Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Klent deltagande i Svenska Cupen

Anmälningstiden till Svenska Cupen förlängs till och med måndag 7/2 klockan 10.00. Anledningen är det dåliga anmälningsläget. Färre lag än någonsin tidigare har anmält sig - trots nya regler.

Blott 31 lag - utöver de regerande mästarna från Sibirien CP (bilden) - har anmält sig till årets upplaga av Svenska Cupen, där den klubb som får representera Sverige i Europacupen utses. Det är det lägsta deltagarantalet någonsin. Och det förbryllar tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson.

- Jag har enbart tagit emot positiva ord om förändringen så det är med stor förvåning jag kan konstatera att anmälningsläget är mycket lågt, säger han.

I år genomförs spelet inte med direktutslagning redan från början. Istället delas de deltagande klubblagen in i grupper. På så vis garanteras varje lag att få spela fler matcher. Tidigare har tävlingen kritiserats för att man så snabbt kan tvingas lämna den när man lagt ner pengar och tid på att resa dit och delta.

Nobel Petanque tog sig hela vägen till semifinal i fjol, men finns i år inte med på deltagarlistan.
- Vi får inte med de få bästa spelare vi har kvar i klubben och då har vi inte så mycket att uträtta där. Det är samma sak med elitserien, berättar Sven Jönhede.
Malmöklubben har tappat skickliga spelare som bröderna van Houten, Kristian Eklund och Mikael Trechera.
- Freddie Tapper tänker inte spela i år. Det ser bra ut på tjejsidan, men inte när det gäller herrarna, säger Jönhede som berättar att föreningen i år istället satsar på en nystart.
- Vi ska tävla mer och spela mer tillsammans och bygga upp klubben igen den vägen. Det är tråkigt att vi måste avstå från de här tävlingarna men samtidigt måste man vara realist, säger han.

La Boule d'Or är en annan malmöklubb som inte anmält sig i år. Det var inte länge sedan föreningen vann hela cupen och i fjol tog de sig till åttondelsfinal.
- Vi får inte ihop ett tillräckligt slagkraftigt lag. Det var ovanligt många som inte kunde ställa upp tyvärr. Vi kommer igen nästa år, förhoppningsvis, säger Ulf Lindell.

Inte heller Tyringe Boulegetingarna spelar i år, och bryter därmed en tradition.
- Vi fick inte ihop tillräckligt med folk som hade tid den aktuella dagen. Vi har tappat en del spelare så det är något färre tänkbara. Vi brukar ju vara med men tyvärr blir det så här i år, säger Ulf Ivarsson.

Några planer på att ytterligare förändra Svenska Cupens spelform som en följd av det låga deltagarantalet finns inte, enligt Pontus Thuresson. Däremot kan tävlingen som helhet komma att bli hotad.
- Ett allt för lågt deltagande i framtiden väcker givetvis frågan om nedläggning men samtidigt faller i så fall vårat deltagande i Europacupen, vilket skulle vara mycket olyckligt. Det höjs ju röster om kval till landslaget då och då - cupen är en sådan möjlighet att kvala sig ut i Europa så man bör ju ta chansen och ställa upp, säger Thuresson och fortsätter:
- Jag hoppas nu att Sveriges bouleklubbar tar chansen och efteranmäler sig så att vi får upp deltagandet.

Anmälan till Svenska Cupen görs per e-post till kansliet. Klockan 10.00 måndagen den 7 februari går alltså tiden definitivt ut.

Publicerad: 2011-02-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se