Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kärnan nordiska mästare

Det blev mycket svenskt, men med ett stänk av norskt, då veteran-NM avslutades på söndagen. Kärnan, med suveräne Simon Cohen samt lagkamraterna Jonny Patron och Lennart ”Ledde” Rasmusson, förblev obesegrade ända till slutet. De kan nu även titulera sig nordiska mästare i tillägg till framgångarna under SM i Falun. I finalen slogs tappert kämpande Norge 1 tillbaka med 13-5.

Att Kärnanlaget blev nordiska mästare var helt rättvist. Men det höll på att ta en ända med förskräckelse i kvartsfinalen. Då mötte de gamla veteranmästare i form av Fagersjögänget Stefan Landell, Håkan Nordenstein och Lee Ekström. Det såg enkelt ut i början, men Fagersjö kom så småningom in i matchen och tog en fyra vid ställningen 11-8. 12-11 till Fagersjö alltså och Kärnan var helt klart skakade.
Håkan Nordenstein hade lagt som en klocka hela matchen men nu blev han dryga metern för lång. Istället lade Ledde in ett klot som för dagen osäkre skytten Stefan Landell missade. Fagersjö kom i underläge och Kärnan kunde vända och vinna. Det skulle antagligen kunnat ha gått sämre för dem om Fagersjö gjort en rockad på skytteplatsen lite tidigare i matchen.

I semifinalen ställdes Kärnan mot de regerande nordiska mästarna från Quatre Boule: Leif Ljungsryd, Palle Olsen och Anders Tapper. De senare stod knappast att känna igen och gjorde en mycket slätstruken insats. 13-2 till Kärnan var en rättvis avspegling av matchen. Palle missade alltför ofta och Anders Tapper var så missnöjd med sina lägg att han lät Leif gå in och lägga vid ställningen 0-10. Det gav två poäng, men sedan var det god natt.


Stämningen runt finalbanan var andäktig. Evakueringstävlingen som pågick på banorna avbröts för att alla skulle kunna följa finalen. Det var viktigt - för till de flestas överraskning hade Norge 1 tagit sig till final genom att besegra västkustlaget Bert-Ove ”Boa” Sund , Åke Börjesson och Tommy Johansson i semifinalen med enkla 13-5. Norge 1 bestod av Leif Høgberg, Thieu Cong Bo och Larry Young - alla med mångårig erfarenhet av landslagsspel för Norge.

Norge 1 inledde bra och matchen stod länge och vägde. Efter 5-5 tog norrmännen inga fler poäng men hade flera chanser att vända på Kärnans överläge. Både Høgberg och Bo sköt bra. Så bra att vid några tillfällen stod läggaren Young kvar med klot som behövde skjutas. Vid 5-7 sköt han för en trea och missade och vid 5-9 missade han skott för två. Däremot träffade han två gånger vid 5-10. Andra gången så att lillen gick död och omgången blev poänglös. Det räckte inte. Kärnan var obevekliga. Ledde lade in och Simon Cohen sköt. När han hade skjutit färdigt stod Jonny Patron där och träffade i kritiska lägen. 10-5 blev 12-5 och sedan 13-5.

- Jag har inte förlorat en tävlingsmatch sedan i oktober, kommenterade Simon Cohen efter matchen och tillade:
- Jag har aldrig förlorat en veterantrippel.

Det får vara hur det vill med den saken. Glad var han i alla fall och den glädjen delade han med Jonny Patron som likt Simon gömde sig bakom mörka glasögon under hela matchen. Tredjemannen Ledde var högröd i ansiktet. Men det berodde nog mest på den ihärdiga solen som förföljde NM-spelarna under hela helgen.
Glada var också norrmännen som var mycket nöjda med sin insats under tävlingen.

Mindre glada var spelarna i Sverige 1 - Carina och Claes Janson tillsammans med K-G Rundberg. De förlorade sin kvartsfinal mot mycket välspelande Bert-Ove Sund, Åke Börjesson och Tommy Johansson med 13-0. De stod helt enkelt inte att känna igen från veterankvalet som de så suveränt vann i juli.

Sverige blev nordiska mästare för sjätte gången av sju möjliga. I år liksom i fjol var det dock ett egenanmält lag som vann i stället för något av de två officiella landslagen. Därför har en del röster höjts för att de officiella landslagen ska ges någon fördel för att de kämpat sig igenom ett svårt och kostsamt kval.
Ett annat alternativ skulle kunna vara att slopa kvalet och låta NM bli utslagsgivande för vilka som ska representera Sverige fram till nästa NM.

Publicerad: 2010-08-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se