Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Glada överraskningar i veterancupernas finaler

Det var nog ingen - inte ens i de segrande lagen - som väntat sig att just de här båda lagen skulle sluta som helgens cupvinnare. Ändå stod de där, överst på prispallen, som glada överraskningar. Och som välförtjänta mästare efter väl genomförda och tuffa matcher.

Landets veteranlag samlades den gångna helgen i Borås för att göra upp om de sista cuptitlarna för året i Sverige. 16 V55-lag och 16 V65-lag, samlade för den största cupdrabbning Boulesverige skådar.
Då är boulehallen i Borås en ypperlig anläggning, med sina 18 fullstorleksbanor och ordentliga sidoutrymmen. Arrangören Kronäng, från Borås, har också sett till att skaffa sig såväl kunskap som rutin av liknande arrangemang, då man i våras arrangerade den öppna cupfinalhelgen. Och man har löst arrangemanget med stor ära, trots att man haft deltagande lag i V65-klassen.

Veterancuperna avgörs på samma sätt som damcupen. Två dubblar följt av en trippel, samt vid behov två avslutande dubblar. Det krävs nämligen tre segrar för avancemang till nästa omgång.

 

Favoritfall i V55 bäddade för oväntade segrare

Redan i den inledande åttondelen föll två av de största favoriterna i V55-klassen. Helsingborgsklubben Kärnan har rensat rent i V55-klassen under året. Simon Cohen lade beslag på samtliga SM-titlar vid SM i Falun, strax därefter vann klubben Nordiska Mästerskapen i Norge och i september spelade man hem seriesegern i veteranelitserien. Men i cupen tog det alltså tvärstopp.
Varberg Kulknappen skrällde rejält och vann övertygande med 3-1 i matcher. Kulknappens Sune Moberg visade redan under fredagens Knektåsmixen, med sin andraplats i det 72 lag stora startfältet, att Boråsbanorna passade. Men att Kärnanlaget verkar ha underpresterat rejält råder ingen tvekan om.

En tight seger och i övrigt klara förluster visar på att storfavoriterna faktiskt aldrig var nära avancemang. Dessutom är Borås lite av favoritbanor för Cohen och Jonny Patron som spelade för La boule D’Or 2009 och vann den öppna cupfinalen just i Borås det året.

Varken Fagersjö eller Kärnan överlevde åttondelen
Däremot blev det respass för Varberg i den efterföljande kvartsfinalen, mot ett annat skrällgäng som vi har all anledning att skriva om.

Samtidigt åkte nämligen en annan favorit på däng. Stockholmslaget Fagersjö har en rutinerad uppställning i veteransammanhang, om det vittnar bland annat en tredjeplats i årets veteranelitserie. Men mot hemmaklubben Sansjö hade man ingenting att hämta. Efter övertygande spel och klara siffror i segermatcherna tog sig Sansjö vidare till kvartsfinal med segersiffrorna 3-1. Motståndare skulle bli just Varberg Kulknappen.

Två skrällag mot varandra i en kvartsfinal i Svenska Cupen - det borde innebära en jämn drabbning. Men icke. Sansjö gjorde processen relativt kort med varbergarna. Med 3-1 i matcher och endast en knapp förlust på kontot var segern klar. Sansjö stod i semifinal efter mycket övertygande spel.

Samtidigt fanns det fler segrare med skrälltouch. Varken Slottsskogen eller Boulero är traditionella veteranklubbar, även om det är gedigna bouleföreningar med anor och framgångar. Elitserietvåan Quatre Boules var fjärde förening som kvalade in till söndagens semifinalspel och därmed kanske den största favoriten till slutsegern bland de fyra återstående.

Fler skrällar i semifinalerna
Sansjö gav aldrig Slottsskogen någon chans i sin semifinal. Göteborgarna var rejält på efterkälken i samtliga matcher man förlorade, även om man lyckades vinna en av de inledande dubblarna. Sansjö har under hela året visat att man är en lagmaskin. På Fyrlingen i januari, som ju spelas på samma banor, var man så långt framme som i semifinal i den öppna stortävlingen, endast besegrade av slutsegrarna, storklubben Sibirien. Och att man trivs på banorna i Borås visade alltså Sansjö återigen.

Boulero tog hand om den andra finalplatsen. Boulero var tvåa under de Nordiska mästerskapen i slutet av sommaren, men har annars inte utmärkt sig i lagsammanhang i veteranklassen. Nu visade man att man prickat storformen, skickade ut Quatre Boules med buller och bång, 3-1 i matcher efter att endast ha förlorat trippeln.

Dramatisk och lång final
Finalen då? Jodå, det kom att bli en bra och jämn fight. De inledande dubblarna bjöd på två helt olika scenarier. I den ena vann Sansjö överlägset med 13-2, medan Boulero vann den andra efter en stenhård fight hela vägen till 13-11. Hade Sansjö fått med sig en 2-0-ledning hade det varit ett oerhört svårt läge för Boulero.
Den efterföljande trippeln blev inledningsvis en mycket jämn och tillknäppt historia. Enpoängarna avlöste varandra. Dramatiken steg i takt med att omgångarna gick. Trippeln kom, genom att den var poängmässigt jämn och oerhört utdragen, att bli finalens stora höjdpunkt. Efter att lagen följts åt upp till 6-6 drog Boulero sakta men säkert ifrån och kunde efter två timmars spel avgöra. Med sitt sista klot sköt Boulero ett stann för två poäng och match, 13-8. Detta gav Boulero det så oerhört viktiga 2-1-överläget inför de avgörande dubblarna. Ett överläge som inget lag mäktat med att vända under hela finalhelgen.

Vinnare tack vare imponerande vändning
Men som man vände. Underläge 0-8 och 2-6 i båda dubblarna. Pressade lägen hela tiden. Men plötsligt fick Sansjö flyt, vind i seglen och nedförsbacke. Med en imponerande vinnarvilja vände man båda matcherna och spelade hem segern med 13-10 och 13-7. Ett väldigt glatt Sansjögäng kunde lyfta segerbucklan efter en lång final och en fantastisk helg.

– Vi har haft marginalerna med oss, det måste man ha en sån här helg om man ska gå hela vägen. Dessutom är det här våra hemmabanor, vi trivs här och det är inte så lätt som man tror att komma hit och spela boule, det krävs faktiskt en hel del, säger en trött, lättad men framförallt glad Reino Lindberg i mästarlaget.

– Vi har dessutom vunnit ganska övertygande på vägen fram till finalen, slått bra lag på vägen och framför allt avslutar vi med att vända det här svåra underläget på ett fantastiskt sätt, avslutar Lindberg innan han går fram och tar emot pokal och medaljer tillsammans med sina lagkompisar.


Sansjö, från vänster på fotot: Bengt-Åke Andersson, Jan-Åke Brandt, Gerd Sandin och Reino Lindberg

 

V65-klassen bjöd på överraskade segrare

I V65-klassen fanns ett gäng favoriter söderifrån. Regerande mästarna Knuff ställdes i den inledande åttondelen mot arrangörsklubben Kronäng. Ett möte som Knuffarna säkert hade räknat som en lätt inledning, men så blev inte fallet. Inför de avslutande dubblarna hade Kronäng greppet med 2-1 i matcher, men då drog Knuff nytta av all sin rutin och avgjorde ganska klart med två säkra segrar. Knuffs vändning verkade gett laget råg i ryggen, för i den efterföljande kvartsfinalen krossade man Von Platen med 3-0 i matcher. Semifinalplatsen var säkrad.

Samtidigt gjorde Kärnan det klubbkollegerna inte lyckades med i V55. Man tog sig till kvartsfinal efter en hård batalj mot Kajutan (Nynäshamn). Paret Löfgren är stommen i Kärnanlaget, där Inger har ett SM-guld i singel från årets SM i Falun. Att laget är starkt har man visat under hela året med flera fina framgångar. Att Kvartsfinalen mot Landvetter bara skulle bli ett steg på vägen mot söndagens semifinalplats, var nog många övertygade om. Men inte Landvetter själva.

Inga slagpåsar från Landvetter
Att Landvetter inte var en slagpåse hade man visat redan i åttondelen. Rutinerade veteranlaget Quatre Boules var förvisso nära att vinna trippeln och hade i så fall haft övertaget inför de avslutande dubblarna, men med 2-1-ledning i ryggen gick man in och avgjorde ganska snabbt. En överraskande seger och långt ifrån den sista för helgen.

I kvartsfinalen mot Kärnan stod det ganska snabbt klart att det skulle bli en jämn fight. De båda lagen tog i och för sig ganska övertygande segrar, men det stod till sist klart att den allra sista dubbeln skulle avgöra mötet. Och där var Landvetter starkast. En imponerande 3-2-seger och söndagens semifinalplats var säkrad. Motståndet stod alltså regerande mästarna Knuff för.

Regerande mästarna föll i semifinalen
Hur det gick? Skrällgänget visade sig ha rejält med krafter kvar, tog initiativet med 2-1 efter trippeln och kunde sedan avgöra med en gastkramande segermatch, vinst med 13-12 i matchen och 3-1 i mötet. Finalklara Landvetter lyste upp hela hallen med sin glädje.

– Vi är så nöjda med bara att vara i final. Vi var så glada bara över att vara i semifinal. Det är verkligen ren bonus hur det än går i finalen, sken ett glatt Landvettergäng ikapp.

Och sken över finalplatsen gjorde motståndarna från Eskilstuna också.

Eskilstuna hade tagit sig till söndagens semifinal efter två stycken stenhårda omgångar. Först i åttondelen mot Nordboulen och sedan i kvarten mot Falken Petanque. Segrar med 3-2 båda gångerna efter svängiga möten. Repris i semin mot Virserum? Icke. Klara 3-0 efter att man tappat endast 15 poäng totalt på tre matcher. Imponerande styrkebesked av Eskilstuna inför finalen.

Oväntade finalister
Två skrällgäng mot varandra i finalen, alltså, inför sin största cupprövning någonsin och med känslan av allt att vinna och inget att förlora. Men ett lag måste vinna cuptiteln.

Finalen blev relativt jämn inledningsvis. Kanske inte så mycket i de respektive matcherna, men efter de inledande dubblarna stod det 1-1 och efter trippeln stod det 2-1 till Landvetter.

Just tripplarna kom att bli nyckeln i Landvetters framgångar. Man förlorade inte en enda trippel på hela helgen och kunde i varje möte gå in som ledare i de avslutande dubblarna, en trygghet som ofta är avgörande i den här formen av cupspel.

Till sist kom Landvetter att vara numret för stort för Eskilstuna. Man ryckte så sakteliga till sig en stor ledning i de båda avgörande dubblarna och släppte sedan inte ifrån sig initiativet. Mötet avbröts sedan man avgjort den ena dubbeln. Och den första glädjeyran utbröt i Borås boulehall.

– Fantastiskt roligt, det är stor glädjeyra just nu. Just tripplarna är en viktig faktor i segermaskinen. Men vi har spelat bra allihop hela helgen, konstaterar en mycket nöjd Jan Pettersson i guldlaget!


Landvetter, från vänster: Olle Willén, Sune Blad, Britten Wallén, Maritha Wilson, Allan Sundkvist och Jan Pettersson.

Publicerad: 2010-11-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se