Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

SBF får ny ordförande

Vid nästa förbundsmöte, i april, ska en ny ordförande för Svenska Bouleförbundet väljas. Och fler nya ledamöter i styrelsen. Igår presenterade valberedningen sin lägesrapport. Den har valt att peta också sådana ledamöter som ställer upp för omval.

Av valberedningens rapport framgår att ordförande Robert Boström samt två av styrelsens ledamöter, Hasse Hagberg och Kicki Wahlberg, ska ersättas vid nästa förbundsmöte.
Kicki Wahlberg har själv avböjt omval - men ingen av de båda andra.

Boström fick aldrig ta ställning till omval
- Under distriktskonferensen i oktober genomförde valberedningen intervjuer med alla i styrelsen. Jag meddelade att svaret på frågan på om jag ställer upp för omval kunde komma på söndagskvällen. Jag ville ha svar på om jag hade de övriga ledamöternas förtroende innan jag bestämde mig. Om fler än två inte hade förtroende för mig tänkte jag inte ställa upp igen, berättar ordförande Robert Boström.
- På tisdagen blev jag uppringd av valberedningens ordförande som meddelade att jag inte kommer att stå på valberedningens förslag. Så jag fick aldrig riktigt ta ställning till frågan, kan man säga.

Hur reagerade du på det beskedet?

- Jag tycker att de krånglar till det för sig. Jag vet inte vad de grundar sitt beslut på, men om det nu är så att jag inte har förtroende hos de andra ledamöterna kunde de ju bara ha talat om det, så hade jag klivit åt sidan.

Om jag nominerar dig nu - ställer du upp igen då?

- Nej, inte som det ser ut idag. Mitt ideella engagemang har på många sätt fått sig en knäck.
- Dels finns det en girighet - det är många som vill sko sig på förbundets bekostnad.  Och flera verkar tro att vi i styrelsen agerar utifrån egen vinning. Dels har vi haft många jobbiga och tunga grejer att ta hand om. Man hinner inte och man orkar inte och det känns som om det blir fel hur man än vänder sig.

Ideellt uppdrag kostar på
Den senaste turbulensen i förbundet uppstod på grund av en anmälan till disciplinnämnden. Somliga medlemmar menade att förbundsstyrelsen borde ha agerat i ärendet.
- För några år sedan hade vi en konflikt med den dåvarande sportchefen. Då tillsatte FS en egen utredning. Det var fel. Den här gången gjorde vi det inte utan lät disciplinnämnden arbeta. Det var också fel. Det är ungefär samma människor som tycker att allting är fel. Och kritikerna står inte direkt i kö för att vara med och hjälpa till själva, säger Boström.
- Jag tycker att jag har varit ganska tålig. När det har talats illa om mig och min familj har jag låtit det rinna av mig, eftersom jag vet att jag har rent mjöl i påsen. Men det här uppdraget kostar på - både ekonomiskt, fysiskt och psykiskt.

Dålig tajming
Några invändningar mot valberedningens beslut att peta honom från nästa års styrelse har han egentligen inte.
- Men jag tycker att det var klantigt av dem att meddela det nu. Att fem månader innan uppdraget är slutfört få reda på att man inte är önskvärd stärker inte arbetsviljan. Då vill man helst bara lämna alltsammans. Men det tänker jag inte göra. Och jag vet som sagt inte vad de har i bakfickan.

Valberedningens ordförande Gunnar Rendefors svarar så här på frågan om beredningen redan har en ny ordförande på gång.
- Nej, vi tittar på olika alternativ. Och vi är mycket nyfikna på om distrikten kan komma med några förslag. Men vi jobbar ju själva med olika kontakter också. Det måste vi göra, eftersom erfarenheten visar att det inte brukar komma så många nomineringar.

Gör ni det inte bara svårare för er nu då - genom att peta ledamöter som inte avböjt omval?

- Jo. Det gör vi naturligtvis. Men vi gör det för att få en effektiv styrelse med ett gott samarbetsklimat. Och vi utgår ifrån att det måste finnas lämpliga personer i Boulesverige.

Att ni inte låter den nuvarande ordföranden finnas med i ert förslag - trots att han inte tackat nej gör att man kan misstänka att ni har andra kandidater i tankarna...

- När det gäller Robert fattade vi i valberedningen beslutet, men när vi meddelade honom det sade han att han fattat samma beslut själv. Så det är lite tveeggat...

Brott mot demokratin, säger Hagberg
Hasse Hagberg, som inte heller finns med i valberedningens förslag på en kommande styrelse, tycker att valberedningen förvillar medlemmarna när de presenterar sitt förslag så som de gör.
- Att jag inte ställer upp för omval är direkt fel. Jag har på en direkt fråga svarat att jag kandiderar. Då blir det här en ren manipulation och ett brott mot demokratin. Man framställer det fel för valkorporationen.

Rendefors förklarar att sättet att framställa det på var noga genomtänkt.
- Hur man än uttrycker det blir det inte riktigt bra. Och vad vi än hade gjort hade förmodligen Hasse varit kritisk.

Eftersom han inte finns med i ert förslag menar du?

- Ja. Men vårt förslag grundar sig på samtal med en massa berörda personer.

- Vad jag förstår har de fimpat mig utan att ens fråga om det finns några övriga kandidater. Då sätter de sig över förbundsmötet - och valberedningen är förbundsmötets hjälpredor, så det får de inte göra. Att de när de väl fått andra förslag väger dessa mot varandra och lämnar ett eget förslag på den styrelse de anser vara bäst är en annan sak, menar Hagberg.
Han fick, precis som Boström, besked om att han inte kommer att föreslås för en ny mandatperiod från valberedningen via telefon.
- De upplyste mig om det. Men inte om varför, berättar Hagberg som skickat en skrivelse till valberedningen med sina synpunkter på deras sätt att arbeta.

God ledare med mycket tid sökes
Två ledamöter plus en ordförande till förbundsstyrelsen samt en ledamot och en suppleant till disciplinnämnden är vad valberedningen behöver förslag på.
Den nuvarande ordföranden har inte några egna förslag på en efterträdare.
- I den nuvarande styrelsen tycker jag att både Pontus Thuresson och Ingela Eriksson är bra namn. Men de har båda en rätt tuff arbetssituation, så jag vet inte om de skulle mäkta med det nu, säger han.

Vilka kompetenser behöver man få in i styrelsen?

- Det var en bra fråga. Jag hoppas att valberedningen kan svara på den.
- Om Ingela och Pontus stannar kvar båda två har man både tävlingskompetensen och någon som har koll på arbetsgivaransvaret, vilket också är en stor bit. Men Pontus kommer inte sitta kvar i evig tid, så man behöver fler som har koll på tävlingsområdet, menar Boström.
- När det gäller ordföranden ska det vara en person som har jävligt mycket tid. Och goda ledaregenskaper. Någon som kan få styrelsen att sträva åt samma håll. Det är väl där jag har brustit antagligen. Men jag har aldrig gett sken av att vara den goda ledaren, och jag har varje år sagt åt valberedningen att hittar den någon riktig ordförande istället kliver jag genast åt sidan.

Nomineringar av nya ledamöter ska skickas till kansliet senast den 15 januari.
Frågor kan besvaras av
valberedningens ordförande.

Publicerad: 2010-11-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se