Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dansk skalle med olika historier

Historierna om den danska skalle som eventuellt har delats ut under Boule-SM går isär. – Då reser han på sig och skallar mig, säger Hans Eriksson, Trollbäckens Bouleclub. – Nej, nej, nej – kära du… Det var i en annan match, säger hans motspelare från Örebro Boulesällskap.

 

Att konflikten började med felaktigt borttagna nedslag är de båda motståndarna överens om.
– Han tog sju-åtta nedslag, kanske femton, innan han kastade sitt klot, säger Hans Eriksson.
Enligt regelboken får man endast ta bort ett tidigare nedslag när man står i tur att kasta.
– Han kröp inpå mig och skällde så att spotten rök. Han tyckte att jag suddade ut ett felaktigt nedslag, säger den 77-årige motspelaren.

Båda ropade på domare
Sedan går uppgifterna isär.
– Det var jag som ville ha dit domaren. Han ledde med mycket och sedan tog jag ledningen och då blev han sur. Varje gång som jag ägde banan och skulle kasta ut lillen gick han bakom mig hela tiden, berättar Örebrospelaren.
– Jag hämtade domaren. Han skallade mig och så beter man sig bara inte, säger Eriksson.
Enligt Hans Eriksson fick han skallen efter en mätning.
– Jag gick fram och kollade, som man gör vid en mätning, och vet du vad han säger då? ”Spelar du boule?” ”Ja, det ser du väl att jag gör”, sade jag. ”Då vet du väl att när det är jag som spelar är det jag som äger banan”, säger han då.
– När det blev en ny mätning gick jag fram igen och kollade. ”Har du inte fattat än att det är jag som äger banan”, säger han. Och så reser han på sig och skallar mig, säger Hans Eriksson.

Ryktet om skallen spreds på SM
Men spelaren från Örebro Boulesällskap vill inte höra talas om att det skulle ha delats ut någon dansk skalle.
– Nej, nej, nej – kära du… Du vet att ryktena går, säger han.
Ryktet om den danska skallen gick senare runt Lugnets centercourt. Och, likt meddelandet i viskleken verkar det ha gått hela varvet runt - tillbaka till källan.
Två åttioåringar skulle ha skallat varandra, enligt de flesta sagesmän – som dock aldrig hade sett någonting med egna ögon.
– Det var ju en annan match, utbrister Örebrospelaren efter en liten stund och hänvisar till sin fru, som vet mer än han själv.
– Jag träffade en som var inom sjukvården och hon berättade att det var två åttioåringar som skallat varandra, två som fick föras till akuten. De satt och höll om varandra och blödde bägge två när hjälpen kom, säger hon och tillägger:
– Min man är lugnet självt.

Inte enligt Hans Eriksson.
– Han borde inte få ha licensen kvar, tycker jag. Sådär beter man sig inte och han förstörde hela mitt singelspel.
Är Eriksson helt oskyldig själv då?
– ”Vad håller du på med, gubbe”, sade jag när han skallade mig – och så knuffade jag honom. Det är allt jag har gjort. Och mina kompisar satt och tittade på och tyckte redan tidigare att jag skulle hämta domaren, säger han.
Enligt 77-åringen förekom inga fysiska inslag – striden var helt verbal.

"Har slagit ner större gubbar än honom"
Hur gick det med Hans Erikssons egen skalle då?
– Nej, den tog ju mitt på pannan och inte vid ögonbrynen – så det var ingen fara. Men man gör inte så. Det är tur att man inte har det temperamentet, för jag är gammal boxare och har slagit ner större gubbar än honom.
Och även om 65-årige Erikssons singelspel inte gick något vidare efter den här incidenten blev det en medalj till slut – i dubbel, på SM:s sista dag, då han tillsammans med Hans Nyström tog brons.

För Örebrospelaren blev det inga medaljer. Också han fick lämna singelspelet lottlös.
– Jag blev utslagen i åttondel eller om det var sextondel. Jag ledde med 11-9 och skulle skjuta till mig två bollar. Så sköt jag mitt eget klot och han fick tre bollar istället. Det är det värsta som kan hända – när man skjuter bort sig själv.

Publicerad: 2010-08-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se