Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Oväntade segrare i damcupen

Vi som räknade med att finalen mellan Boo och Coccinelle skulle bli en enkel historia för Boo hade räknat fel. När matchen var över stod istället Coccinelle som segrare med 3-2.

I de inledande dubblarna tog Boo en odramatisk ledning med 1-0 genom Birgitta Ekroths och Jenny Hambergs 13-3 över Elisabeth Larsson och Kerstin Hjelm. En seger som de endast behövde sex rundor på sig för att klara – 3-0, 6-0, 8-0, 12-0, 12-3 och 13-3.

Den andra dubbeln – där Pia Terestchenko och Anne-Marie Carlsson, Boo, mötte Carina Jansson och Jessica Johansson, Coccinelle – blev en 15 omgångars rysare på dryga två timmar. Efter omgångarna 1-0, 2-0, 2-3, lille ut, 2-4, 2-6, 4-6, lille ut, 5-6, 5-8, 6-8, 7-8, 7-10, 7-11 och 7-13 tog Coccinelle hem den bataljen.

Med tanke på att Boo förlorade semitrippeln mot Sundsvall med hela 5-13 fanns naturligtvis risken för en förlust också med scenariot inför finalen. Något som också visade sig stämma. Efter inledningen 0-1, 0-6 och 0-9 valde Boo att byta ut Anne-Marie Carlsson mot Pia Terestchenko. Ett byte som till en början tycktes vända matchbilden, där Boo först reducerade till 4-9 och sedan till 6-9. Men sedan återtog Coccinelle kommandot och de avslutande omgångarna blev 6-10, 6-12 och 6-13, vilket innebar att Carina Jansson, Elisabeth Larsson och Jessica Johansson gav sitt lag ledningen med 2-1.

Avslutande dubblarna avgörande
Matchen kom därmed att avgöras i de avslutande dubblarna, där Birgitta Ekroth och Jenny Hamberg, Boo, mötte Carina Jansson och Jessica Johansson, Coccinelle, i den ena. I den andra mötte Pia Terestchenko och Anne-Marie Carlsson, Boo, Elisabeth Larsson och Kerstin Hjelm, Coccinelle.

Även om båda dessa dubblar var nyckelmatcher sågs nog mötet mellan de förstnämnda på förhand som avgörande för hur finalen skulle sluta och den andra som en förhållandevis enkel match för Boo. Och det blev mycket riktigt vinst, men inte alls en enkel sådan. Något som omgångarna 0-3, lille ut, 4-3, 8-3, 9-3, 10-3, 10-4, 11-4, lille ut, 11-6 och 13-6 visar.

Efter denna utjämning till 2-2 stod alltså avgörandet mellan å ena sidan Birgitta Ekroth och Jenny Hamberg för Boo och å andra sidan Carina Jansson och Jessica Johansson för Coccinelle – en drabbning som inleddes med att Jessica sköt ut lillen i första rundan. Därefter följde rundorna 0-1, 2-1, 2-2, 3-2, 3-5, 3-7, 3-10, 7-10, Jessica skjuter ut lillen igen, 7-12 efter det att Jessica med möjlighet att lägga för match fastnar i klothögen framför, 8-12, Birgitta skjuter ut lillen med lagets sista klot, 8-13 efter lägg för match av Carina.


Boo SK slutade tvåa

Nöjd Jansson pustar ut
Vad få trodde vara möjligt blev alltså verklighet – Coccinelle PC tog hem 2011 års upplaga av Svenska Cupen för damer, och det var verkligen nöjda spelare som pustade ut efter finalen. Och mest nöjd var kanske Carina Jansson som hela dagen levererade det ena perfekta lägget efter det andra.
– Den sista matchen var värst, sa hon efter att ha lagt in den sista poängen i matchen.
– Det var en hemsk press, förra året blev vi ju bara tvåa, fortsatte hon och syftade på det årets finalförlust mot Bonbon.

Jessica Johansson var inför slutspelshelgen ganska optimistisk, en optimism som visade sig vara befogad. Dessutom gick det inte att ta miste på att hon verkligen ville vinna finalen, även om hon efter vinsten försynt påpekade att hon egentligen inte gillar damboule något vidare.
– Det är inte roligt när det blir fem poäng hit och fem poäng dit.

Förbundskaptenen fick svar på hemliga frågor
Om damernas förbundskapten, Markel Sjöström, lyckas övertyga Jessica om motsatsen återstår att se. Han var hur som helst på plats hela helgen och kunde således på nära håll följa såväl spelare som har anmält intresse för landslaget som spelare med mindre intresse av ett sådant uppdrag.

På frågan om vilka intryck han har av helgen påpekar han först att det har varit en hel del långa matcher som samtidigt har varit givande att följa.
– Jag har fått svar på några frågor, fortsatte han utan att vilja avslöja vilka frågor det var.
– Det har inte varit några direkta överraskningar.


Sjöström fick svar på några frågor

Om han har fler obesvarade frågor finns möjligheten att få svar på dessa under nästa helg. Då samlar han nämligen ett antal damspelare, som tillsammans med ett antal U23-spelare skall drillas i den nya Majhallen i Göteborg.

Publicerad: 2011-02-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se