sitta i kortbyxor i solskenet.
Nöjda arrangörer
På onsdagen var det riktigt fint väder. Det är den dag då miniorer, yngre juniorer och juniorer har tävlingsledigt. Och nu kunde de passa på att utnyttja badet till max eller roa sig på andra sätt under bar himmel i den sköna sommaren.
Men när de stod på banorna var det inte många gånger de där kortbyxorna kom till användning.
- Vi är nöjda. Det måste vi vara. Vädret skulle ju ha varit bättre, men det vi har kunnat göra något åt har vi gjort, säger projektledaren Mikael Löfgren, Visit Falun Borlänge.
Smidigt tävlingssystem
Även Svenska Bouleförbundets ordförande Robert Boström säger sig vara väldigt nöjd.
De flesta verkar vara det - väldigt nöjda. Ett bättre spelområde än Lugnet är svårt att hitta. Och Fredrik Dahléns tävlingssystem, där banor och motståndare fördelas med automatik, gör att tävlingarna rullar på som de ska. Nu har det dessutom hunnit testas så många gånger i praktiken att bristerna är obefintliga - eller åtminstone inte märkbara för oss som inte sitter bakom Dahléns dataskärm.
Gott och dyrt
Maten var god. Och så länge man åt av den dagliga buffén var den också prisvärd. Men nog är det konstigt att en så komplett sportanläggning som denna har ett så klent utbud av hälsokost och vegetariska alternativ?
Är det något som ska vara dyrt så är det väl alkoholen - och jag kan till nöds smälta att en öl kostar sextiofem kronor. Men när kaffe i en pappmugg samtidigt går på tjugo riksdaler blir jag lite grinig.
Tur att man kunde gå från restaurangen till de lokala klubbarnas kafévagnar och köpa kaffe för en tia istället.
Cohen och Liljegren bäst i år
Tävlingsmässigt var de största bragderna naturligtvis de som Simon Cohen, BK Kärnan, Helsingborg, och Ivar Liljegren, Djurgårdens IF, Stockholm, stod för.
I sina respektive klasser vann de allt som går att vinna - mixed, singel, trippel och dubbel. Fyra SM-guld i V55-klassen till Cohen och i miniorklassen till Liljegren. Alla inspelade under en och samma vecka. Det är få som klarar en sådan sak.
I övrigt var det ont om alltigenom bländande uppvisningar från spelarna - eller var det bara jag som missade dem?
Coccinelle PC bäst i öppen klass
I den öpnna klassen, som i tävlingssammanhang måste ses som den främsta, var det Coccinelle PC som stod för de flesta av framgångarna. Spelare från malmöföreningen tog guldmedaljer i alla grenar utom en - dubbeln. Där drog Halmstad Petank det längsta strået genom Patrik Andersson och Thomas Wiede.
Den allra mest åtråvärda medaljen, guldet i öppen trippel, gick alltså till Coccinelle PC och Joachim "Pimmen" Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson.
Att Sibiriens regerande mästare inte kunde vara med och försvara sitt trippelguld eftersom de samtidigt reste till Europacupen är beklagligt och den krocken bör man i framtiden undvika.
Lindome bästa klubb
Vandringspriset för bästa klubb gick - som vanligt på senare år - till Lindome BK. Ingen annan förening har så många och så duktiga junior-, yngre junior- och miniorspelare att de kan tävla med Mölndalsklubben om att bli SM:s bästa. På andra plats i medalj- och klubbligan Länk till annan webbplats. kom Sörbyängen och på tredje Coccinelle PC.
1800 nöjda boulespelare
Att omdömena från de drygt 1800 spelarna i årets SM överlag var positiva är inte att undra på. 2010 är året då vi under SM fått en ny låt tillägnad boule Länk till annan webbplats.. På den perfekta platsen i Dalarna slapp vi till och med mygg och knott. Och, som sagt, hade vädret varit ett annat skulle årets SM kunnat bli ett av de allra bästa.
Se SM-finalerna:
Merparten av årets finalspel går att se på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
SM-bilder:
Bilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från hela SM-veckan.
Läs mer om SM:
Dala-Demokraten:
Falun invaderas av boulespelare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Veteraner Dalarnas hopp i SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
"Låt Falun få boule-SM varje år" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Djurgårdens Ivar Liljegren skördar guld i Falu-SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Coccinelle tar storslam i SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld till Mora sista SM-dagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kramkalas med SM-segrarna hemma i Mora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dalarnas Tidningar:
Boulespelare intar Lugnet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mästerskapet har startat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Boule-SM engagerar många Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jämnt när Malmöklubb vann SM-guld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Coccinelle har dominerat SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sista SM-medaljen utdelad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Överraskande Mora-vinst i SM i boule Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Boule-SM 2010 i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Helsingborgs Dagblad:
Två SM-brons till Åstorp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Motala & Vadstena Tidning:
Medaljregn över systrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kristianstadsbladet:
Marcus Ström tog C4:s första SM-guld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Västerviks-Tidningen:
WBS-spelarna ska vara nöjda med SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SR:
Boule-SM 2010 avgörs i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT:
Boule-SM avgörs i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
TV4:
Boulespelare intar Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.