Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Allvarlig olycka under avgörande seriespelet

En boulespelare har förts till sjukhus efter att ha blivit överkörd av en bil - på boulebanan. Spelaren, Björn Jorhede, befinner sig inte i något livshotande tillstånd men hade enligt uppgift en öppen fraktur vid foten.

Mötet mellan Gothenburg Boule Bangers och Landvetter BK i division 2 västra flyttades till en av veteranseriens banor. En ytterbana som gränsar till parkeringsplatserna vid Kvibergs vandrarhem.
På bänken intill banan sitter Bangers coach och avbytare.

Plötsligt hörs en bilmotor rusa. När spelarna tittar upp ser de en bil komma backande, i ovanligt och oroväckande hög fart, rakt mot banan.
Alla utom Björn Jorhede hade sekunderna tidigare rest sig från bänken. Jorhede hann uppfatta att bilen var på väg rakt mot honom och resa sig. Dessbättre hann han också vända sig mot den analkande bilen.
- Hade han inte vänt sig om tror jag inte att han hade levt längre, säger en av hans klubbkamrater.

Jorhede hann följa med bilen några steg innan den körde över honom. Dessbättre körde den också över själva bänken och slet upp en av de slipers som utgör banornas gräns. Bänken fick bilen att stanna, dessutom höjde den sig tack vare dessa hinder några centimeter från marken.
Två av Jorhedes klubbkamrater sprang fram till bilen och varsin av framdörrarna. En av dem stängde av bilens motor.

Föraren, en veteranspelare, var mycket chockad.
Ett stort antal boulespelare skyndade till platsen och lyfte med gemensamma krafter bilen bort från Jorhede, som hade ont i benen och en öppen fraktur strax ovanför ena foten.
Även Jorhede var förstås mycket chockad.
- Alla spelare runtomkring skötte sig väldigt bra och såg till att både Björn och föraren blev omhändertagna, berättar Jorhedes klubbkamrat Tommy Gustafsson som speciellt nämner Junette Boströms och medicinskt kompetente Simon Cohens insatser.

Det verkar som att den troligaste orsaken till olyckan är ett tekniskt fel på bilen, som nu fraktats bort för en undersökning.
- Hade bänken inte stoppat bilen hade den fortsatt över alla de andra banorna också. Där spelade bara veteraner som antagligen inte hade hunnit undan. Det hade kunnat bli en fullständig katastrof, berättar tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson.
I båda de pågående matcherna mellan Bangers och Landvetter hade en spelomgång just avslutats, vilket innebar att samtliga spelare befann sig vid banornas kanter och inte mitt på.
Man kan med andra ord med viss rätt tala om tur i oturen.

Nu hoppas vi bara att Björn Jorhede, som nyligen rehabiliterats efter artrosoperationer i båda höfterna, inte får några större men efter den ruskiga olyckan på Skatås banor i Kviberg, Göteborg.  

Publicerad: 2010-09-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se