Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tyskarna är Sveriges banemän

Tre gånger ställdes det svenska landslaget mot det tyska i årets VM. Tre gånger segrade tyskarna. Den sista tyska segern slog Sverige ut ur VM-turneringen.

 

Att Tyskland är en större boulenation än Sverige slog Björn Ivarsson i det svenska landslaget fast redan före den tredje och avgörande matchen. Då hoppades han fortfarande på seger.
När förlusten är ett faktum kan man konstatera att han hade rätt.
– Sverige har en vandring att göra. Vi ligger efter – det är tydligt. Och var väl tydligt redan innan, säger Björn Johansson.
– Vi slår ju de lag som är sämre. Turkiet skulle jag säga är ungefär lika bra som vi, fortsätter han.

Inga dåliga lag
Den svenske förbundskaptenen konstaterar att det inte längre finns några dåliga lag i VM.
– Det märks att man har infört ett kvalsystem. Och att många länder har gått framåt. Nya Zeeland och sådana länder är inte dåliga längre. Det finns inga lag som är dåliga på VM, säger Anders Larsson.

Många besvikna, få normalmatcher
Besvikelsen var stor i den svenska truppen efter tysklandsmatcherna och årets mästerskap. Såväl spelare som förbundskapten erkände utan omsvep att de var ledsna och besvikna. Förklaringarna till misslyckandet är svårare att omgående hitta.
– Jag skulle önskat att det fanns mer harmoni i laget i de tre matcherna mot Tyskland, berättade Björn Johansson på hotellrummet när VM var över.
Ivarsson kände inte att det var harmoni som saknades. Men att matcherna det svenska laget fick spela blev konstiga.
– Det blev väldigt få normala matcher, säger han och förklarar:
– Matchen mot Turkiet blev ju rätt speciell – när vi precis före spelstart fick veta att vi skulle spela med mikrofoner inför TV-kameror och TV-publik. Sedan fick vi spela ett par matcher mot dåligt motstånd och vi hade svårt att komma in i rytm.

Orytmiskt Sverige
Att laget inte hittade rytmen och sitt spel håller nog de flesta med om. Från åskådarplats upplevdes det som att de svenska kloten var för få och som att inte minst Björn Ivarsson missade ovanligt mycket.
– Så farligt är det faktiskt inte om man tittar på statistiken. Men visst, det är absolut inte det bästa VM jag har spelat, säger han själv.
– Vi spelade oftast extremt långt och, som sagt, rytmlöst.

Försökte snurra rätt spelare
Även om förbundskapten Anders Larsson är besviken säger han samtidigt att det inte var någon av spelarna som gjorde direkt dåligt ifrån sig.
– Statistiken visar att drygt två tredjedelar av kloten är bra klot. Men de dåliga kloten är för dåliga och de kommer för ofta i fel lägen och i rad, säger han.
Är det något han ångrar eller tycker att han borde ha gjort annorlunda?
– Det var rätt spelare som åkte ner – det är inget att snacka om. Sedan kanske man borde ha prövat en annan uppställning någon gång. Men vi provade att snurra för att hitta en starttrea som kunde komma rätt in i matcherna.

Utan att lyckas.
Eftersom Ivarsson är den som har kaptensrollen i det svenska laget kan man fråga sig om det faktum att han inte nådde sin vanliga spelnivå kan ha påverkat också de andra spelarna i negativ riktning. Och om han inte borde ha blivit utbytt, så att Albin Plantin istället fick ta kaptensrollen.
– Nu med facit i hand kanske det hade varit ett bra alternativ, säger förbundskapten Larsson.
– Samtidigt spelade Albin inte heller på sin högsta nivå och man ska komma ihåg att det här var hans första VM, fortsätter han.

"Rätt att gå på attack"
Läggaren Björn Folke Johansson säger att det kändes bäst i början och slutet.
– Den bästa känslan hade jag i första och sista matchen – om man ska gå på känsla.
I det sista mötet mot Tyskland hade man också som åskådare känslan av att det inte var Johansson som borde ha blivit utbytt efter femte rundan.
– Där är jag glad att jag har statistiken att titta på, säger Anders Larsson, som förstår att känslorna kan luras av flera fina förstalägg. Men enligt hans papper såg uppföljningen inte riktigt ut som man hade önskat.
Att svenskarna fortsatte med att försöka hitta det offensiva spel som kännetecknar både deras och den övriga elitens normala spel är inte heller något Larsson ångrar.
– Att gå på attack tycker jag var rätt. Ser man på hur många klot som missades fördelar de sig ungefär 50/50 mellan lägg och skott. Kanske med liten fördel för läggen. Men man fixar ändå inte att lägga bort dem. Vi såg att det small tillbaka. Tyskarna sköt så bra och det var inte tillräckligt säkert att lägga in.

Svårt att lägga på VM-banor
Att banorna verkligen var svårlagda råder det inget tvivel om. Det såg man inte bara på svenskarnas spel. Till och med fransmännen hade svårt att hitta läggspelet och besegrades av Schweiz i sin första match. Samtidigt lyckades israelerna riktigt väl med sitt läggspel. För att inte tala om turkarna.
Å andra sidan räckte det inte till, i fallet Israel, och i fallet Turkiet kan de framgångsrika läggen möjligen förklaras av TV-kamerornas berusande effekt och kanske det faktum att turkarna fått fler tillfällen än andra att spela på hemmabanorna.
– Att lägga mer var inget alternativ. Det var så fruktansvärt osäkert – det såg vi överallt, slår Anders Larsson fast igen.

Borde träna mer på svårare banor
Om förbundskapten Larsson ska dela ut någon självkritik riktas den snarast mot uppladdningen.
– Vi borde spela mer på svårspelade banor. Men vi börjar spela mer och mer på enklare banor i hela Sverige. I uppladdningen borde det ingå mer spel på svåra banor.
– Samtidigt är konkurrensen för dålig i Sverige. Man får för få matcher mot bra motstånd under lång tid, säger Anders Larsson.
I landslagets uppladdning har flera utlandsresor ingått i år.
– Jo, men det är tre resor på ett helt år…

Duckar inte
Att spelarna själva inte sitter inne med hela förklaringen till varför de under VM inte lyckades nå sin vanliga nivå är kanske inte helt underligt.
– Jag är så helt uppe i det jag gör. Det är det Anders säger också – att man ska ta ansvar för sina två klot, säger Björn Johansson, som absolut vill fortsätta att spela mästerskap.
Någon sorts VM-nerver, påverkan av det stora mästerskapet, tror inte Ivarsson att man kan skylla på.
– Jag upplevde det inte på det sättet. Sedan är det klart att man påverkas av situationen – oavsett vilken den är.
– Och även om man önskar att det inte var så påverkas man också av motståndarnas spel. Tyskarna gör det jävligt bra och vi klarar inte av att bryta deras spel. Det är klart att det är en svaghet att vi inte kan ta tag i matcherna och göra dem till våra, säger Björn Ivarsson.
Jakten på lösningar för det svenska landslagsspelet kommer säkerligen att gå vidare den närmaste tiden.
– Vi måste bli bättre och vi pratar om hur vi ska bli bättre. Vi försöker inte ducka det, som Björn Folke Johansson uttrycker saken.

Publicerad: 2010-10-14

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se