Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ungdomar i kamp för plats i EM-finalen

Till helgen åker de svenska U23-herrarna till Tyskland för att slåss om en plats i EM-slutspelet. Ska de lyckas med att ta sig vidare till finalhelgen i Danmark i oktober måste de placera sig ovanför Tyskland eller Belgien. Samt Israel och England.

Det är fler unga herrar än damer som spelar boule i Sverige. Åtminstone på landslagsnivå. Förbundskapten Maths Lind har valt ut följande kvartett att representera Sverige i Rastatt, Tyskland:
Ali Abdi Aden, Oskar Augustsson, Niklas Carlén och Måns Daniel (bilden).
– Det känns jäkligt bra, säger han.
– Det enda som är jobbigt är att, efter ett läger där det är så många som är duktiga, bara ta ut fyra stycken.
Skulle Sverige ta sig till final är det inte säkert att det blir samma spelare som står på banan under finalhelgen, poängterar förbundskaptenen som själv följer med truppen till Tyskland.

Klar ambition
Där spelar man i en femlagsgrupp som, utöver Sverige består av Belgien, England, Israel och Tyskland. Sverige står över den första matchen, på lördagsmorgonen, och möter därefter, i tur och ordning: Israel och England (på lördagen), Tyskland och Belgien (på söndagen).
– Vi kommer fram till Rastatt på fredagen, kan känna på banorna och titta på de andra lagen på lördag morgon. Sedan möter vi de på pappret två enklaste lagen först. Det tror jag är bra, säger Lind.
Han ser Tyskland och Belgien som förhandsfavoriterna.
– Men vi är där med ambitionen att ta oss igenom kvalet. Helt klart.

Spännande gubbar
Sportchef Anders Larsson tror att Sveriges chanser är goda och att slaget om de två finalplatserna står emellan Belgien, Sverige och Tyskland.
– Om inte Israel eller England skräller till riktigt ordentligt…
– Det är ju lite speciellt i U23-EM också, eftersom man spelar först en trippel och därefter en dubbel och en singel, säger sportchefen och fortsätter:
– Ali spelade jättefint i Svenska Cupen i helgen, Måns har rutinen, Niklas har vunnit brons i Junior-EM och Oskar har också spelat jättebra. Det är spännande gubbar Maths har tagit ut.

Glädjen är viktig
Förbundskaptenen själv säger att Ali Abdi Aden har en viktig roll i laget.
– Han smittar av sig med sin glädje på banan och det är viktigt att ha en sådan person i laget. Han tar för sig och är samtidigt trygg i sin roll som skytt.
– Måns var med redan förra gången, för två år sedan, och har den erfarenheten. De andra har också en bra inställning till boulen, är seriösa och tar den på allvar. Det gjorde alla de tiotalet spelare som var med på landslagslägret, säger Lind.

Abdi Aden spelar till vardags för Sitting Boule, Augustsson för Sörbyängen, Carlén för Lindome och Daniel för Boulesjevikerna.

Publicerad: 2011-03-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se