Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

EM i Göteborg uppskattas av Europa

Presentationen av nästa års EM i Göteborg mottogs med glada applåder av ombuden på CEP:s kongress. Det är också klart att Sverige får arrangera första omgången av Europacupen i samband med SM i Uppsala 2011. SBF:s Ingela Eriksson valdes dessutom in som ny ledamot av CEP:s styrelse.

Kongressen som CEP höll i Ljubljanas stadshus dagen före EM blev en okomplicerad historia. Det mesta flöt på och några tydliga konflikter märktes inte. Även om engelsmannen Mike Pegg såg tämligen reserverad och missnöjd ut där han satt vid styrelsens podium.

Göteborgs-EM 2011
För svensk del var det mest intressanta nästa års EM, nästa års Europacup, nästa års U23-EM och valet av ny styrelse - eftersom Sveriges Ingela Eriksson var nominerad för en post.
Ingela gjorde en utmärkt presentation av nästa års EM som kommer att spelas i Göteborg den 19-21 augusti 2011. Kongressen äger rum dagen innan.
Ledamöterna vid årets kongress verkade påtagligt nöjda med att arenan inne på Svenska Mässan och boendet på Gothia Towers ligger vägg i vägg och Eriksson fick mycket uppskattande applåder när hon hunnit till slutet av sin powerpoint-presentation.

Ingela Eriksson i europeiska förbundet
Innan hon höll sin presentation hade Eriksson blivit invald som ny ledamot av CEP.s styrelse med 23 röster av 27 möjliga. Bara tyske Klaus Eschbach - kassören som stod för omval - fick fler röster, 25 stycken.
Även ordföranden Flemming Jensin från Danmark valdes om, med 23 röster i ryggen.
Övriga nya ledamöter i CEP:s styrelse blev Ljubo Zivkovic, årets EM-värd, från Slovenien samt den mycket unge ungerske ordföranden Barnabás Novák. Samtliga nämnda ledamöter valdes på fyra år. Frankrikes Joséph Cantarelli valdes in på en fyllnadspost om två år.
Det betydde att varken Monacos Jean-Luc Fuentes eller Wales Tony Smith fick tillräckligt med röster för att ta plats i styrelsen.

Positiva problem
- Det är ett mycket positivt problem - att vi har fler kandidater än antalet poster. Och jag är övertygad om att det beror på att vi gör framsteg, sade Jensin som samtidigt konstaterade att det är första gången på flera år som styrelsen är fulltalig (elva ledamöter) och uppmanade de ratade kandidaterna att ställa upp för val igen.

Europacup i Uppsala
Den svenska delegationen lade också fram önskemål om att lottningen inför nästa års Europacup skulle fixas, så till vida att Sverige får stå som arrangörer för den pool där det svenska laget hamnar. Anledningen är att Europacupens första omgång ju kolliderar med vårt SM. Genom att förlägga spelet till Sverige och SM-arenan får vi ett publikt evenemang under våra nationella mästerskap, de besökande länderna får spela på en välorganiserad plats med publik och våra representanter slipper stå över medverkan i SM.
CEP:s styrelse har förklarat att den inte kan godkänna önskemålet - det måste kongressen, med representanter från alla medlemsländer, göra.
Bulgarien, Tjeckien, England, Skottland, Slovakien och Wales röstade emot Sverige som givet arrangörsland - men eftersom inga andra hade några invändningar kommer Europacupens första omgång att spelas i Uppsala nästa år.

Lotteri
Lottningen för morgondagens EM äger rum först efter invigningsceremonin klockan tio imorgon. Lottningen för nästa års U23-EM gjorde man däremot redan idag, under kongressen.
Sveriges herrar hamnade inte i den enklaste gruppen, medan det ser mer lovande ut för damerna.

Sverige i svår grupp
De svenska U23-herrarna kommer att spela kval i Tyskland. Utöver Tyskland och Sverige spelar Israel, England och Belgien i samma kvalgrupp. Två av de sex lagen går vidare till finalspelet där de regerande mästarna, Frankrike, och värdnationen, Danmark, redan är klara för spel.

Schweiz, Sverige, Turkiet
I damernas grupp spelar bara tre lag. Förutom Sverige är det Schweiz och Turkiet. Danmark står som värd även för damfinalen och är tillsammans med de regerande mästarna från Tyskland klara för final i vecka 42, då finalen går i Roskilde och Musicon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommande Europaevenemang
Finalomgången av nästa års Europacup kommer att spelas i Luxemburg (vecka 48). Det står klart sedan kongrssen röstat mellan Luxemburg och Schweiz. Sverige röstade på Schweiz men rösterna fördelades 12-9 till Luxemburgs fördel. 

2012 års EM för damer och juniorer spelas den 30/10-4/11 i Ghent, Belgien.
2013 års EM för herrar spelas i Rom, Italien.
Tyskland anmälde vid kongressen sitt intresse för att arrangera finalomgången av 2013 års U23-EM.
Turkiet vill - tro det eller ej - än en gång stå som värd för EM 2014 - både för damer och juniorer - och år 2015 vill Bulgarien arrangera EM för herrar.
Det ser med andra ord ganska lovande ut för den fortsatta verksamheten inom CEP.

Veteran-EM?
Danmark väckte också frågan om ett EM för veteraner och delade ut ett förslag om ett sådant till samtliga delegater.
- Vi har en dröm om ett EM för spelare över 55 och hoppas att nästa års kongress ska fatta beslut om ett sådant, förklarade den danska ordföranden.

Tjejer i internationella tävlingar
Från Frankrike kom ett förslag om att sänka åldern för deltagande i U23-EM för damer.
- Eftersom det i stort sett är uteslutande pojkar som spelar Junior-EM behöver flickorna i fjorton- och femtonårsåldern också skaffa sig erfarenheter från internationella turneringar med tufft motstånd, menade Céline Thedevuide, som också sitter i FIPJP:s styrelse.
Det förslaget bedömdes av flera delegater som det bästa någonsin. 

Publicerad: 2010-08-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se