Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Le Boursicaud tävlar i Swedish Indoor Open – valde Kärnans Jonas Jacobsen som spelpartner

Den femfaldige världsmästaren i boule, Bruno Le Boursicaud, kommer till Helsingborg den 11-13 februari för att tävla i Swedish Indoor Open (SWIO). Le Boursicaud tillhör den exklusiva skara av boulespelare som har vunnit två guld vid ett och samma VM. Förutom han själv har endast bouleikonen Philippe Quintais lyckats med den bedriften på herrsidan. Men Le Boursicauds prestation är av betydligt senare datum. Han vann två VM-guld under 2010 års mästerskap i Izmir i Turkiet.

Den franske landslagsspelaren har under år 2010 blivit en riktig Sverigevän. Han har vid ett flertal tillfällen rest till Sverige och tränat såväl juniorer som mer erfarna spelare. Stor del i att få Bruno Le Boursicaud att ställa upp i SWIO har Markus Viktorsson, Kristianstad, haft.

Spelar ihop med Jacobsen

– Bruno Le Boursicaud kommer att tillsammans med holländaren Mark Wildeboer och Jonas Jacobsen från BK Kärnan ingå i det arrangörslag som deltar i nationstävlingen SWIO Masters. Masters och veterantävlingen inleder fredagen den 11 februari den tre dagar långa boulehelgen i Skåne. Övriga lag i SWIO Masters utgörs av landslag från sju nationer, säger tävlingsledare Lennart Rasmusson.

Starkt veteranfält

– På tal om veteranerna är intresset bland dem så stort att vi kanske måste byta spelplats från Åstorpshallen till Blå hallen i Höganäs, tillägger han.

– Veterantävlingen har i år betydligt högre status än fjolårets. Blir det fler än 32 anmälda lag, och det tror jag det blir, flyttas tävlingen till Blå hallen. Ett flertal veteranlag skall också vara med i SWIO It och de sidotävlingar som deltagandet i huvudtävlingen bjuder på. Alla deltagare i den internationella tävlingen kommer att spela minst sex matcher. Något som uppskattas av elitspelarna, som vill ha många matcher mot bra motstånd.

Räknar med Tyskland

Det svenska landslaget bestående av Björn Ivarsson, Björn Johansson och Albin Plantin vann 2010 års SWIO Masters efter finalseger mot tyska landslaget. I år utgör de båda sistnämnda svenskarna, tillsammans med Jens Terestchenko, det svenska landslaget. Ännu har inte det tyska bouleförbundet anmält något landslag. Men, enligt SWIO:s tävlingsledare hoppas arrangörerna att såväl ett tyskt som spanskt landslag kommer till start. Spanjorerna var intresserade redan i fjol, men hade önskemål som SWIO av principskäl inte kunde uppfylla.

Jonas Jacobsen och hans nye klubbkamrat i Kärnan, Pablo Patron, bildar team med Bruno Le Boursicaud i den internationella huvudtävlingen. I Kärnan hoppas man nu att Pablos övergång till Helsingborgsklubben skall förmå Jonas att åter satsa helhjärtat på tävlingsspelet.

Ett skäl till att den flerfaldiga franske världsmästaren ville spela med Jonas är att den senare besegrade Le Boursicaud i en singeltävling i höstas. Fransmannen imponerades av Jacobsen säkra spel. Han vann även till sist hela tävlingen.

– Att Bruno Le Boursicaud blir SWIO:s stora huvudattraktion är klart. Intressant blir också att se hur bra de mixade lag han skall ingå kommer att spela. Förhoppningsvis kommer hans närvaro även att locka lite extra publik, fortsätter Lennart Rasmusson.

Årets SWIO det största och bästa någonsin

Premiäråret 2009 deltog 113 lag i huvudtävlingen SWIO It. I fjol kom 104 lag från 14 nationer till start. När 118 anmälningar redan vid årsskiftet inkommit till huvudtävlingen, som endast rymmer 128 lag, fick arrangörerna stå på bromsen och börja upprätta en reservlista. Allt för att ha plats för de landslag som inbjudits och som ännu inte gett klartecken för start.

Enligt vad som framkommit har förutom Tyskland och Spanien även Marocko samt England visat ett visst intresse för att komma till Sverige och spela i SWIO.

Bättre startfält än årets SWIO har de två föregående tävlingsåren inte uppvisat. Och när nu även fransmännen fått upp ögonen för tävlingen kanske ett fransk landslag snart står och knackar på dörren för att deltaga.
Ytterligare en SWIO-nyhet är att webb-sändning live på Internet sker alla tävlingsdagarna.

Publicerad: 2011-01-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se