Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bara två av fyra VM-spelare i tourfinalen

I helgen spelas finalomgången av Bouletouren i Skövde. Under fem av landets största tävlingar har lagen kunnat samla poäng och de sexton med flest poäng får nu gör upp om segern. Det vinnande laget får representera Sverige vid tävling utomlands. Men alla de sexton bästa kommer inte till start.

 

Solklart flest poäng har årets svenska mästare i trippel, Coccinelles Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson, samlat på sig.
– Vi har ju varit i final i alla stora tävlingar i år, så statistiken talar väl för att vi ska vara med i den slutgiltiga finalen den här helgen också, säger Nilsson.
Läget i laget kan han dock inte säga så mycket om.
– Vi har inte snackat så mycket om tävlingen, förutom att vi konstaterat att det är tråkigt att så många hoppar av. Jag gissar att det ligger lite fel i tiden – det är rätt mycket nu.

VM-aktuelle Nilsson får till exempel inte sällskap av sina medspelare i landslaget, den sibirianska trippeln som hamnade på andra plats efter deltävlingarna. En av spelarna dyker emellertid upp i ett annat lag.
– Jag kommer att spela med Robban Beijmo och Stefan Berglund istället för Filip Goldéus, som just har fått barn, berättar Albin Plantin.
Anledningen till att han inte får med sig sina båda ordinarie medspelare, Björn Ivarsson och Björn Johansson från VM-laget, är att de helt enkelt prioriterat bort tävlingen.
– De har båda familj och vi kom gemensamt fram till att det fanns andra tävlingar som var viktigare att spela – elitseriens avslutning som går nästa helg till exempel.

Plantin har också synpunkter på finalens tidsmässiga placering.
– Den ligger dåligt till, det tycker jag med. Jag skulle också gärna varit spelledig en helg men av någon anledning ska allting spelas på två månader. En sådan här grej hade lika gärna kunnat gå inomhus vid ett annat tillfälle.
– Samtidigt är det ett bra motstånd och jag åker gärna. På ett sätt skulle det också vara mer givande att vinna med det här laget. Stefan är inte med i landslaget och han skulle säkert bli gladare för priset än Ivarsson som är mer eller mindre självskriven i landslaget, säger Albin Plantin.

Utöver Sibirientrippeln är det sex lag som valt att avstå finalspelet. Bland dem Lindomes Holmström/Hugosson/Söder och Kärnans Hallberg/von Eggers Patron/von Eggers Patron. Å andra sidan lämnar de plats åt andra Kärnan- och Lindomelag. Müller/Olsson/Olsson kommer från Helsingborg och Fredrik Holmquist tillsammans med bröderna Carl och Henrik Ahlstrand från Lindome.
– Vi kom inte riktigt så högt som vi hade hoppats från början, men nu fick vi chansen ändå och det var klart att vi skulle ta den, berättar Henrik Ahlstrand.
– Det blir tufft naturligtvis, men det är alltid utvecklande att spela mot bra motstånd och de flesta av de bästa lagen i landet kommer ju att vara där, fortsätter han.
Lindomelaget tänker alltså gå för seger ändå?
– Man får väl se det realistiskt och det är kanske inte det troligaste scenariot. Samtidigt ska man aldrig ha någon annan inställning än den att man ska vinna, säger Ahlstrand.

Semifinalisterna från Maria, Marcus Enbom och Martin Jansson har på det här viset också fått möjlighet att medverka i finalen, tillsammans med Bouleros Harko Verhagen. Så även EM-spelaren Anne-Marie Carlsson, liksom Csapó/Möller/Skult.
Rickard Nilsson kan, trots avhoppen, se flera tänkbara konkurrenter.
– Halmstadgänget (Andersson/Löf/Wiede) är bra. Och Anders Larsson med Håkan Berg och Alexander Norin mötte vi ju i SM-finalen.
Nilsson vill med andra ord inte lova att äta upp sin keps, eller nudlarnas omslagspapper, om han inte vinner.
– Nej, så som jag spelade i Frankrike kan jag inte lova någonting. Jag träffade knappt banan ibland. Jag vet inte vad det berodde på faktiskt, men spelar jag så nu till helgen kan det bli lite halvtufft…

Finalen kommer att spelas på parkeringen vid Arena Skövde.
– Den ligger precis vid det nya äventyrsbadet så där passerar en hel del folk. Särskilt nu när det är lönehelg, säger arrangörsklubbens Mattias Thorell.
– Det blir svåra banor. Vi har satt upp två tält där man kan sitta och vila mellan matcherna. Eftersom man som arrangör inte får några bidrag kan man inte göra så mycket mer för att höja stämningen. Men det ska bli roligt. Det är ett roligt upplägg på de här tävlingarna.
Finalen avgörs genom trippelknock, där halva startfältet sållas bort, på lördagen och dubbelknock samt avslutande poolspel på söndagen – enligt klassisk landslagskvalsmodell.

Läs mer på Bonbons hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ resultaten här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2010-09-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se