Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagsträning

Sportchefen och landslagsledningen presenterar nu vårens träningsupplägg för landslagssatsande spelare. Årets första månader ägnas åt fysisk träning, därefter blir det bouleövningar. Rapporteringskrav finns fortfarande men är något modifierade.

Det första kvartalet ska de spelare som vill ingå i landslaget fokusera på fysisk träning. Och rapportera till sina respektive förbundskaptener vad de ägnar sig åt. Däremot finns inte längre några övningar som måste genomföras.
- Kravet är att rapportera en eller två gånger per månad om vad man tränat. Men de övningar vi föreslår är rekommendationer - inga måsten, säger sportchef Anders Larsson.

Där har landslagsledningen alltså förändrat sitt upplägg och resonemang.
- Det här blir ett sätt för oss i ledningen att se vilka övningar spelarna tycker funkar. Vi måste utveckla det här och ta reda på vilka övningar som är rätt. Om en spelare alltid tränar någonting tre gånger per vecka meddelar han eller hon vad det är som tränats.
Ett annat syfte med rapporteringen är att få tillgång till statistik.
- Jag fick ett brev från Stockholms Idrottsförbund, som ville ha reda på vilka spelare som tränar för sin idrott mer än 200 dagar om året - vi vet ingenting om hur det ser ut i dagsläget, berättar Larsson.
- Men det säger ju någonting om hu mycket eliten tränar inom övriga idrotter.

Landslagsledningen har delat in tiden i olika faser. Den som kallas förberedelseperiod är omkring fyra månader lång och det är där man ägnar sig åt fysisk träning och jobbar upp ett sug efter att spela.
Under träningsperioden ska man förbättra såväl teknik som fysik och under matchförberedelseperioden, som är bara två-tre veckor lång, tränar man intensivt och fokuserar på spel i första hand. Under fyra-tio dagar före tävling bör man, enligt landslagsledningen, också ladda för tävlingen genom avslappning och dra ner kraftigt på träningen.

I april kommer de renodlade bouleövningarna in i programmet och från dem kommer landslagsledningen också att kräva resultatrapporter. Övningarna anslås då också här på hemsidan.

Se landslagsledningens träningsdokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2011-01-19

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se