Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorläger med dubble världsmästaren

Under höstlovet kommer de svenska landslagsjuniorerna att tränas av den ende spelare i världen som i år erövrat två VM-guld. Bruno Le Boursicaud kommer än en gång till Göteborg för att dela med sig av sina boulekunskaper. Han berättar både hur det känns att vinna dubbla guld vid VM och att bli utbuad under en final.

Bruno Le Boursicaud vann tillsammans med sina kamrater i det franska landslaget guldmedaljerna när öppna VM i trippel avgjordes i Turkiet tidigare under månaden. Det var tredje gången i rad och fjärde gången genom tiderna för fransosen som till vardags håller till på Korsika.

Juniorspelare från hela landet möter världens främste
När han nu besöker Göteborg gör han det för att träna juniorlandslagets spelare, såväl som lokala spelare i både Lindome och Skatås.
När juniorspelarna samlas i Lindomehallen för att drillas av världsmästaren den 1-3/11 är det dels de lokala Lindomespelarna Daniel Eriksson, Sebastian Hjortander och William Silfverberg som finns på plats. Men hit kommer också juniorer från övriga landet. Från Sörbyängen kommer Adina Gerdvall och Caisa Qvarnström, från Boule von Platen kommer Emma och Rebecka Bergström, från Skåne och Coccinelle PC kommer Thor Andreas Hjelm och Loo Stening och från Ödenäs kommer Johan Berntsson, Lars Nihlmark och Gustav Oskarsson.

Kritiserades för uppträdandet under VM-finalen
Le Boursicaud drog på sig en del kritik - från Svensk Boules redaktör, de svenska landslagsspelarna och större delen av VM-publiken som från läktaren buade ut honom - sedan han i VM-finalens sista vända sparkat bort ett av motståndarnas klot, när det nätt och jämnt passerat dödlinjen.
- Det hade börjat i näst sista omgången, då jag bara rörde deras klot men gjorde en carreaux på deras klot bakom. De (motståndarna från Madagaskar) höjde armarna i luften, vilket störde mig - de borde inte ha gjort så. I slutet av omgången skjuter Suchaud men kontrar eget, vilket får dem att le. Allt detta har irriterat mig och när de i omgången efter lägger sitt klot dött tar jag bort det lite för snabbt - men klotet var helt klart dött. Publiken buar, men Madagaskars spelare säger inte något och domaren var överens med mig, berättar Le Boursicaud själv om den omdiskuterade händelsen under finalen.

- Hur känns det då - att bli utbuad under en VM-final?
- Publiken buade, men jag kände inte av det. Det är som i en fotbollsmatch - när publiken buar hör spelaren det inte ens. I slutet gratulerade Madagarskars spelare mig och det franska förbundet har inte heller dragit upp det hela efteråt.

Skytteguldet tillägnas döda modern
Allra gladast verkade Le Boursicaud nästan vara åt det VM-guld han redan vunnit när trippelfinalen började. Han blev världsmästare i precisionsskytte sedan han besegrat Jean Manea, Tahiti, i den finalen.
Efter segern var det en tårögd Bruno Le Boursicaud som gick och bytte om till världsmästartröja för att inta prispallens högsta plats.
- Jag blev väldigt rörd för jag ville tillägna titeln min mamma, som gick bort förra året, berättar han efteråt.

Motståndet i finalen blev inte det tuffaste. Tahitiern Manea slog överraskande ut belgaren Claude Weibel, som slagit världsrekordet under kvalskjutningen, i semifinalen.
- Jag hade kanske trott att jag skulle möta Weibel i finalen, erkänner Le Boursicaud.

Racermotorcykel mot Sverige
Han har nyligen anlänt till Göteborg efter en dramatisk resa. Till följd av de livligt strejkande fransmännen lyfte inte det plan som egentligen skulle ha tagit honom från Marseille till Sverige. Istället blev det en racerfärd på MC-taxi från Marseille till Paris och flygplan därifrån.
Det krävs nog mer än så för att ta Le Boursicaud ur lyckoruset efter VM.
- Lyckan är enorm med två medaljer på en helg, säger han.

Inte så svårt att förstå när medaljerna ifråga är guld från världsmästerskapen, båda två. 

Publicerad: 2010-10-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se