Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kenneth Mellin

Kenneth Mellin, Örsundsbro SK, är det senaste namnet i valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse. Thomas Carlén drog, med bara ett par veckor kvar till förbundsmötet tillbaka sin kandidatur, och valberedningen föreslår att Kenneth Mellin istället tar plats i FS de kommande två åren. Mellin är en man med erfarenheter från andra idrottsorganisationer som nu vill stärka bouleförbundets föreningar.

Det var inget lätt beslut för Kenneth Mellin att fatta – huruvida han skulle ställa upp i valet av ny förbundsstyrelse eller inte. Och han fick inte lång tid på sig att fatta det. Men efter att ha tänkt igenom saken kom han fram till att han ville ställa upp.
– Jag tror att jag kan åstadkomma någonting om man vill lyssna på mig, säger han.
– Den här sortens beslut är alltid svåra. Det ska ju stämma i en styrelse. Man måste kunna samarbeta, även om man kan ha skilda uppfattningar i sakfrågor.

Van vid att kämpa i motvind
Mellin och Ingela Eriksson har samarbetat förut, då Mellin var ordförande i Svealands Bouleförbund.
– Jag tror att vi har rätt lika synsätt, säger Mellin.
Han har varit med i Örsundsbro SK, där han är kassör, sedan 1992. Innan dess engagerade han sig i såväl bandy som landhockey. Han har varit kassör i Svenska Landhockeyförbundet, inom vilket han också var verksam som ledare för damlandslaget.
– Det var enda gången Sverige tog sig till EM-slutspel, så det var roligt, berättar han.
Han har också varit med och arrangerat kongress med deltagare från 50 nationer i Stockholm. Och erfarenheterna från landhockeyn tror han kan bli användbara i arbetet för bouleförbundet.
– Landhockey var då ett litet förbund som låg på gränsen till att få vara med i Riksidrottsförbundet. Samtidigt var den en olympisk sport. Men vi kämpade ändå i motvind.
Av sådant får man lärdom.

Vill bort från individnivån
Kenneth Mellin tycker att en av förbundets viktigaste uppgifter framöver är att stärka föreningarna.
– Jag tror att det är mycket viktigt att vi gör det om vi vill växa, säger han.
– Som det är idag agerar styrelsen mer mot de enskilda spelarna än mot föreningarna. Föreningarna skulle kunna avlasta förbundsstyrelsen om spelarna gick via sina föreningar. Det är till föreningen man först ska vända sig som spelare. Nu hamnar för många frågor direkt hos FS och det är alldeles för mycket syförening över förbundet, menar Mellin.
För att utveckla föreningskunskapen och föreningskänslan inom förbundet måste man börja med förbundsstyrelsen själv, tror Kenneth Mellin. Han har tankar kring hur man kan gå tillväga.
– Jag har börjat grunna på ett papper och har en idé om hur man skulle kunna göra. Jag får testa den i styrelsen.

Rekryteringen viktig i alla åldrar
Nyrekryteringen är också viktig, tycker Mellin. Av yngre spelare, men också när det gäller att få veteraner att lösa licens.
– Det är förvånande att så många nöjer sig med att spela i buskarna. Vi är med i Riksidrottsförbundet och måste följa tävlingsspåret, tycker Kenneth Mellin.
När det gäller de riktigt unga spelarna tror Mellin att man ska försöka hitta nya spelformer. Gärna sådana som är snabbare än den vanliga. Han berättar att de i Uppsala testat en särskild form av seriespel, med en tidsgräns på två timmar.
– Man spelar först en trippel och därefter en mixeddubbel samtidigt med en singel. Och har 45 minuters gräns på matcherna.

Testar gärna nya spelformer
Många boulespelare är rädda för förändringar och nya former, tror Mellin.
– De är för mycket boulespelare och för lite föreningsmänniskor och marknadsförare, som han säger.
Kenneth Mellin har provat många olika tävlingsformer.
– Sprintboule har jag försökt med – men det var ju inte ”riktig boule”. Men man måste prova i alla fall, tycker jag. Om de duktiga boulespelarna, som har svårt att ändra sig, och jag med mina idiotidéer kan mötas halvvägs kanske det kan bli något nytt och bra i alla fall.

Gott om hals att sticka ut
Kenneth Mellins dotter, Ylva Mellin, har tidigare suttit i förbundsstyrelsen, så en viss inblick i arbetet har han. Men det var hans fru som fick honom att börja spela. Fortfarande får Kenneth stryk av hustrun då de möts i boulematcher. Vilket är ytterligare ett argument för att han ska sätta sig i FS – det blir en bra undanflykt för att slippa spela själv och finna sig besegrad.
I år är Mellin också SM-arrangör. Arbetet med det kommande mästerskapet går bra, säger han.
– Vi är 40 medlemmar i föreningen och alla har ställt upp och jobbat engagerat.
Annars säger han sig vara van vid motgångar och tuffa tag, som han möter utan rädsla.
– Och jag har stort kragnummer, skrattar han och menar att den som vill får gott om utrymme att komma med nålstick de gånger Kenneth Mellin sticker ut halsen.
Vilket han alltså gärna gör.

Publicerad: 2011-04-12

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se