Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Inget åtal mot bilisten på boulebanan

Björn Jorhede blev överkörd på boulebanan i samband med seriespelet i september. Fortfarande är Jorhede sjukskriven sedan händelsen, som kunde slutat ännu värre - om inte en bänk hade stoppat den skenande bilen. För polisens vidkommande är händelsen däremot överspelad.

Det var vid det sista seriespelssammandraget i Göteborg olyckan, som Svensk Boule tidigare rapporterat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om, inträffade. Händelsen leder alltså inte till åtal eller vidare åtgärder från polisens sida.
–  För att ett ärende ska kunna leda till åtal ska det också kunna leda till en fällande dom i slutändan. I det här fallet skulle brottsrubriceringen ha blivit vårdslöshet i trafik, men vi ser inte att föraren kan fällas eftersom han inte haft något uppsåt, berättar Klas Wallner vid Göteborgspolisen.

Bilen genomgick efter olyckan en teknisk undersökning men inga fel hittades.
–  Man måste ändå se det som en olyckshändelse. Vad det beror på att farbrorn trampar på gasen istället för bromsen, eller vad det nu kan ha varit som hänt, kan vi inte veta. Men uppsåt saknas. Hade han genat över boulebanan med flit hade det däremot funnits, säger Wallner.
Därmed lämnar ärendet polisens bord.
–  Det blir förarens försäkringsbolag som får ta hand om det och som får betala killen som skadades. Att det är förarens fordon som orsakat olyckan är det inget tvivel om, konstaterar Wallner.

Björn Jorhedes rörlighet är fortfarande kraftigt begränsad efter olyckan och han klarar inte av att vare sig arbeta, eftersom han har ett rörligt jobb, eller att spela fler än två boulematcher i rad.
–  Det var ju illa. Men det är förarens försäkringsbolag som får stå för de konsekvenserna, kommenterar polis Wallner.

Hur stor risken är för att en förare som en gång varit inblandad i en olycka av den här typen orsakar nya olyckor i framtiden vill Wallner inte spekulera i.
–  Jag har inte tillgång till någon sådan statistik. Det har ju hänt liknande grejer tidigare men det är dessbättre inte särskilt ofta. Och en bilist kan få körkortet indraget av Transportstyrelsen, men då ska det gå via läkare som gör bedömningen att vederbörande är olämplig och jag tror inte att det räcker med en sådan här incident för att det ska ske.

Publicerad: 2011-01-03

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se