Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sibirien lär vinna allsvenskan

På söndag är det inte bara riksdagsvalet som avgörs. Det allsvenska seriespelet i boule får då också sin upplösning. I den högsta divisionen, elitserien, är det i princip redan klart att Sibirien CP kommer att vinna. Helst vill stockholmarna att det ska vara avgjort redan på lördagen.

 

Albin Plantin, en av Sibiriens tre VM-spelare, fyller år på lördagen och klubbkamraterna vill gärna kunna fira honom med en allsvensk serieseger.
Med tanke på att Sibirien redan ligger sex poäng före serietvåorna är det inte alls otroligt. Sibirien skickar dessutom sina bästa spelare till Göteborg, där det hela avgörs.

Kamp om andraplatsen
- Man får väl inte ens pengarna tillbaka om man satsar dem på Sibirien, som sportchef Anders Larsson uttrycker det.
Särskilt spännande är inte fajten om slutsegern. Däremot kan det bli hård kamp om andraplatsen. Lindome BK och Halmstad Petank har båda 18 poäng. Just nu leder Lindome på klotdifferens.
Intressant kan det också bli att se vilka som förpassas till kvalomgången. Nästa år ska serietabellerna se annorlunda ut och elitserien rymma tolv, istället för tio, lag. De båda lag som i år slutar längst ner i tabellen får kvala mot tvåorna från division 1.

Sistaplatsen i princip vikt för Maria
Maria BK, Stockholm, lär garanterat bli ett av de lag som får kvala. Än så länge har klubben bara lyckats samla på sig ett enda poäng. Vid det förra seriesammandraget fick de inte ens ihop ett fullt lag. Till det sista sammandraget kommer i alla fall de sex spelare som krävs. Semifinalisterna från SM är däremot inte med.
- Vi har diskuterat fram och tillbaka om vi skulle vara med i elitserien eller inte. Majoriteten röstade för att vi skulle fullfölja, berättar en av dem, Marcus Enbom.
Själv kommer han alltså inte till Göteborg i helgen. Det gör däremot de båda namnkunniga spelarna Peter ”Bengan” Bengtsson och Bengt-Åke ”Bågen” Håkansson som får sällskap av fyra mindre kända namn.
- Jag kan tänka mig att spela med Maria i ettan eller tvåan men inte i elitserien. Vi måste få med precis rätt spelare om vi ska ha en chans att hålla oss kvar där. Om det här laget lyckas ta en eller två poäng i helgen är det fantastiskt bra, säger Marcus Enbom.
- Jag tycker att vi borde börja om och försöka bygga upp något nytt. Istället har man försökt ragga upp de mer namnkunniga. Det gör att en del av de nya inte har slussats in och några har tröttnat, fortsätter han.

Samtidigt har Enbom själv alltså tagit sig till semifinal i trippel under SM och kommit långt i Bouletouren.
- Jag spelar mycket med Mariamått mätt och vill gärna göra resultat. Samtidigt är jag beredd att spela bara för att det är roliga förhållanden. Men nu blir det varken eller.

Vilka får kvala?
Åstorp ligger näst sist med fem poäng. Nobel Petanque och Boulesjevikerna är närmast med åtta respektive nio poäng. Frågan är om Åstorp kan ta sig förbi någon av klubbarna och hålla sig kvar i elitserien utan att kvala.
- Det känns som att Boulesjevikerna har ett starkare gäng i jämförelse med Nobel och Åstorp. Samtidigt beror det förstås på vilka man åker med, säger sportchef Anders Larsson och summerar elitserieupplösningen med ett skratt:
- Det är ganska tråkigt det här faktiskt…

Veteraneliten bjuder på mer spänning
Mer spännande är det i veteranelitserien. Årets giganter från BK Kärnan, Helsingborg – med mängder av SM-titlar och ett NM-guld i bagaget – leder serien. Men är bara ett poäng före malmöklubben Quatre Boule. Där kan kampen om ligaguldet med andra ord bli riktigt tuff.
Någon särskild taktik inför sista sammandraget har man inte lagt upp i Quatre Boule.
- Nej, inte uttalat i alla fall. Vi maler på. Vi får göra likadant som förra gången, då vi tog nio av tio möjliga, säger Benny Roth.
- Det är så pass jämnt att alla kan slå alla. Och eftersom vi spelar om sexton poäng kan fler gå opp. Det ser ju ut att bli ett jävla väder så det gäller att ha ett glatt leende och skita i att det regnar – den som lyckas bäst med det brukar vinna.
Själv har Benny Roth tränat ordentligt på just det.
- Jag har gått ut och tränat när det ösregnar och försökt hålla humöret uppe, för det är lätt att man klappar ihop av det. Det är ju många timmar vi ska spela.
Roth bedömer Quatre Boules chanser som femtioprocentiga.
- Jag har väl hållit Kärnan som favoriter med tanke på Cohen och Jonny Patron. De är väldigt bra spelare. Men vi hade flyt sist och slog dem med 3-1.

Coccinelle på väg upp
Jämna fajter kan det bli också i många av de andra serierna. Från division 1 södra lär Coccinelle PC, som tävlar med Sibirien om att vara landets bästa klubb, nu fullborda sin klättring genom seriesystemet och komma upp till elitserien. Sitting Boule leder norrettan, men i båda divisionerna kan mycket hända och det återstår att se vilka som direkt tar klivet upp till elitserien och vilka som får spela kvalspel.

Tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson låter hälsa att alla föreningar som hamnar på kvalplats i de olika serierna kommer att kontaktas under nästa vecka för att diskutera tid och plats för kvalspelet.

Serietabellerna hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2010-09-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se