Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

EM i Slovenien är över

Årets EM är slut. Det europeiska förbundets ordförande, Flemming Jensin, kallade det för "det bästa EM någonsin för damer". Han är visserligen lite partisk, eftersom Danmark tog silver. Men jag ger honom rätt i att det var väl arrangerat. Nästa gång är det Sveriges tur...

EM är över för den här gången. Sverige kan kända sig nöjda. På många sätt.
Det svenska spelet fungerade bra under första dagen. Anne-Marie Carlsson lade som en maskin och Jenny Hamberg sköt riktigt fint. På mittenplatsen hade vi problem, men det räckte för att ta oss vidare.

Acceptabel förlust mot Danmark - borde slagit Italien
Dagen efter hade det svenska laget höjt spelnivån - precis som de behövde göra om de skulle ha en chans att ta medalj. Dessvärre förlorade de en match mot Italien som de inte borde ha förlorat och fick möta Danmark. Ett Danmark som var flera klasser bättre än vi. Att de slog ut oss är inte mycjet att säga om.

Det enda tråkiga är att Danmark inte spelade som mot Sverige i finalen - i så fall hade Frankrike varit illa ute. Nu blev det aldrig någon fara, eftersom de danska spelarna missade lite för många klot.

Oslagbara fransoser
Frankrike var oslagbara. Redan på förhand kändes det att det enda lag som överhuvudtaget skulle ha en chans att stoppa dem var det danska. Men för att ha lyckats hade de inte råd att missa mer än något enstaka klot. Den franska truppens matcher var alltid över på några få rundor. Spelarna såg man inte mycket av. De gick in på banorna, spelade sina snabba matcher och lämnade spelområdet. Bara deras coach och delegat uppehöll sig där och observerade utvecklingen i de övriga matcherna. Först vid prisutdelningen och på banketten gjorde de franska spelarna något väsen av sig - utanför själva spelet.

Danskt framgångsrecept
Att det danska laget är så bra förklaras av danskarna själva till stor del av deras coach, Pascal Verbregue. Han är fransman bosatt i Paris, som ungefär en gång i månaden besöker Danmark för en landslagssamling. Han tar också ut lag som han skickar till olika nationella tävlingar. Spelarna i det danska laget är också mycket nöjda över att de numera inte är fler än nio i damlandslagstruppen. Förra året var de fler och nu är det lättare att hinna med och få plats, individuell coachning och så vidare, menar de.
Under landslagssamlingarna - en heldag med damlandslaget och en heldag med herrlandslaget - brukar Verbregue låta dem göra olika övningar. Den sista tiden har damlandslaget fokuserat mycket på plomberingar och nedslagsplatser.

Välskött av slovenska förbundet
Slovenien har skött arrangemanget alldeles utmärkt. Några små invädningar kan man komma med, och där kan Sverige göra det bättre nästa gång:
Transporterna mellan banorna och hotellet var för glesa och väntetiden för lång.
Man ska inte lotta semifinalerna om man inte har annonserat innan att det är så det går till (även i Sverige kommer de att lottas).

Annars har det slovenska förbundet och CEP faktiskt lyckats med allting. Lite onödiga väntetider mellan olika programpunkter emellanåt, men arrangemanget  har fungerat snudd på felfritt. Dessutom är både Jensin, van Tiggelen, Fernandez och Eschbach - i CEP:s styrelse - figurer som gör det hela trevligt, bjuder på sig själva och låter EM ta den plats det förtjänar. Att Sveriges Ingela Eriksson numera tagit plats i styrelsen - som enda kvinna - gör naturligtvis inte den nya styrelsen mindre sympatisk.

Godkänd kongress med svenska framgångar
Även kongressen fungerade förvånansvärt väl - i jämförelse med det internationella förbundets obegripliga tillställningar var det stor klasskillnad. Lottdragningen inför U23-EM sköttes rätt slarvigt, men i övrigt finns ingen anledning att komma med större invändningar. Den franskfödde slovaken Bruno Fernandez goda förmåga att tydligt tolka på utmärkt franska och engelska betyder väldigt mycket för kongressens begriplighet. En sådan resurs borde också FIPJP utnyttja.

En seger för svensk del var förstås också att vi fick var önskan att arrangera ett av de första gruppspelen i Europacupen i Uppsala under SM-veckan nästa år blev bönhörd. Finalspelet kommer då att äga rum i Luxemburg.

Fina möjligheter för Sverige i Göteborg nästa år
Nästa år arrangerar Sverige EM för herrar den 19-21 augusti i Göteborg. Jag känner mig väldigt övertygad om att vårt arrangemang inte kommer att bli sämre än det slovenska - som alltså ska ha all heder. Med några justeringar av programmet och bättre information på hemsidan kommer nog Jensin snarare få anledning att utnämna också det bästa EM för herrar någonsin år 2011.

Men innan dess ska juniorlandslaget spela EM. Redan nästa helg, i Montauban, Frankrike.

Bilder från Slovenien och EM finns här Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2010-08-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se