Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Allt lugnt inför full stortävling

I år är det fullt i Swedish Indoor Open - den svenska tävling som lockar flest utländska lag. Såväl tävlingsledning som förbundskaptener ser fram emot den kommande helgen, då fransmän, tyskar och holländare tampas med svenska spelare på olika nivåer i skånska boulehallar

Det ökade intresset är den största skillnaden på årets SWIO i förhållande till de tidigare upplagorna. SWIO arrangeras nu för tredje gången och uppenbarligen har ryktet om den internationella trippeltävlingen i Skåne spridit sig.

Fullt före jul
- Framför allt de svenska spelarna agerade väldigt tidigt och tävlingen var i princip fulltecknad före jul, berättar tävlingsgeneralen Lennart "Ledde" Rasmusson.
- Vi får fundera på hur vi ska göra framöver - om vi ska sätta någon maxgräns för antalet svenska lag och reservera resten åt utländska gäster.

Landslag från sex nationer
Tio nationer kommer att representeras i årets SWIO. Dag ett äger inbjudningstävlingen SWIO Masters rum. Där gör åtta speciellt inbjudna lag upp om titeln. Arrangörerna har själva satt samman ett av dem, resten är landslag från Tyskland, Holland, Polen, Norge, Danmark och Sverige - som får ha två landslag med i tävlingen.
Förbundskapten Anders Larsson har tagit ut Sibiriens Johansson, Plantin och Terestchenko som det ena laget. I det andra spelar Halmstadspelarna Patrik Andersson och Thomas Wiede tillsammans med Håkan Berg, Lindome.

Förbundskaptenens partner i landslaget
- Jag tyckte att det kunde vara en intressant konstellation. Andersson och Wiede gjorde bra ifrån sig under Fyrlingen och Håkan satsar på landslaget igen och har också gjort bra resultat sista tiden.
Till "vardags" spelar Berg med förbundskaptenen själv.
- För mig spelar det ingen roll. Någon utomstående skulle naturligtvis kunna tänka att han har en fördel som spelar med förbundskaptenen. Men det skulle också kunna vara en nackdel att jag ser varenda klot han gör. Är det då en nackdel? Nej, han har en bra chans att visa upp sig. Det är som för alla andra. Håkan är en bra boulespelare och är man det tycker jag att man ska satsa, säger Larsson.

"Tävlingen med flest bra lag"
Förbundskapten Larsson ser fram emot tävlingen.
- SWIO Masters ska bli jättespännande att följa - där kommer det att bli många bra matcher. Även om det var lite synd att varken Marocko, Spanien eller England kunde komma.
- Och även i den öppna internationella tävlingen blir det mycket bra spel. Sedan Mayon lade ner är SWIO den tävling där det är flest bra lag med och där man kan få möta ett tufft motstånd redan tidigt i tävlingen, säger han.

Eisersjö ny i lag Larsson
128 lag deltar i trippeltävlingen som startar på lördagen och avslutas med final på söndag klockan 15. Bland dessa finns fjolårssegrarna Andersson, Johansson och Nilsson, Coccinelle PC (bilden). Förbundskapten Larsson spelar själv, tillsammans med Håkan Berg och Johan Eisersjö, som är deras nya spelpartner för i år. Förra året spelade Berg och Larsson tillsammans med juniorlandslagets Alexander Norin.
- Vi bestämde redan för ett par år sedan att vi inte skulle göra det när Alexander tog klivet upp från juniorklassen. Det har varit kul att dela med sig av det man lärt sig till honom medan han utvecklats som junior, berättar Larsson.
Eisersjö gör comeback efter flera års uppehåll. Under ett gästspel förrförra året var han med och vann Totempålen i Stockholm.
- Jag minns att det blev liv om att han var med och slog ut en del landslagsspelare fast han själv inte var aktiv. Nu ska vi spela här, Lindomespelen, Varbergs Strandcup och SM tillsammans och han har fokus på bara de tävlingarna och har tränat på bra. Så det känns bra - med en landslagssatsande spelare och en nytänd spelare som gör comeback, skrattar Larsson.
Som inte vill spekulera i hur de kommer att klara sig i tävlingen.
- Det är en för tuff tävling för att sia om det. Vi vill ju självklart vinna, men det är tufft redan från början.

Hela landslagsledningen på plats
De 128 lagen är uppdelade i tre olika hallar - i Helsingborg, Höganäs och Åstorp. Det kan bli svårt för en spelande förbundskapten att följa alla sina spelare.
- Jo, men det hade varit även om jag inte spelade och jag har ju varit splittrad i tre års tid nu - så det är lugnt, jag är van. Dessutom är resten av landslagsledningen på plats, så det kommer att vara svårt att undvika ett landslagsgruppsöga, säger Larsson.

Två olika uttagningar i U23-klassen
U23-landslagens förbundskapten Maths Lind har tagit ut två lag för deltagande i huvudtävlingen.
- Det ena är ett Sörbyängengäng - Max, Oskar och Adam. De spelar och tränar mycket tillsammans och är ett intressant lag. Jag tycker att lag är jätteviktigt. Samtidigt som jag kan tycka att den som är riktigt bra ska kunna spela med i stort sett vem som helst, säger Lind.
- Men det belgiska landslaget till exempel hade kanske inte blivit uttaget om man skulle gå enbart på individuella meriter. Men som lag är det tillräckligt starkt för att ta sig till VM-final.
Det andra U23-landslaget består av Ali Abdi Aden, Sitting Boule, Niklas Carlén, Lindome, och Måns Daniel, Boulesjevikerna.
- De har aldrig spelat tillsammans och måste själva hitta sina platser och roller i laget. Så jag provar två olika synsätt samtidigt, berättar Lind.
Han kommer inte att bistå spelarna genom att följa dem som coach vid sidan av planen.
- Vi har en genomgång inför tävlingen på fredagskvällen och kan ha uppföljningar före och efter match, men inte under tiden.

Tunn trupp
Något damlag finns inte i U23-klassen.
- Nej, det beror på att det tyvärr är för få flickor som anmält intresse av att vara med i landslaget. Och istället för att trycka ihop ett lag till SWIO väljer jag att i lugn och ro bjuda in spelare till landslagslägret vi ska ha i Göteborg i mars. Jag hoppas att få tala med spelare nu under helgen och ska kontakta andra som har visat intresse tidigare. För just nu känns det väldigt, väldigt tunt i min damtrupp...
- Det finns inte jättemånga spelare på killsidan heller. Det är därför jag så fort som möjligt vill få ihop det här lägret. Och jag hoppas att det vi gör nu, där vi vill lägga bra grunder och struktur, ska smitta av sig på U23-klassen.

Längtar efter praktik
Lind är entusiastisk över att verkligen få inleda sitt uppdrag som förbundskapten.
- Jag ser mycket fram emot helgen! Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara med på Fyrlingen. Nu under vintertid har Markel (Sjöström, damernas förbundskapten) träffats flera gånger och diskuterat tankar och synsätt. Det känns jätteroligt att nu också få komma igång i praktiken.
- Jag har stora förväntningar också på lägret i mars. Vi måste hitta U23-klassens roll. Vi vill ju att spelarna ska vara flygfärdiga och klara när de lämnar den. Eller åtminstone ha skaffat sig ordentliga erfarenheter och ha vägen framåt tydligt utstakad, säger Maths Lind.

Lugn ledning
SWIO:s starke man Ledde Rasmusson låter oerhört lugn inför helgen.
- Vi har hållit på med förberedelserna sedan förra årets SWIO slutade i princip, så det känns lugnt. De som är med i tävlingsledningen har också fått mer erfarenhet. Nu ska vi bara iordningställa hallarna så att de spelare som vill känna på underlaget redan på torsdagskvällen får möjlighet till det.
Under tävlingen uppdateras alla resultat löpande på SWIO:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där de mest intressanta matcherna också visas live.

Publicerad: 2011-02-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se