Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Franske världsmästaren kämpar i Skövde

Skövde blir Sveriges boulecentrum under några veckor. Här går både bouletourens final och nya tävlingen Skövdekampen. Till och med världsmästaren Bruno Le Boursicaud besöker Västergötland i augusti.

 

Redan nu till helgen blir det seriespel i Skövde. Elitserien spelar visserligen på de kommande SM-banorna i Uppsala, men Division 1 Södra, Division 2 Västra och veteranernas Division 1 Västra håller till i Skövde.

Sista helgen i augusti – den 27-29/8 – har Skövdekampen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. premiär. En av deltagarna är ingen mindre än den franske världsmästaren Bruno Le Boursicaud, som prioriterar Sverigebesök framför fransk stortävling.
– Han var tvungen att söka dispens för att inte vara med i den franska tävlingen, berättar Mattias Thorell, tävlingsarrangör från Club Bonbon.
Le Boursicaud kommer att spela tillsammans med de yngre juniorerna Sebastian Hjortander och William Silfverberg i Skövdekampen. Han ska dessutom träna både ungdomar och andra villiga under sin vistelse i Skövde. Det blir ett träningspass på fredagen före tävlingarna, och två om dagen på måndagen och tisdagen efter.
Den som vill passa på att ta del av världsmästarens erfarenheter kan för tvåhundra kronor medverka under ett av passen och utöver kunskaper få mat för pengarna.

Apropå mat så sammanfaller Skövdekampen med Matfestivalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Skövde.
– Den är rolig. Vi kommer att ha två fina tävlingsbanor mitt i centrum där vi kan köra uppvisningsmatcher, berättar Thorell.
– Restaurangerna ställer ut och serverar mat – man kan köpa ett häfte och få fem måltider för en billig penning – det finns tivoli för barnen, tävlingar, lotterier, kända artister…
Som vanligt i Västergötland är det mycket schlager på programmet – Alcazar, Timoteij, Magnus Bäcklund…

Skövdekampen består av tre skilda tävlingar, som tillsammans utgör en fjärde tävling. På fredagen spelas singel (direktutslagning), på lördagen trippel (mayopool) och på söndagen en speciell dubbeltävling, där fyra spelare tävlar tillsammans i två dubbellag.
De båda dubbellagen spelar först ett antal förlottade matcher mot andra dubbellag. Båda dubbellagens resultat i detta grundspel blir avgörande för om man kvalificerar sig till slutspel eller inte. Det är inte säkert att ett lag som gått riktigt bra går vidare – om deras partnerlag samtidigt har gjort dåliga resultat. I slutspelet spelar alla fyra spelarna mot de fyra motståndarna i två dubbelmatcher. Slutar mötet oavgjort är det kvoten som avgör vilket team som går vidare.

Man kan samla poäng i totaltävlingen genom varje tävling man ställer upp i. Separata skytte- och läggtävlingar ingår också i totalkampen. 20 procent av startavgifterna i varje tävling går till prispotten i den övergripande tävlingen, 70 procent till den aktuella enskilda tävlingen.
– Vi tycker att det är roligt med stora tävlingar och hoppas att Skövdekampen ska bli en sådan, säger Mattias Thorell om varför de startar tävlingen.
Än så länge är det dock lite klent med anmälningar.
– Vi tror att det här kommer att bli en jävligt rolig tävling med SM-känsla. Centercourt med restaurangtält och flaskspel – det kommer att hända mycket hela tiden, säger Thorell.

Han tycker verkligen att det är kul att arrangera tävlingar.
– Annars hade vi ju inte gjort det här. Det är lite synd att man inte får mer för det – men man får se det långsiktigt, säger han.
Helgen efter Skövdekampen spelas Bouletourens final i Skövde. De 16 lag som samlat flest poäng under vårens och sommarens stortävlingar gör upp om att få representera Sverige utomlands. Det blir enklare för arrangörerna.
– Ja, det är lättskött. Där har ju förbundet en färdig plan, menar Thorell.

Publicerad: 2010-08-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se