Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslaget och titelförsvararna utslagna ur SWIO

Det blir fyra svenska, ett holländskt, ett danskt, ett tyskt och ett polskt lag som gör upp om slutsegern i årets SWIO. Två av de svenska lag som det har funnits förhoppningar på – landslaget, som vann fredagens Masters, och lag Joachim Andersson – försvann i åttondelsfinalen.

Landslaget stupade vid mötet med det danska laget Emil Blomström Petersen och lag Joachim Andersson vid mötet med fredagens Masterstvåa, det holländska landslaget Noel Kempeneers (bilden).

För det svenska landslagets del blev förlustsiffrorna 1-13, vilket tyder på att Björn Folke Johansson, Albin Plantin och Jens Terestchenko inte hade särskilt mycket att sätta emot Emil Blomström Petersen, Jacob Rasmussen och Lars Slot. Och med tanke på fredagskvällens urladdning och en motig start på lördagens gruppspel är det kanske ett logiskt resultat.

Väl enkel resa för titelförsvararna?
Att Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson skulle förlora redan i åttondelen var nog mer överraskande, särskilt med tanke på att de kom till matchen med segersiffrorna 13-0, 13-0, 13-0, 13-1 och 13-0 i bagaget. Kanske gick det för lätt fram till åttondelen och kanske hade det faktum att Rickard har varit sjuk i veckan en viss påverkan på utgången. Själv konstaterar han på sin blogg att han saknar matchspel.

Matchen mellan lag Joachim Andersson och lag Noel Kempeneers var utan tvekan den som var mest spännande av dem som spelades i Höganäs. Efter underläge med 0-1, 0-2, 0-3, 0-5 och 0-7 kom svenskarna igång och reducerade till 3-7, 4-7 och 6-7 för att sedan tappa till 6-8 och 6-10. Därefter reducerade de till 9-10 i elfte rundan. I tolfte rundan tog de sedan ledningen med 12-10 och då trodde nog många att de ändå skulle dra det längsta strået, men så blev det alltså inte. Efter några missade lägg i sista rundan kunde det holländska laget till slut säkra segern med 13-12.

Svenska landslagsspelare kvar i spel
Halmstadslaget Patrik Andersson tog sig genom en säker åttondelsseger med 13-2, över det danska laget Einar Stark, till söndagens slutspel. Men mot det danska laget Daniel Presutti  klarade laget sig undan från en förlust med minsta möjliga marginal. Faktum är att danskarna vid ställningen 12-11 till Halmstadslaget hade ett läge där de flesta trodde att de hade två klot inne. Vid en mätning visade det sig dock att endast det ena gav poäng, vilket innebar att ställningen då var 12-12. Kanske var det besvikelsen över att inte ha avgjort matchen som gjorde att det unga, danska laget helt tappade spelet i den avslutande rundan och förlorade matchen med 13-12.

Övriga svenska lag som gick till söndagens finalspel är lag Jonas Jacobsen – som i åttondelen slog ut lag Björn Johansson med 13-7 – lag Kristian Lilja – som i åttondelen slog ut det danska laget Jacob Erlandsen med 13-7 – och lag Anders Pramholt – som i åttondelen slog ut lag Linus af Wåhlberg med 13-8. Att det senare laget i ett tidigare skede slog ut Anders Larsson, Håkan Berg och Johan Eisersjö med 13-11 får ses som extra fjäder i hatten.

Favoriter från Sverige, Frankrike och Holland
Om några av kvartsfinallagen skall ha en favoritstämpel på sig är det kanske arrangörslaget Jonas Jacobsen och lag Noel Kempernees. I det förstnämnda laget ingår som bekant också den franske världsmästaren Bruno Le Boursicaud och Pablo Patron, en trio som många på förhand såg som den starkaste segeraspiranten. Men då hade de kanske inte räknat med det holländska laget Noel Kempernees som i fredags blev tvåa i Masters och i åttondelen slog ut titelförsvararna.

Allvarlig händelse
Tyvärr stördes lördagens tävling av en allvarlig incident i Helsingborgshallen Jutan, där domaren blev fysiskt angripen av en spelare. Upprinnelsen lär ha varit en mätningssituation som ledde till missnöje från den angripande spelarens sida. Vi har sökt den angripne domaren – för att få dennes version av händelsen – men har ännu inte lyckats med detta. Vi återkommer med närmare information så fort vi får kontakt med domaren eller någon annan med insyn i händelsen.

Noteras kan att tävlingsledningen bedömde händelsen som så allvarlig att det lag där spelaren ingår omedelbart efter den aktuella matchen stängdes av från fortsatt spel. Det lär också vara klart att händelsen ska anmälas till disciplinnämnden.

Publicerad: 2011-02-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se