Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ödenäs vann decimerat kval i väster

Sitting Boule slog Maria BK med hela 8-0 i helgen och blir den av de båda stockholmsklubbarna som går upp till elitserien. Under söndagen avgjordes kvalet till division 2 för västra delen av landet. Det som var tänkt som ett kval mellan fyra lag blev till slut bara tre lag, sedan De Bruna Baskrarna dragit sig ur.

Kvar återstod Ödenäs (4:a division 2 västra), Slottsskogen (1:a division 3 GBBF) och Grodan Boule från Åmål (1:a division 3 WDBF). Kvalet spelas som ett gruppspel, där segraren går till division 2 2011, medan tvåan får förlita sig till att vara en av de två bästa grupptvåorna i de fyra kvalgrupperna (söder, väster, öster och norr). I övrigt avgörs varje möte precis som under ordinarie seriespel.

Hur gick det då? Ungdomliga Ödenäs (förstärkta med ”vuxne” Lennart Andersson, 70 år) rivstartade kvalet genom att fullständigt krossa Slottsskogen från Göteborg. Med 4-0 i matcher och +36 i klotdifferens skaffade man sig ett ypperligt läge i den lilla kvalgruppen.
– Vi presterar inte på topp, men gör det som behövs för att vinna. Vi har 5-6 man borta på grund av jobb, studier och fotbollscuper, så vi har ett bra underlag och ska klara av det här, säger coach Bengt Oskarsson under spelets gång.

Och visst klarade man av det. I mötet efter mot Grodan från Åmål fortsatte man att visa att kvalet bara var en formalitet. Via säkra 3-1 och +12 i kvot kunde man lämna hallen som klara seriesegrare, trots att mötet mellan Grodan och Slottsskogen återstod. Det är ett starkt, ungt och lovande Ödenäs som spelar i division 2 år 2011.
– Det är nästan en nödvändighet att vi håller oss kvar i tvåan, med den typen av spelare vi har. Ska vi fortsätta att utveckla våra ungdomar måste vi ligga högt upp i seriesystemet. Dessutom har vi ett ännu starkare gäng på gång nästa år, konstaterar Bengt Oskarsson nöjt efter kvalsegern.

I kampen om andraplatsen i gruppen och teoretisk chans till spel i division 2 2011, blev det ett förödande oavgjort resultat. 2-2, med +14 för Grodan i kvot. 1 poäng till vartdera laget och Grodan blir tvåa i gruppen men med minimal chans att bli en av de bästa tvåorna när kvalet är slutspelat. Slottsskogen spelar definitivt i distriktsserien (GBBF:s division 3) nästa år.

BC Öland går upp till tvåan
Kvalet till division 2 östra i Norrköping blev mer dramatiskt. BK Pardång och BC Öland spelade oavgjort i första mötet. Därefter spelade båda lagen oavgjort också mot Boo SK och slog Black Boule, som i sitt första möte lyckats spela oavgjort mot Boo. Fyra poäng vardera för Pardång och Öland vid slutsummeringen alltså. Klotskillnaden avgjorde till Ölands favör, men Pardång har med sina fyra poäng och minus sju i klotdifferens god möjlighet att bli en av de båda bästa tvåorna.

Peter Bengtsson & co tappade försprånget två gånger om
Och i det norra kvalet till elitserien vann alltså Sitting Boule - med hela 8-0 över Maria. Lag Leffe Bäckström förlorade mot lag Maths Lind med 0-13 medan Marias lag Peter Bengtsson ledde med 9-7 när de tappade en femma. I returmötet upprepades historien. Lag Bäckström förlorade ganska snabbt medan lag Bengtsson i ledning med nio poäng tappade en femma.
Sitting Boule vann den sista trippelmatchen med 13-12 mot ett Maria, som även om de vunnit returen fått svårt att slå Sitting Boules klotskillnad efter 0-13-förlusten.

Den 27:e är all seriens kval över
Det södra kvalet till elitserien spelas mellan Åstorp och Ronneby i Tyringe den 13/11. Kvalspelet till såväl division 1 som division 2 södra spelas i Halmstad samma dag. Kvalet till division 1 norra spelas den 20/11 i Gävle och kvalet till division 2 norra spelas i Sundsvall den 27/11. Först därefter vet vi säkert vilka klubbar som blir bästa kvaltvåor och får spela i division 2 nästa säsong. 

Publicerad: 2010-11-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se