Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nyfikna på nya hallen

Intresset var mycket stort när Göteborgs nybyggda boulehall invigdes på söndagen. Och alla de många besökarna verkade överens - det är en riktigt fin inomhushall.

Kön ringlade lång utanför Boulecenter Majvallen Göteborg när portarna för första gången skulle slås upp för allmänheten. Merparten av besökarna var inbitna boulespelare - de flesta tillhörande veteranklasserna - men här fanns också boende från närområdet som ville spana in den nya grannen.
Somliga av dem blev tillräckligt förtjusta för att be om upplysningar kring hur man går med i en bouleförening.


I sitt invigningstal betonade Kenneth Lindvall - en av de två herrar som drivit hallprojektet de senaste åren - boulesportens förbrödrande egenskaper. Meningen är att hallen ska användas av alla - från miniorer till veteraner. Och man behöver inte vara en erfaren boulespelare för att utnyttja banorna. Nybörjare är hjärtligt välkomna och skolelever ska bjudas in.

Medlemsförening driver hallens verksamhet
Lindvall tackade också alla som varit inblandade i hallen - arkitekter, byggherrar och kommunrepresentanter. Dessutom efterlyste han sponsorer.
- För att kunna hålla de låga priserna vänder jag mig till den som vill hjälpa till med sponsring och ber er att ta kontakt med vår kassör Bosse Lundkvist.

Priserna är verkligen låga. Att hyra en bana under ett tretimmarspass en säsong kostar 2000 kronor för medlemsföreningar och 2500 för icke-medlemmar.
En förening kan alltså bli medlem i den ideella förening som bedriver verksamheten i hallen.
- Det är unikt för hela Sverige. Samtliga klubbar som kommer att hyra bana här får en chans att bli medlemmar med rösträtt och möjlighet att påverka, sade Lindvall.

Invigdes av kommunalråd
Kommunalrådet Helena Nyhus (s) fick också chans att säga några ord innan hon klippte bandet, kastade första klotet och förklarade hallen invigd.
- Boule är en fantastisk idrott men framför allt ett socialt under med de nätverk som byggs inom sporten.
Att en boulehall skulle byggas var ett vallöfte från socialdemokraterna i Göteborg som nu - i elfte timmen - infrias. Nyhus avslöjade att de från början tänkt att placera den i något industriområde - men det var innan Bosse och Kenneth hade sagt sina meningar.
- Att den nu ligger där den ligger är viktigt. Pensionärer kan utnyttja sina gratis spårvagnsresor för att ta sig hit. Här tränar barn- och ungdomar fotboll precis utanför och det kan bli en mötesplats för folk i alla åldrar, sade Nyhus som också efterlyste förslag på hur hallen bäst kan användas sommartid.

Avslutningsvis anspelade hon på det stundande valet - men faktiskt utan att göra partipolitik av det:
- Jag lever i en thriller just nu. Lova mig att ni använder er demokratiska rättighet och röstar senast på söndag.

Gasc vs Neang i invigningsmatchen
Invigningsmatchen spelades mellan två lag med mycket rutinerade boulespelare som kaptener - Zabbar Neang fick sällskap av Nyhus och Idrott- och föreningsförvaltningens Arne Lang, Michel Gasc spelade också med en förvaltningsrepresentant, Carola Helthén, och juniorlandslagets Nanna Boström.
Lag Neang vann matchen, som startade vid ställningen 11-11.
Därefter fick hela juniorlandslaget (minus Alexander Norin) möta andra ungdomar - Emil Björklund, Carl-Johan Möller och William Silfverberg.
En skytteduell mellan Håkan Berg och Niklas Carlén blev det också på invigningsbanan.

Tio rejäla banor rymmer den nybyggda hallen. Redan under invigningen hörde man folk tala om utbyggnad för att hallen ska kunna användas till större tävlingar. Möjligheten till utbyggnad finns i planen. För att den ska bli verklighet krävs nog emellertid att föreningen som nu driver hallens verksamhet visar att den är god och att lokalerna utnyttjas.
Och redan nu bör hallen vara utmärkt för att husera exempelvis Svenska Cupen.

Snyggaste hallen i Sverige
En snyggare hall har knappast någon sett på svensk mark. Den är stilren, i vitt och brunt, ljus med stora fönster och placerad i en både vacker och levande omgivning intill parkområdet Slottskogen i Göteborg. Belysningen och luften i hallen håller en ypperlig nivå och är noggrant inspekterad av kommunen, som äger hallen genom Idrott- och föreningsförvaltningen.
Det som framför allt slog undertecknad var den fantastiska akustiken. Ljudnivån i hallen är hela tiden behaglig. När ljudanläggning används under invigningstalen är återgivningen av hög professionell klass.


Jag saknar en läktare. En balkong med utsikt över banorna hade gjort sig synnerligen väl i hallen, vars åskådarutrymme är begränsat. Ska man få plats med sekretariat och lunchservering under en tävling krävs nog någon form av åtgärder.
Men annars går det inte att komma med några invändningar. Banorna är under invigningsdagen mycket lättspelade, men ska förses med ett ytligt lager grus som rymmer också lite större stenar.

Kafeterians bord står uppställda längs de stora fönstren med utsikt mot Majvallens konstgränsplan.
Sime Pavic är kökschef och berättar att det dagligen kommer att serveras lunch, smörgåsar och kaffe. Varm mat kommer att finnas också på kvällen. En lunch ska kosta 60 kronor och en kopp kaffe tio.


Både Niklas Carlén och Zabbar Neang var mycket nöjda med den nya hallen. Och det var många, som efter tjugo års väntan, instämde i ett "äntligen!"

Till Göteborg Boulecenter Majvallens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2010-09-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se