Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenskt självförtroende på väg mot VM

På onsdag kväll landar det harmoniska men taggade svenska landslaget i Izmir, Turkiet, där årets VM spelas. Fredag morgon startar spelet med kvalificeringsomgångar i skytte-VM. Sverige kommer inte att representeras av EM-trean Rickard Nilsson – istället skjuter Björn Ivarsson.

– Jag hade en diskussion med Rickard i Skövde, då bouletouren avgjordes, och vi kom fram till att det är bättre att han koncentrerar sig på huvudturneringen, berättar förbundskapten Anders Larsson.
Att Nilsson skulle ha skjutit för dåligt vill Larsson inte säga.
– Nej, men jag känner att det händer för mycket kring Rickard just nu.
Vad som händer vill förbundskaptenen inte gå in på.
Till svensk skytt har Larsson istället utsett Björn Ivarsson, som ingalunda saknar rutin på området.
– Han har fått ungefär en månad på sig att förbereda sig och är jävligt taggad, säger förbundskapten Larsson.

Skickar på och hoppas
– Jag är sådär lagom taggad, säger Ivarsson själv.
Han berättar att han vid det här laget hunnit testa olika inställningar och kommit fram till att lagom är bäst.
– Jag har provat att vara supertaggad och mindre taggad. Nu är jag taggad men tar inte så allvarligt på det – jag tror att det är rätt vinkel. Jag kommer att skjuta för att vinna och misslyckas jag med det spelar det ingen större roll i vilket skede jag misslyckas. Det är ju inte så att man mot det här motståndet kan sejfa sig till kvartsfinal. Man får gå med samma inställning som vid Mayoskyttet ungefär – skicka på och hoppas, säger skytten från Stockholmsklubben Sibirien.

Samspelt lag
Ivarsson beskriver laget och läget i detsamma som ”jävligt harmoniskt” och låter själv väldigt avslappnad och lugn.
– Det kommer nog inte bli så mycket problem.
– Blir det några alls?
– Nej, det tror jag inte. Men de yttre faktorerna styr man ju inte över.
Förutsättningarna är idealiska, menar Ivarsson.
– Vi känner varandra, vet hur vi funkar under stress och det finns ingen intern prestige i laget. Jag vet vad de tycker och tänker och kan se det på mils håll. Och jag vet vad jag ska säga till dem för att de ska foka på rätt grejer.
Det lag som åker till VM består till tre fjärdedelar av ett ständigt existerande team. Ivarsson spelar så gott som alltid tillsammans med sina klubbkamrater Björn Folke Johansson och Albin Plantin. Under VM kompletteras de av Rickard Nilsson från Malmöklubben Coccinelle.
Att Nilsson skulle hamna utanför det tajta stockholmsgänget är det ingen som verkar tro.
– Det tror jag inte. Jag har spelat med Rickard ett par gånger och tycker att han är enkel att spela med, säger Björn Johansson och fortsätter:
– Jag tror att han passar i de flesta sammanhang. Och eftersom både Björn och Albin är sådana som tar för sig tror jag inte att det behövs en ledare till…

Tror på vinst
Vilken trio det svenska laget kommer att formera i första matchen är ännu inte bestämt.
– Underlag och sådant är lite avgörande. Jag har bara sagt att alla ska komma så väl förberedda som möjligt. Är det lättskjutet kan Albin vara ett alternativ som skytt, är det svårlagt kan han vara ett alternativ som läggare. Till exempel, säger förbundskapten Larsson.
– Det känns soft. Det är den känslan vi har haft i Frankrike, när vi har spelat där, också. Det är som att spela hemma och bara köra över dem. Det ska kännas naturligt att vinna – det är då man gör det, tror jag, säger Björn Ivarsson.
– Man spelar ju olika när man tror att man ska vinna kontra när man inte tror det. Och vi spelar bättre när vi tror på vinst. Vi är trygga med varandra och vana vid att vinna. Det är konstigt när jag och Björn och Albin inte vinner, fortsätter han.

Bara ett litet snäpp ska till
– Vi har en 50/50-chans mot alla motstånd utom Frankrike och var vi landar är svårt att säga. Men en kvartsfinal känns inte alls orimligt, säger förbundskaptenen om lagets möjligheter.
– Det finns väl motstånd där de svenska chanserna till vinst är större än 50 procent också?
– Ja, det gör det absolut. Jag menar att Frankrike är i en klass för sig men att vi mot övriga motståndare har goda vinstmöjligheter.
Anders Larsson menar att Sverige är på rätt väg.
– För mig räcker det med att vi höjer nivån lite till. Vi höjde den lite i Senegal sist – där slutade vi visserligen på sjuttonde plats, men vi spelade bra boule. Ett litet snäpp till och vi kan etablera oss bland de sexton bästa nationerna. Då kommer medaljerna förr eller senare.

Publicerad: 2010-10-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se