Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nilsson avstängd efter spark mot 12-åring

Landslagsspelaren Rickard Nilsson, Coccinelle PC, stängs av en månad efter att ha sparkat en tolvåring i samband med SM i boule. Det bestämmer Svenska Bouleförbundets disciplinnämnd, sedan den tidigare domen i Södra disciplinnämnden överklagats. Nilsson är en av landets mest välmeriterade spelare.

Det var dagen före SM som Nilsson kom för att spana in banorna i Falun. På plats fanns då redan bland andra den lovande yngre junioren William Silfverberg, 12.
Då Nilsson beträder banan där Silfverberg spelar stöter denne till honom samtidigt som han meddelar att match pågår. Nilsson, 27, svarar med att sparka mot och på Silfverbergs smalben så att han sjunker ihop mot marken.

Enligt anmälan, som gjordes av Silfverbergs pappa, haltade Silfverberg betänkligt och hade ont i ett par dagar efter incidenten.

SBFd river upp tidigare dom
Södra disciplinnämnden, som först hanterade ärendet, kom efter dryga två månader fram till att såväl Silfverberg som Nilsson gjort sig skyldiga till överträdelser av regelverket och tilldömde dem båda varsin tillrättavisning.

Svenska Bouleförbundets disciplinnämnd river nu upp den domen. Silfverberg är inte anmäld och kan därför inte heller dömas. Och Nilssons straff skärps till en månads avstängning. Avstängningen gäller under januari månad och enbart för idrotten boule pétanque.

Anmälaren, Marco Silfverberg, som igår (onsdag) kväll fick ta del av domen via telefon, vill än så länge inte kommentera den med mer än att det är bra att sonens tillrättavisning försvunnit och att påföljden för Nilssons våldshandling skärpts.
Om han ska överklaga beslutet igen har han ännu inte tagit ställning till.
- Jag vill läsa domen i lugn och ro och låta den sjunka in först.

Prövningstillstånd krävs för överklagan
En eventuell överklagan måste göras senast den 4 januari och ska då tillställas Riksidrottsnämnden, RIN. RIN beviljar inte alla ärenden prövningstillstånd.
- Riksidrottsförbundet menar att varje specialidrottsförbund ska vara suveränt att bestämma över sina egna regler. Så för att ett prövningstillstånd ska beviljas krävs antingen att vi också gjort ett grovt formfel eller också att ärendet kan ha betydelse för idrotten i stort, säger Hans Lindblom, ordförande i Svenska Bouleförbundets disciplinnämnd.
- Det är med andra ord inte särskilt troligt att det här ärendet skulle få ett prövningstillstånd?
- Det vore förmätet av mig att säga att vi inte kan ha gjort något fel. Vi är lekmän, i RIN sitter hovrättsjurister. Därför är det viktigt att man, om man känner sig det minsta osäker på att ärendet är korrekt hanterat, faktiskt överklagar det.

Inget grovt våld
Domen från SBF:s disciplinnämnd är enhällig.
- Det betyder inte att det inte funnits olika åsikter hos nämndens ledamöter. Vi har fört resonemang under sittande möte och fattat beslut om det vi varit överens om, berättar Lindblom.
Nämnden har kommit fram till att det våld Nilsson utsatte Silfverberg för inte är att betrakta som grovt.
- Nämnden tycker att grovt våld ska ge mer långvariga skador. Minimistraffet för grovt våld är avstängning i ett år, säger Lindblom.
Påföljden för icke-grovt våld är således upp till ett års avstängning. Och nämnden väljer att stänga av Nilsson i en månad.

Nämnden väljer också att expediera domen omedelbart. Annars har nämnden rätt att fatta beslut om att avstängningen ska verkställas under annan del av året, till exempel för att straffet ska bli mer kännbart.
I januari månad äger den nationella tävlingen Fyrlingen rum. Annars är det inga större tävlingar Nilsson blir förbjuden att delta i.
- Nämnden tycker att ärendet pågått så länge och att det känns angeläget att det avslutas. Då kanske också de personer som fört debatten i diverse andra forum kan ägna sig åt någonting annat, säger Lindblom.

Har tagit för lång tid
Ärendet har väckt stort intresse i Boulesverige och diskussionerna kring det har stundtals varit hätska. Inte minst som en följd av att handläggningen drog ut så på tiden och att Södra disciplinnämndens beslut var formellt felaktigt.
Hans Lindblom vill ändå inte rikta någon kritik mot Södra disciplinnämnden.
- Jag kan snarare tycka att SBF borde vara flitigare i att anordna utbildningar för nämndernas ledamöter. Vi är som sagt lekmän och kan inte arbeta enligt samma förutsättningar som den som har betalt. Befinner sig ledamöterna på tjänsteresor eller så kan ett ärende dra ut på tiden.
- Men naturligtvis kan jag också tycka att det här ärendet tagit för lång tid. Det är inte bra för någon. Ett beslut blir mycket lättare att fatta om vittnen och andra parter har händelserna i färskt minne, säger Hans Lindblom, som också påminner om att RF och RIN numera anser att också sådant som skrivs på elektroniska anslagstavlor faller under idrottsrörelsens regelverk och är möjligt att anmäla till disciplinnämnderna.

Att händelsen ägde rum innan själva tävlingarna startat vid SM har ingen betydelse för disciplinnämndernas hantering av ärendet.
- Grunden för att en anmälan kan göras är medlemsskap i en förening som via sitt SF är medlem i RF. Det innebär att du kan anmälas om du kastar in brandbomber på planen i egenskap av publik på en curlingmatch, säger Hans Lindblom.
Ett ärende som också är straffbart i civil domstol kan anmälas till båda instanserna.
- Såvitt jag vet finns inget hinder att både anmäla för disciplinstraff och att anmälas till polisen, säger Lindblom.

Nilsson en av de stora
Rickard Nilsson är en mångårig medlem av det svenska boulelandslaget, där han var aktiv redan som junior. Förra året blev han EM-trea i precisionsskytte och utsedd till årets svenska spelare. I år ingick han i den fyramannatrupp som spelade VM, som ägde rum efter den handling han nu döms för.
- En avstängning ser inte så bra ut i protokollet, men har man gjort fel ska man ha ett straff. Det hade varit mer kännbart om den ägde rum i juni, kommenterar Nilsson sin dom.
Han kommer inte att överklaga den.
- Jag säger som kungen: jag vänder blad.

Publicerad: 2010-12-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se