Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny boulesajt öppnar idag

Lagom till VM slår en ny boulesajt upp portalerna och lockar boulens entusiaster med film. Boulekultur vill bjuda sina besökare på boulematcher via webben – både direktsändningar och efterhandsvisningar. Reportage och inspelade intervjuer kommer också att serveras.

Bakom den nya sajten Boulekultur står Swegrand Production AB – ett bolag där Markus Viktorsson, C4 Boule, är drivande. Markus och några av hans klubbkamrater har det senaste året gjort sig kända i Boulesverige bland annat genom att sända bouletävlingar live via internet. Nu vill Viktorsson ta det ett steg längre.
– Vi vill öka kvaliteten i förhållande till de sändningar vi gjort hittills. Man kan inte sända hur mycket som helst gratis heller. Ingenting är gratis – kostar det ingenting är det någon annan som betalar, säger Viktorsson.

Möjlighet att vinna Marseillaiseresa
Den som vill få tillgång till allt material på den nya sajten måste betala en månadsavgift. En ytterst blygsam sådan. 29 kronor per månad, eller 348 om året, kommer det att kosta.
– Vi kör en kampanj när vi startar också. Bland de hundra första som registrerar sig lottar vi ut en resa till Mayon, den stora i Frankrike, och står för flyg, hotell och startavgift. Man får själv välja vilka två spelare man tar med sig, berättar Viktorsson.

Meningen är inte att han och övriga inblandade ska tjäna några stora pengar på den nya hemsidan försäkrar han.
– Det är inte viktigt att tjäna pengar, men att det hela går runt. Att vi får resekostnader och så vidare täckta. Skulle det visa sig att vi går med stor vinst kommer vi att hitta på fler sätt än den nuvarande kampanjen att ge tillbaka. Boulen kommer att bli den största vinnaren i så fall.
En annan anledning att ta betalt är att man inte uteslutande ska filma det mest välkända.
– Vi vill kunna göra smala reportage också. Därför är det viktigt att ta ut en medlemsavgift – det är som med TV-licensen, säger Markus Viktorsson.
– Och man kommer att få mycket pengarna.

Bland annat kommer medlemmarna att få tillgång till alla de gamla VM-filmer Göran Philipson spelade in under åren 1986-1995.
– Jag har en gammal relation till Göran, som sitter på ett helt unikt material.
Att överföra Philipsons filmer från VHS-format till ett webbvänligt kräver sin tid. Det är mer än en heldags arbete per film, berättar Viktorsson.

Fransk version av sajten
Inte bara de svenska boulefantasterna kommer att kunna ta del av Boulekultur. En fransk version av sidan kommer också.
– Den kommer att bli likadan som den svenska. Bara språket skiljer dem åt. Filmerna kommer att dubbas till franska. Men för de skrivna reportagen får man använda Google Translator. Det är så pass bra idag att man klarar sig rätt bra, tycker Viktorsson.
– Vi kommer verkligen att satsa på att sända matcher, framför allt ifrån Frankrike – det är ju där den bästa boulen spelas, säger han.
Att verksamheten kommer att gå runt tvivlar han inte på.
– Får vi 200 medlemmar har vi 70 000 kronor det första året. Under Svenska Cupen hade vi 350 personer som tittade live. Utan marknadsföring och trots dåliga tekniska förutsättningar. Och även om den svenska marknaden är intressant är den ganska liten. Skulle en lika stor andel av de franska medlemmarna gå med blir det ju en helt annan produktion, säger Viktorsson.

Tillsammans med ytterligare två personer åker han till VM i Turkiet den här veckan för att filma. Hur mycket som blir tillgängligt direkt på webben beror bland annat på de tekniska förutsättningarna.
– Vi tycker själva att det här är väldigt skoj och vi tror och hoppas att det är fler som gör det.

Spana in Boulekultur här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2010-10-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se