Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Holländsk seger i SWIO

Trots ett stundtals aningen svajigt spel blev det holländarna Noel Kempeneers, Essa Agzoul och Erik Telkamp som tog hem segern i SWIO It. Detta efter att i finalen ha slagit det polska sensationslaget Andrzej Sliz, Szymon Kubiesa och Jedrzej Sliz med 13-10.

Söndagen började med att arrangörslaget – Jonas Jacobsen, Bruno Le Boursicaud och Pablo Patron – enkelt besegrade halmstadsspelarna Patrik Andersson, Thomas Wiede och Jimmy Lööf med 13-2. Enligt Thomas Wiede föll Halmstadslaget i första hand på att de inte förmådde att utnyttja de möjligheter som fanns i början av matchen. Bruno Le Boursicaud började till exempel med en dubbelmiss och en bättre bjudning går väl knappast att få vid en match på denna nivå.

För Kristian Lilja, Jimmy van Houten och Tony van Houten blev det en ännu enklare seger över fredagens uppstickarlag – Ronnebylaget Anders Pramholt, Roger Svensson och Bosse Persson. Lag Lilja jobbade snabbt upp en ledning med 11-0, för att slutligen också vinna med 13-2.


Det polska laget ”smög” under fredagens spel i Höganäs fram till en seger i åttondelen och besegrade nästan lika obemärkt det tyska U23-laget med 13-7. Därmed bevisade laget – som innehåller både far och son Slitz – att de var att räkna med i det fortsatta spelet.

Nära förlust mot danskar
För det holländska laget – som efter fredagens finalplats i Masters, och fredagens vinst över lag Joachim Andersson, var ett av de lag som hade favoritstämpeln på sig – blev lördagens inledning en riktig nagelbitare. Efter drygt två timmars spel mor danskarna Emil Blomstrøm Petersen, Jacob Rasmussen och Lars Slot stod de slutligen som segrare med 13-10, men stundtals såg det ut som om segern lika gärna kunde gå till det danska laget.

I den matchen såg holländarna med andra ord långt ifrån ut att vara ett lag som skulle kunna ta hem slutsegern. Men – när det en stund senare var dags för semifinalspel mot arrangörslaget höjde det holländska laget sin spelstandard avsevärt, samtidigt som arrangörslaget sänkte sin standard i motsvarande grad.

Besvikna svenskar saknade världsmästarens tillit
Slutet blev därmed en säker holländsk vinst med i sammanhanget överlägsna 13-3. Ett resultat som ledde till några besvikna kommentarer från de båda svenska spelarna.
– Han litar inte på oss. Han vågar inte låta oss spela försvarsspel, var ett par av omdömena om den franska lagkamraten.


I sanningens namn skall dock sägas att Bruno Le Boursicaud inte på något sätt fritog sig själv från ansvar för att laget förlorade semifinalen. Snarare tvärtom. Men – att allt inte fungerade som önskvärt i laget syntes inte minst på hur spelarna placerade sig på banan.

I den andra semifinalen såg det länge ut att bli en enkel seger för lag Lilja. Men efter det att laget tagit ledningen med 9-1 började det gå utför med spelet, samtidigt som de polska spelarna började ta för sig allt mer. Efter intervallerna 9-2, 9-6, 9-11 och 9-13 var den svenska förlusten ett faktum och de besvikna kommentarerna lät inte vänta på sig.
– Antiklimax. Pinsamt. Det var lika många fel i den här matchen som i alla de tidigare tillsammans. Ingen publikmatch, var några av de självkritiska omdömen som uttalades.

Polska publikfavoriter kom inte hela vägen
När det slutligen var dags för final – mellan det holländska laget och det polska laget – visade polackerna upp kvaliteter som få i publiken tidigare hade upptäckt. Från att ha varit ett lag som endast verkade skjuta i nödfall – och då gjorde det med högst varierande resultat – steg det ut tre spelare på banan som visade sig vara minst lika goda skyttar som de holländska motståndarna. Något som i sin tur medverkade till att en på förhand befarad ganska tråkig match blev en riktig rysare.

Att de polska spelarna dessutom fick merparten av publiken på sin sida gjorde naturligtvis sitt till för att höja stämningen. När pappa Sliz – vid underläge med 6-11 – räddade matchen genom att skjuta en dubbelträff, som gav egen poäng, jublade publiken. När han i nästa omgång ännu en gång räddade polska poäng blev det nytt publikjubel.

Vid 9-11 sköt holländarna bort polskt klot och hade fyra inne – vilket innebar att de polska spelarna var tvingade att lägga in ett sina två kvarvarande klot, för att vara kvar i matchen – lyckades en av de polska spelarna krångla in sitt klot och reducera till 10-11. Men – sedan tog det holländska laget över kommandot och säkrade på ett förhållandevis enkelt sätt de två poäng som krävdes för seger.

Om det var turneringens bästa lag som tog hem segern kan förvisso diskuteras. Däremot råder det ingen som helst tvekan om att de holländska spelarna – genom andraplatsen i Masters och de meriterande skalperna i It – var värda den här framgången.

Publicerad: 2011-02-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se