Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige backar ur EM

Det blir inget U23-EM för de svenska damerna i år. Landslagsledningen lämnade efter att ha diskuterat saken in ett sent återbud. Kvalomgången skulle ha spelats nu till helgen.

Anledningen till det svenska återbudet är att man helt enkelt inte lyckas få ihop ett landslag. Bara en spelare från den aktuella klassen har anmält intresse av att medverka i ett sådant.
– Det är riktigt trist, säger Maths Lind, förbundskapten för U23-landslaget.
Visserligen var fler damer med på det landsläger som nyligen hölls i Göteborg, men ingen i rätt åldersklass. Nästa gång U23-EM ska spelas har troligtvis en regelförändring genomförts som tillåter även juniorer att spela i damklassen. Bakgrunden till den är att tjejerna har svårare att skaffa sig samma erfarenheter som killarna, eftersom det är betydligt fler killar som tas ut i juniorlandslagen.

En enda spelare vill vara med i landslaget
– Det känns lite annorlunda att som förbundskapten ringa runt till alla som har licens och är i rätt ålder för att vädja till dem att ta plats i landslaget, säger Lind.
Han berättar att han till landslagslägret bjöd in fler spelare från damklassen, men att ingen av dem ville vara med.
– Vi får försöka få till en förbättring. Helst redan till NM.
Hur man ska åstadkomma den är inte helt klart.
– På kort sikt kan det bli jävligt tufft. På lång sikt tror jag att man måste utveckla samarbetet med skolorna och hitta de ungdomar som väljer boule som förstasport. Det finns en massa duktiga ungdomar i Skåne och Göteborg. Jag tror att vi ska styra fokus mot juniorerna, säger Maths Lind.

Alla måste ta sitt ansvar och hjälpas åt
Sportchef Anders Larsson tycker att man i arbetet med att locka nya ungdomar ska använda dem som redan finns, att till exempel befintliga U23-spelare kan användas i den uppsökande verksamheten på skolorna. Han skriver också under på att det är trist att tvingas lämna återbud.
– Det är jättetråkigt.
– I min roll som sportchef ligger väl framför allt att öka intresset kring landslagsspel. Men vi måste också öka intresset för boule generellt. Och det kommer an på förbundsstyrelsen, distrikten, klubbarna – alla ledare inom förbundet, säger Anders Larsson.

Även Schweiz, som ursprungligen skulle ha spelat i den svenska kvalgruppen, har lämnat återbud, varför det redan nu är klart att både Turkiet och Österrike kommer till finalspelet i Danmark i oktober. De båda nationerna möts under helgen i Turkiet för att göra upp om placeringen sinsemellan.

Publicerad: 2011-03-22

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se